Psorijaza - bolest s nekoliko lica

Bolesti i stanja / Kožne bolesti dr. sc.   Ivana Nola dr. med., spec. dermatovenerolog

Postoje različite kliničke slike psorijaze, koja se gotovo redovito javlja na laktovima i koljenima, u vlasištu i predjelu križa

Iako u zapisima starih Egipćana na papirusu postoje dokazi o određenim kožnih promjena, opis psorijaze nije pronađen. Ali, u dokumentima koji potječu iz Hipokratove škole (460. - 377. g.p.n.e.). U namjeri da opiše promjene koje karakteriziraju ljuskanje i crvenilo kože, Galen je prvi uveo naziv psora.

Vulgarna psorijaza je bolest kože od koje u Europi boluje jedan do dva posto stanovništva i na čiju učestalost utječu klimatski, društveni i gospodarski činitelji. Najčešće se pojavljuje u drugom i trećem desetljeću života, a podjednako su zahvaćeni muškarci i žene. Karakterizira je pojava upalnih crvenkastih, oštro ograničenih žarišta različite veličine, prekrivenih srebrnkasto-bjelkastim ljuskama. Uz kožu, gotovo su redovito zahvaćeni i oštećeni nokti. U nekim slučajevima može zahvatiti i teško oštetiti zglobove, uzrokujući invaliditet.

Samo naslijeđe nije dovoljno

Iako je uzrok bolesti nepoznat, u 60 do 70 posto oboljelih može se doznati da u široj ili užoj obitelji još netko ima psorijazu, zbog čega se ona dovodi u vezi s naslijeđem. Valja, međutim, istaknuti da se ne nasljeđuje psorijatička morfa, nego samo sklonost pojavi takvih morfi. Dugo se znalo da se psorijaza češće pojavljuje u određenim obiteljima, no s razvojem molekularne biologije došlo se do spoznaje koji geni imaju ulogu u određivanju sklonosti psorijazi, iako nije poznat točan način nasljeđivanja te sklonosti.

No, za pojavu bolesti ne treba optužiti samo naslijeđe, nego i sudjelovanje nekih drugih čimbenika. Od vanjskih čimbenika u obzir dolaze kemijski, upalni (virusne i bakterijske bolesti kože) i fizikalni (npr. izloženost dugotrajnom pritisku). Uočeno je i da između traume i pojave lezije na koži obično prođe dva do šest tjedana.

Od unutarnjih čimbenika navodi se primjena pojedinih lijekova, neke infektivne bolesti (osobito streptokokne infekcije), trudnoća i porod, hipokalcemija i provođenje različitih dijeta. Osim streptokoknih infekcija, navode se upala sinusa i dišnog sustava te različita stanja u probavnom i genitourinarnom sustavu. U novije vrijeme kod osoba oboljelih od AIDS-a, a koje su otprije bolovale od psorijaze, uočeno je pogoršanje kliničke slike. Pogoršanje je zabilježeno i u slučaju hipokalcemije, dok trudnoća u 50 posto oboljelih smiruje kliničku sliku, iako su opisana i stanja pogoršanja. Od lijekova koji dovode do pogoršanje psorijaze navode se litij, beta-blokatori, antimalarici i interferon. Konzumacija alkohola i sklonost pušenju cigareta također pogoršavaju kliničku sliku.

Psorijaza se može javiti u bilo kojoj životnoj dobi, iako je zamijećeno da se u dvama životnim razdobljima javlja češće: jedan je između 20. i 30. godine života, a drugi između 50. i 60. godine. Iako se u žena javlja češće ranije, tijek bolesti gotovo je isti, s fazama prolaznog smirenja. U usporedbi s atopijskim dermatitisom, psorijaza je manje učestala kod djece. Najčešći oblik psorijaze kod djece je kapljični tip (psoriasis guttata), koji se najčešće javlja sa streptokoknom infekcijom grla. 

Navodi se da dvije trećine oboljelih pati od blagog, a samo jedna trećina od težeg oblika psorijaze. U jednom ispitivanju veće grupa bolesnika (ukupno njih 1728), 79,2 posto imalo je promjene na noktima, a do 30 posto psorijatični artritis.

Za razliku od etiologije, patogeneza psorijaze mnogo je bolje objašnjena. Bitna promjena je pojačana mitotska aktivnost (dijeljenje) u stanicama temeljnog sloja epidermisa. Zbog toga epidermis sadrži više slojeva stanica, što se može vidjeti kao zadebljali rožnati sloj sklon ljuštenju. Osim povećanog dijeljenja stanica, ubrzan je i put stanica kroz epidermis, tj. njihovo pomicanje od baze prema površini, zbog čega rožnate stanice ne stignu sazreti i sklone su ljuštenju. Uz to, u podlozi promjena je i jaka upala.

