Pubertet i adolescencija - nije jednostavno odrasti

Dječje zdravlje / Rast i razvoj Ljiljana Podrug dr. med., spec. školske medicine i kliničke citologije  /  Smiljana Podrug dr. med, spec. školske medicine

"Biti normalan u vrijeme adolescencije samo po sebi nije normalno." Anna Freud

Adolescencija je razdoblje života između djetinjstva i odrasle dobi, koje traje 8 do 10 godina. Počinje pubertetom, a završava prestankom rasta i razvoja oko 20. godine života. U tom razdoblju života stječe se fizička, psihička, socijalna i emocionalna zrelost. Najburnije razdoblje adolescencije je između 14. i 17. godine. U adolescenciji se događaju najljepši trenuci stjecanja samostalnosti, ali i vjerojatnost skretanja prema ovisnosti jer u želji da postanu brzo odrasli, adolescenti će isprobati sve izazove.

Kad djeca postaju odrasle osobe, kaos ne vlada samo u njihovim osjećajima. Mladi se moraju priviknuti i na tjelesne promjene. Tada je našem podmlatku potrebno razumijevanje i sasvim praktična pomoć

Predpubertet je razdoblje od 5. do 8. godine života koje prethodi pubertetu, kao konačnom stupnju procesa dozrijevanja HHG osovine (hipotalamus - hipofiza - gonade, tj, spolne žlijezde. Iako je nastup puberteta genetski uvjetovan, određeni utjecaj imaju i geografski položaj, izloženost svjetlu, opće zdravstveno stanje, prehrana i psihološki čimbenici.

Pubertet je dio adolescencije obilježen razvojnim procesima koji rezultiraju spolnom i reprodukcijskom zrelošću. Četiri su karakteristike puberteta:

 • intenzivni fizički rast i razvoj;
 • seksualna identifikacija;
 • nalaženje vlastitog identiteta;
 • oslobađanje od autoriteta roditelja;

S obzirom na to da se pubertet vremenski poklapa s adolescencijom, teško ih je odijeliti:

 • preadolescencija (10 - 12 godina) - poklapa se s početkom puberteta u djevojčica;
 • rana adolescencija (12 - 14 godina) - poklapa se s početkom puberteta u dječaka;
 • adolescencija u užem smislu (14 - 16 godina);
 • kasna adolescencija (16 - 18 (20) godina.

Kad djeca postaju odrasle osobe, kaos ne vlada samo u njihovim osjećajima. Mladi se moraju priviknuti i na tjelesne promjene. Tada je našem podmlatku potrebno razumijevanje i sasvim praktična pomoć. Oni odjednom izrastu u visinu ili odu u širinu, postanu agresivni, a onda su opet potpuno odsutni ili uzdišu do nebesa, a već trenutak poslije samo su hrpa jada. Pubertetlije su misterij - svakako za svoje roditelje, a većinom i za same sebe.

Tako je i s Jelenom, 13 godina starom. Zapravo je popodne htjela u svom novom bikiniju otići na bazen. Međutim, sada već satima iz njezina stereo uređaja dopire zaglušujuća buka, a na telefon se neželi javiti ni svojoj najboljoj prijateljici. Hoće li doći na večeru? Ne, Jelena više "nikad neće jesti", bijesno dovikuje iz svoje sobe. Ili, npr. Mario, koji je bio uravnoteženi sportaš. Svojedobno je želio postati hokejaš ili nogometaš. Sada jedva da izlazi iz svoje sobe. Učinak u školi mu je naglo opao. Kad njegovi roditelji traže da razgovara s njima, postaje agresivan.

U izuzetnom stanju

Biološki gledano, i kod djevojčica i kod dječaka sve je jasno: sve počinje između devet i četrnaest godina. Hormoni ulaze u igru, a to se može i očitati na centimetru nakon svakog pomaka u uzrastu. Nekako nezgrapna i nespretna, velikih stopala ili ruku ili s prividno predugim nogama, djeca se sama sa sobom svakodnevno nalaze u izuzetnom stanju. Dječacima ramena postaju šira, rastu im mošnje i penis, a muskulatura snažno jača. Prve dlake (paperje) im izrastaju na prsima i obrazima. I naravno, stidne dlake, isto kao i kod djevojčica. One dobivaju grudi i zaobljene bokove. Prva mjesečnica u današnje doba pretvara djevojčice od 11 ili 12 godina, praktično preko noći, u žene. Za usporedbu: u 19. stoljeću djevojke su prvu menstruaciju dobivale i sa 17 godina! I dječaci doživljavaju prve polucije sve ranije.

