Biološka terapija psorijaze

Bolesti i stanja / Kožne bolesti

Uporabom bioloških lijekova psorijaza se ne može izliječiti, ali se mogu u potpunosti ukloniti vidljivi simptomi i postići puno bolji rezultati i čišća koža

Što je psorijaza?

Psorijaza je kronična bolest koju karakteriziraju crvena, uzdignuta, upaljena koža te srebrnkaste ljuske ili mrlje, odnosno plak na koži.

Među ključne čimbenike nastanka psorijaze ubrajamo pretjerano aktivan imunološki sustav, koji napada zdrave stanice kože, jednako kao da se brani od infekcije, pri čemu nastaje previše stanica. Budući da je broj stanica prevelik, stanice kože se iz dubljih slojeva kože prebrzo pomiču na površinu kože. Ciklus tih stanica ne traje tjednima, nego samo nekoliko dana. Organizam ne može tako brzo ukloniti odumrle stanice, već se one gomilaju na površini kože i sklone su ljuštenju. Uz to, u podlozi promjena je i jaka upala.

Psorijaza se može pojaviti bilo gdje na tijelu, ali najčešće se pojavljuje na laktovima, koljenima i vlasištu. Često ju prate komorbiditeti kao posljedica kronične upale, a najčešća bolest pridružena psorijazi je psorijatični artritis.

Terapijske mogućnosti u liječenju psorijaze

S obzirom da pronalazak odgovarajuće kombinacije može biti kompliciran i zahtjevan, kao i da se liječenje provodi u više faza, vrlo je bitna suradnja pacijenta i liječnika kako bi se terapija što bolje personalizirala, to jest prilagodila pacijentu. Odabirom pravog lijeka ili kombinacije lijekova osigurava se smanjenje ili potpuno uklanjanje simptoma.

U liječenju psorijaze koristi se topikalna terapija, fototerapiju i sistemska terapija, a koji vid terapije i u kojoj fazi bolesti, određuje specijalist dermatolog.

Topikalna (lokalna) terapija u većini slučajeva predstavlja prvu liniju liječenja. Podrazumijeva nanošenje na kožu lijekova u obliku kreme ili masti koji usporavaju dijeljenje stanica kože i smanjuju upalu.

Fototerapiju ili liječenje svjetlom karakterizira izlaganje kože sunčevim zrakama, kao kontrolirana primjena umjetnih izvora ultraljubičastih UVA ili UVB zraka, samostalno ili u kombinaciji s određenim lijekovima (primjena UVA zraka u kombinaciji s psolarenom - tzv. PUVA terapija).

Sistemski lijekovi su dostupni u obliku tableta ili injekcija, a najvećim se dijelom koriste kod pacijenata koji ne odgovaraju na topikalno liječenje i fototerapiju.

Biološka terapija je terapija lijekovima čija se djelatna tvar proizvodi ili izlučuje iz biološkog izvora. Biološki lijekovi se koriste dugi niz godina kod bolesti posredovanih poremećajima u radu imunološkog sustava i daju se u obliku injekcije ili intravenske infuzije u određenim intervalima.

Kako djeluju biološki lijekovi?

Uporabom bioloških lijekova djeluje se selektivno na molekule imunološkog sustava, s namjerom utjecanja na pretjerani imunološki odgovor koji uzrokuje upalu. Boljim razumijevanjem imunopatogeneze psorijaze, stvorila se mogućnost razvoja boljih metoda liječenja koje uključuju korištenje bioloških lijekova. Meta takvih lijekova su specifične imunološke stanice i molekule, odgovorne za pretjerani rast stanica kože keratinocita.

Biološki lijekovi se već više od 15 godina uspješno koriste za liječenje bolesnika s brojnim imunološko posredovanim bolestima. Uvođenje bioloških lijekova prije desetak godina značilo je pravu revoluciju u liječenju psorijaze. Uz činjenicu da je znanost liječenja psorijaze u posljednjih nekoliko godina dodatno napredovala i otkrivene su i nove, učinkovite molekule, koje omogućuju čišću kožu i manje brige za bolesnike.

Velike su razlike u karakteristikama bioloških lijekova koje uključuju učinkovitost, sigurnosni profil te djelovanje na komorbiditete. Bolje poznavanje tih karakteristika omogućuje precizniju personalizaciju terapije, što rezultira boljim učinkom i duljom djelotvornošću lijeka te, posljedično, povećanjem kvalitete života oboljelih osoba i smanjenjem utjecaja psorijaze na razvoj drugih bolesti.

Učinkovitost bioloških lijekova u liječenju psorijaze

Uporabom bioloških lijekova psorijaza se ne može izliječiti, ali se mogu ukloniti vidljivi simptomi i postići puno bolji rezultati, odnosno gotovo čista koža.

PASI (Psoriasis Area Severity Index) je mjera za procjenu težine simptoma psorijaze. Određuje se prije početka terapije. Liječenjem biološkim lijekovima teži se postići PASI 90 do 100 (što znači 90 do 100 postotno poboljšanje simptoma, tj. gotovo čistu i čistu kožu).

Konačni cilj svih terapija je smanjenje simptoma bolesti i podizanje kvalitete života oboljelih osoba. Uzimajući to u obzir, iznimno je važno da pacijenti sa svojim liječnicima specijalistima odrede što egzaktnije ciljeve liječenja, koje će nastojati postići.

Otvoreni razgovor s liječnikom je iznimno bitan

Oboljeli od psorijaze mogu biti preplavljeni informacijama o bolesti i terapiji, stoga tijekom posjeta liječniku zanemare informacije koje bi bilo dobro podijeliti s liječnikom. Iz tog razloga, bilo bi dobro, pri posjeti liječniku, obratiti pozornost i porazgovarati s liječnikom o sljedećim temama:
  • promjena simptoma od zadnjeg posjeta
  • koliko često se simptomi pogoršaju
  • kako psorijaza utječe na vaše svakodnevne aktivnosti
  • kako protječe trenutno liječenje
  • stres i neugoda nastali kao posljedica psorijaze
  • eventualne teškoće sa zglobovima
  • druga oboljenja i zdravstvene teškoće
  • lijekovi koje uzimate, o onima koji su u slobodnoj prodaji i biljnim proizvodima.

HR-IMMD-210059, listopad 2021.

Datum objave članka: 11. 10. 2021.