Nekoliko kliničkih manifestacija

Postoje različite kliničke slike psorijaze: folikularna psorijaza vezana uz folikul dlake, promjene veličine kapljice (Psoriasis gutatta), promjene veličine kovanog novca (Psoriais nummularis) ili u obliku velikih plakova (Psoriasis in placibus).

Slika 1
Slika 1
Slika 2
Slika 2
Slika 3
Slika 3

Psorijaza se gotovo redovito javlja na laktovima i koljenima, u vlasištu i predjelu križa. Rjeđe se promjene javljaju u pregibnim regijama kao što su pazusi, prepone i brazde u predjelu stražnjice (Psoriasis inversa), ili na dlanovima i tabanima (Psoriasis plamoplantaris). Promjene su prilično česte i na noktima, koji izgledaju kao da su nabodeni iglom, uz pojavu žućkastih mrlja i zadebljanja u predjelu ležišta nokta. Tijek bolesti je kroničan, uz poboljšanje i pogoršanje kliničke slike. Ljeti se promjene mogu znatno povući, a zimi obično slijedi pogoršanje. Dijagnoza se potvrđuje na temelju kliničke slike, a prema potrebi i histološkom slikom.

Terapijski odabir u skladu s promjenama

S obzirom na kroničan tijek, nužno je trajno praćenje bolesnika te određivanje terapije i intenzivne njege kože, ovisno o kliničkoj slici.

Lokalni pripravci

U liječenju psorijaze na raspolaganju je širok spektar lokalnih pripravaka:

  • lokalni keratolitici - imaju funkciju skidanja ljusaka;
  • kortikosteroidi - uvijek su u prvoj terapijskoj liniji psorijatičnih morfi, osobito u regijama pregiba kože i genitalija, gdje ostali pripravci mogu izazvati jaku iritaciju. Njihov protuupalni učinak poboljšan je posljednjih godina. Primjenjuju se u obliku masti ili kreme, pa čak i losiona, gela ili pjene, ovisno o regiji za koju su namijenjeni. Ako je potrebno, primjenjuju se i pod okluzivnim zavojem. Ritam primjene kortikosteroida određuje dermatolog, ovisno o kliničkoj slici. Naravno, mora se voditi briga o duljini primjene kortikosteroida na kožu, jer se kao nuspojava može razviti atrofija kože, perioralni dermatitis ili steroidna rozaceja, a katkad i kontaktni alergijski dermatitis. Stoga duljinu uporabe kortikosteroida uvijek određuje dermatolog;
  • katranski preparati - upala se može ublažiti i uporabom katranskih preparata, koji djeluju na smanjenje diobe stanica. Primjenjuju se dva tjedna. Dobro djeluju i različiti gotovi pripravci u obliku kupelji i šampona;
  • lokalni pripravci, analozi D3 vitamina - propisuju ih isključivo specijalisti dermatolozi, a u terapiji psorijaze koriste se posljednjih petnaest godina. Jedan od takvih pripravaka je kalcipotriol u kombinaciji s kortikosteroidima;
  • lokalni pripravci retinoida (derivati A vitaminske kiseline) - također se primjenjuju pod kontrolom dermatologa.


Sredstva za opću primjenu

Terapija psorijaze provodi se i fototerapijom, tj. uporabom određenih valnih duljina ultraljubičastih zraka. Cilj terapije je kočenje sinteze DNA u epidermisu i usporavanje stvaranja novih keratinocita.

Od lijekova koji se uzimaju na usta najviše se primjenjuju retinoidi (derivati A vitaminske kiseline), i to kod teških oblika psorijaze, a funkcija im je normaliziranje procesa keratinizacije.

Od ostalih sredstava za opću primjenu navodi se citostatik (metotreksat). Mehanizam djelovanja citostatske terapije sastoji se u kočenju mitotske aktivnosti epidermisa (diobe stanica). Zbog kontraindikacija i mogućih nuspojava, terapiju može odrediti jedino specijalist.

Nema idealnog lijeka za psorijazu i svaka terapijska mogućnost ima popratne pojave. Zato liječnik mora liječenje psorijaze planirati tako da se u ciklusima izmjenjuju pojedini lijekovi jer na taj način smanjuje mogućnost popratnih pojava, koje obično nastaju nakon dugotrajne primjene nekoga lijeka. Svakako treba izbjegavati respiratorne infekte i stresne situacije, a preporučuje se i godišnji odmor provoditi u povoljnoj klimi (more i sunce). Iako je potrebno trajno liječenje, prognoza kod većine oboljelih je dobra.

Datum objave članka: 1. 4. 2006.
izdvojeni proizvodi