Liječnici pretpostavljaju da je poboljšana prehrana uzrok sve ranijem sazrijevanju tijela u razvoju. Tako danas svaki naraštaj doživljava pubertet dva mjeseca ranije - i tada više nisu djeca, ali još uvijek niti odrasle osobe. Svakako ne u svojoj glavi, jer danas se zna da je pubertet i neka vrsta pretvorbe u mozgu, pri čemu se stvaraju nove veze između živčanih stanica i cijela područja mozga funkcioniraju drukčije nego kod odraslih - što je moguće objašnjenje zašto su tinejdžeri ponekad samosvjesni do nepodnošljivosti, a nekad sumnjaju u same sebe i cijeli svijet, sve do depresije.

DJEČACI

- srednja dob početka puberteta - oko 12 do 12.5 godina
- tjelesne karakteristike:
     * rast mošnji: 9 - 14 g.;
     * stidne dlake: 10 - 15 g.;
     * dlake pod pazuhom: oko 12 - 14 g.;
     * dlačice iznad gornje usne i mutiranje glasa: 13 - 15 g.;
     * rast penisa: 10 - 15 g.;
     * nagli rast: 11 - 14 g.;
     * kraj naglog izrastanja: 15 - 21 g.;
     * dozrijevanje spolnih stanica: 15 - 16 g.;
     * noćne polucije: 14 - 17 g.;
     * akne (ne nužno): 14 - 17 g;
- pojava sezamske kosti kao kriterija fiziološke zrelosti;
- maksimalna brzina rasta - oko 14. godine; iznosi 10 cm na godinu (12 - 14 g.);
- očekivana visina prema visini roditelja = zbroj tjelesne visine oba roditelja plus (+) 13.

DJEVOJČICE

- srednja dob početka puberteta - 9.5 - 10 g.;
- prvi znakovi početka puberteta - oko 10 - 10.5 g.;
- tjelesne karakteristike:
     * rast: 8 - 15 g.;
     * razvoj rodnice i maternice: 8 - 13 g.;
     * stidne dlake: 8 - 13 g.;
     * početak razvoja grudi: 9 - 16 g.;
     * prva mjesečnica: 11 - 16 g.;
     * akne (ne nužno): oko 14 - 15 g.;
     * oblikovanje intimnog područja: oko 13 g;
- pojava sezamske kosti na zapešću sa 10.5 g. - podudara se s pojavom puberteta; rtg. snimka zapešća uzima se kao kriterij fiziološke zrelosti;
- maksimalni prirast tjelesne težine - između 12.2 i 12.7 g.;
- očekivana visina prema visini roditelja = zbroj tjelesne visine oba roditelja minus (-) 13.

Prva menstruacija (menarha) nastupa kad su sekundarne spolne osobine već vidljive i izražene, a određuje je peptidni hormon masnog tkiva leptin, kao i nasljeđe, geografski položaj i drugi čimbenici. Jedan od uvjeta pojave prve mjesečnice je i kriterij minimalne tjelesne težine od 47.8 kg i 16 - 23.5 posto masnog tkiva. Dob nastupa menarhe spustila se za 3 - 4 godine. U Hrvatskoj je srednja dob nastupa menarhe 12 godina, s tim da kod 95 posto djevojčica nastupa između 10.5 i 14.7 godina. Treba naglasiti kako su menstruacijski ciklusi prvih godinu i pol do dvije godine anovulacijski.

Preuranjeni pubertet
 • pojava sekundarnih spolnih osobina prije 8. godine ili menarhe prije 9. godine;
 • pet do šest puta češći u djevojčica;
 • uzroci nepoznati; endokrini poremećaji; tumori CNS-a;
 • prijevremena pojava telarhe ili pubarhe najčešće ne zahtijeva liječenje.

Zakašnjeli pubertet

 • češći u dječaka;
 • izostanak sekundarnih spolnih osobina u dječaka do 14 godina;
 • izostanak rasta dojki u djevojčica do 13 godina;
 • kašnjenje u razvoju sekundarnih spolnih osobina više od pet godina od početka promjena na dojkama i očekivane menstruacije;
 • liječenje zakašnjelog puberteta uglavnom se počinje radi izostanka menarhe nakon 16. godine života;
 • uzroci - kronične bolesti, emocionalni stres, nizak konstitucijski rast, endokrini poremećaj.

