BIPOLARNI POREMEĆAJ: mogući uzrok većeg rizika za Parkinsonovu bolest

Stručne zanimljivosti

Nova studija pokazala je da osobe s bipolarnim poremećajem imaju veći rizik od razvoja Parkinsonove bolesti

U slučaju Parkinsonove bolesti neuroni u nekim dijelovima mozga postupno umiru, što rezultira pojavom tremora, rigidnosti, sporijih pokreta te teškoćama ravnoteže, gutanja i govora. Chen i kolege pregledali su zdravstvene podatke 56.340 osoba u Tajvanu kojima je dijagnosticiran bipolarni poremećaj 2001. i 2009. i usporedili ih sa zdravstvenim kartonom 225.360 osoba bez dijagnoze bipolarnog poremećaja ili Parkinsonove bolesti. Obje skupine pratili su do 2011. godine te su nakon analize podataka otkrili da je u razdoblju provođenja studije Parkinsonovu bolest razvilo 0,7 posto osoba s bipolarnim poremećajem i samo 0,1 posto kontrolne skupine.

Istraživači su prilagodili svoje nalaze uzimajući u obzir čimbenike koji bi mogli utjecati na rizik od razvoja Parkinsonove bolesti (dob, spol, povijest bolesti i ozljeda koje pogađaju mozak te povijest uzimanja lijekova) te otkrili da su sudionici imali gotovo sedam puta veću vjerojatnost za razvoj Parkinsonove bolesti ako su imali dijagnozu bipolarnog poremećaja na početku ispitivanja u usporedbi s onima koji ga nisu imali.

U svakom slučaju, potrebne su daljnje studije kako bi se utvrdilo jesu li te dvije bolesti dio nekih temeljnih procesa koji bi mogli objasniti njihovu povezanost.

www.medicalnewstoday.com, 28. svibnja 2019.

Datum objave članka: 15. 7. 2019.