MIRIS: direktan put prema starim sjećanjima

Stručne zanimljivosti Borna Tićak mag. pharm.

Jeste li se ikad zapitali zašto nas neki mirisi mogu mislima vratiti u određena razdoblja života?

Određeni mirisi mogu neočekivano potaknuti različite, iznimno intenzivne emocije. Tako vas miris parfema može podsjetiti na starog prijatelja, dok vas miris skuhane hrane može vratiti u razdoblje kada vam je baka spremala večere.
 
U novoj studiji objavljenoj u časopisu Progress in Neurobiology znanstvenici su nastojali razjasniti kako evolucija čovjeka, ali i način na koji mozak funkcionira omogućavaju da određeni mirisi prouzrokuju jake emocije.
 
Znanstvenici sa Sveučilišta Northwestern proučavali su različite mreže koje povezuju osjete poput vida, zvuka, dodira i mirisa s hipokampusom, moždanom strukturom koja je uključena u percepciju emocija i memoriju. Otkrili su kako je hipokampus daleko jače povezan s olfaktornim sustavom zaduženim za osjet mirisa. Pretpostavljaju kako direktna povezanost olfaktornog sustava s hipokampusom objašnjava zašto mirisi pobuđuju tako snažne emocije među ljudima.
 
Naime, osjet vida, zvuka i dodira je tijekom razvoja mozga i širenja neokorteksa „preusmjeren“ na način da je postao indirektno povezan s hipokampusom preko asocijativnog korteksa, za razliku od osjeta mirisa koji nije prošao kroz takav vid „preusmjeravanja“ i ostao je u direktnoj vezi sa hipokampusom.
 
Miris je, po svemu sudeći, jedan od najbitnijih čimbenika ljudskih emocija. Stoga njegov gubitak može imati veliki utjecaj na kvalitetu života, do te mjere da određena istraživanja čak povezuju gubitak mirisa s depresijom.
 
Pitanje mirisa i njegovog utjecaja na ljudske emocije postalo je zastupljeno pogotovo od pojave pandemije novog koronavirusa. Kako se infekcija povezuje s gubitkom osjeta mirisa koji može potrajati tjednima (u nekim slučajevima čak i mjesecima), upravo je taj simptom bolesti moguće objašnjenje na koji način COVID-19 narušava kvalitetu života pojedinca.

Izvor: www.iflscience.com

Datum objave članka: 26. 3. 2021.
izdvojeni proizvodi