Najčešći poremećaji i problemi - ginekološki problemi

 • neredovit menstruacijski ciklus - radi nezrelosti funkcije hipotalamo-hipofizno-ovarijske osovine; ciklus se ustabili za tri do pet godina nakon menarhe;
 • izostanak menstruacije - menstruacija je jedino fiziološko krvarenje iz maternice, koje nastaje zbog endogenih cikličkih hormonalnih promjena. Normalan ciklus traje 28 +/- 7 dana. Kad je u pitanju izostanak menstruacije, mogućnosti su sljedeće:
  * primarna amenoreja - odsutnost menarhe do 16. godine života - 95 posto djevojčica dobije menarhu do 16. godine, a 98 posto do 18. godine života
  * sekundarna amenoreja - ako nema tri menstruacije zaredom (imati na umu da u prvim godinama menstruacija može izostati i 12 mjeseci)
  * oligomenoreja - izostanak menstruacijskog krvarenja u razdoblju duljem od 6 tjedana, ali kraćem od godinu dana. Najčešći je poremećaj ciklusa u adolescentica.
 • abnormalna krvarenja - najčešći uzrok abnormalnih krvarenja je upravo izostanak ovulacije radi manjka žutog tijela, tj. progesterona. Oko 50 posto adolescentica ima anovulacijsko krvarenje. Mogući uzroci izostanka ovulacije su poremećaji koagulacije, policistični jajnici, povišena ili snižena tjelesna težina, šećerna bolest, oboljenje štitne žlijezde...
 • dismenoreja (primarna) - bolne menstruacije, ali bez povezanosti s patološkim procesom u zdjelici. Uzroci mogu biti endometrioza, polipi endometrija ili miomi. Ovaj poremećaj ima 70 posto adolescentica.
 • PMS - ciklička pojava simptoma prije menstruacije u vidu napetih dojki, napuhnutog trbuha... Ove simptome ima 89 posto adolescentica.

Otvoreni razgovori pomažu

Nikad vam to neće priznati, ali sada vaša kći ili vaš sin trebaju pomoć. Roditelji se moraju usuditi otvoreno i iskreno razgovarati i o neugodnim temama. Na primjer, nakon prve menstruacije, razgovor kojim se objašnjavaju procesi u tijelu može u dokazanoj mjeri pomoći onda kad se mlade djevojke tuže na tegobe u vezi s mjesečnicom za koje se ne mogu naći nikakvi tjelesni uzroci. Ako mlade djevojke jako pate od tegoba s mjesečnicom, liječnik može propisati i neki hormonski preparat.

U ČETIRI OKA

Mladi u pubertetu imaju probleme o kojima njihovi roditelji nemaju pojma. Srećom, u tome nisu prepušteni sami sebi jer u sklopu sistematskih pregleda liječnici školske medicine ne kontroliraju samo tjelesni razvoj, nego reagiraju i u slučaju mogućih problema s kožom i poremećaja u prehrani, kao što su izgladnjivanje ili pretilost. Dobro je da se mladi javljaju na pregled i bez roditelja. Na taj način se u ordinaciji mogu na ležerniji način iznijeti pitanja u vezi spolnosti, zloporabe droga i pušenja, kao i problemi iz obitelji i društvenog okruženja. Savjet majkama i očevima je da međusobno razgovarati ne znači držati monologe, nego je važno slušati. I roditelji smiju priznati da i sami nisu uvijek savršeni i da prave pogreške.

Gotovo nijedan tinejdžer ne ostaje pošteđen neugodnih bubuljica i mitesera jer organizam još nije pronašao pravi odnos unutar smjese seksualnih hormona. Posebno - i kod dječaka i kod djevojčica - povećani udio muških spolnih hormona potiče na rad lojne žlijezde, koje se onda lako mogu začepiti i upaliti. Prvo kućno sredstvo koje treba izabrati je mlaka voda za temeljito pranje lica, poručuju dermatolozi, a zatim se uredno obrisati malim ručnikom koji se koristi samo jednom. Mogu se primijeniti i preparati za čišćenje bez sapuna koji sadrže pH vrijednost neutralnu za kožu. Prije toga se šminka uklanja mlijekom za čišćenje. O tome će vas rado posavjetovati ljekarnik. Ako su problem na koži miteseri ili je koža na dodir gruba, može pomoći i piling.

Nikad vam to neće priznati, ali sada vaša kći ili vaš sin trebaju pomoć. Roditelji se moraju usuditi otvoreno i iskreno razgovarati i o neugodnim temama.

Strpljenja s aknama

Kod cvatućih akni piling nema što tražiti. Protiv nečistoće kože pomažu i preparati koji se mogu kupiti u ljekarni. Oni djeluju dezinficirajuće i isušuju bubuljice. Međutim, savjetuje se strpljenje. Naime, potrebno je četiri do šest tjedana prije nego što se uopće može vidjeti neki učinak, tako da tijekom tog razdoblja ne treba stalno eksperimentirati s nekim novim sredstvima. Ako ne dođe do poboljšanja, treba potražiti savjet dermatologa koji će najprije procijeniti tip kože, a onda preporučiti individualno prilagođen preparat. Hoće li to biti gel, krema ili mast, odlučuje od slučaja do slučaja. U teškim slučajevima potrebna je i antibakterijalna terapija. Da čokolada, torta i slično mogu pojačati bubuljice, znanost otpisuje kao bajku jer mast u hrani nema ništa zajedničko s masnoćom kože. Ipak, ako netko kod sebe uoči nešto što ne podnosi, neka jednostavno izostavi tu namirnicu iz jelovnika.

KAKO NASTAJE BUBULJICA

- pojačano izlučivanje muških spolnih hormona povećava produkciju loja;
- rožnate stanice rastu brže i mogu začepiti otvore lojnih žlijezda;
- kod otvorenih ili zatvorenih bubuljica mogu se razmnožiti bakterije, koje oslobađaju tvari što dovode do upale bubuljice.

Tabu je i svaki pokušaj ponašanja u stilu "sam svoj majstor". Naime, nestručno istiskivanje mitesera i bubuljica vrijedi i za mame. Teške akne su slučajevi za specijalista dermatologa ili dobru kozmetičarku i tako se onda na dulji rok ne treba bojati da će na koži ostati ožiljci. Stvar se dodatno komplicira ako između bubuljica probijaju još i prvi izdanci brade. Pod utjecajem hormona u pubertetu se nježne tjelesne dlačice na mnogim mjestima pretvaraju u snažne dlake. A rastu i stidne dlake i dlake pod pazuhom. O tome brijati se na suho ili mokro, mišljenja se razlikuju. Tko se brije na suho, preporučuje se da proba i s mokrim brijanjem - i obrnuto! Svatko mora sam ispitati što njegova koža bolje podnosi i po potrebi mijenjati pristup. Osim toga, važno je aparat za brijanje redovito dezinficirati posebnim preparatima, a kod aparata za mokro brijanje pravodobno mijenjati žilete. Za glatku kožu vodica poslije brijanja primjerenija je od losiona, a nakon nje se nanosi sredstvo protiv akni.

Još nekoliko "bolnih" točaka...

Jako teško je i tinejdžerima koji se moraju boriti i protiv permanentno masne kose, a njih se često nalazi među pacijentima s aknama. Kosu treba prati onoliko često koliko je potrebno. Studije su pokazale da proizvodnja loja time nije dodatno potaknuta. Dobro je upotrebljavati omiljeni šampon, osim ako se baš ne radi o upali kože na glavi, kad su potrebni posebni preparati.

Još jedna posljedica djelovanja hormona čini odrastanje bolnim. Kaže se da se "pubertet može namirisati". U tome ima nešto, jer se tzv. apokrine znojne žlijezde u koži pazuha i genitalnom području razvijaju tek u pubertetu. Te žlijezde ne izlučuju samo znoj, nego i mirisne tvari. Ako se te tvari i znoj, koji najprije nema mirisa, razgrađuju bakterijama, dolazi do tipičnog lošeg mirisa. Sada je vrijeme za dezodorans ili sredstvo protiv znojenja, koje ograničava proizvodnju znoja. Podmladak u pubertetu svakako će biti zahvalan za savjete o raznim mogućnostima. Zbog opasnosti od bakterijskog zagađenja, ne savjetuje se dezodorans s valjkom, jer uvijek ponovno dolazi u dodir s kožom. Ako je koža pod pazuhom osjetljiva, bolje je da mladi ljudi odustanu od mirisa i alkohola kao sastojaka dezodoransa. I još jedan savjet za mlade: ako puno pijete, znoj će postati rjeđi, a time će mu i miris biti slabiji. Tko se zbog redovitog bavljenja sportom mnogo znoji, manje će se morati boriti s lošim mirisom.

Akne, miris tijela - još nedostaje samo aparat za zube pa da tinejdžere dovedemo do očajanja. Ne obvezno. Zubi ukrašeni žicom danas se čak smatraju zgodnima, uz pretpostavku da su aparat i zubi njegovani. Uobičajena tehnika čišćenja više nije dovoljna. Sada zube trebaju čistiti iznad, pa onda ispod obujmica pod kutom od 45 stupnjeva, najbolje srednje tvrdom četkicom s kratkom glavom. Posebne interdentalne četkice još bolje dospijevaju između traka, obujmica i lukova. Ako se pravodobno usvoji način čišćenja međuprostora između zubi i pomoću svilenog konca, poslije će dva savršena reda zubi doslovce blistati.

Datum objave članka: 1. 10. 2006.