Temeljni postupci oživljavanja odraslih - smjernice

Bolesti i stanja / Hitni medicinski postupci Goran Stokić medicinski tehničar

Sve intervencije koje rezultiraju pozitivnim ishodom kod žrtve sa srčanim zastojem mogu se prikazati kao "lanac preživljavanja", koji je jak onoliko koliko je jaka njegova najslabija karika

Kako bismo što učinkovitije pružili prvu pomoć osobi koja je doživjela srčani zastoj i povećali joj šansu za preživljavanje, nužno je poznavati tehniku oživljavanja. Europsko vijeće za reanimaciju (ERC - European Resuscitaton Council) potkraj prosinca 2005. objavilo je nove smjernice kardiopulmonalne reanimacije (KPR), koje su prihvaćene kako u cijelom svijetu tako i u nas.

Kako srčani zastoj zahtijeva izuzetno brzu reakciju osobe koja pruža prvu pomoć, nužno je poznavati redoslijed postupaka kod osobe sa srčanim zastojem.

  Sigurnost

  Kad prilazite žrtvi, obratite posebnu pozornost na vlastitu sigurnost (opasnost na cesti, od struje, plina...).

  Provjera svijesti

  Kleknite uz žrtvu, rukama je uhvatite za ramena, lagano je protresite i glasno dozovite, npr. "Čujete li me?, Kako ste?" . Žrtvu postavite u položaj na leđima.

  Ako ne odgovara, smatrajte da je žrtva bez svijesti.

  Pomoć

  Odmah pozovite nekog od prolaznika da bude uz vas kako bi mogao nazvati hitnu medicinsku pomoć ako to bude potrebno. Ako nema nikoga od prolaznika, onda ćete nazvati sami.

  Disanje

  Kod osoba koje su bez svijesti dolazi do potpunog opuštanja muskulature, pa tako korijen jezika zapada natrag i zatvara dišni put.

  Dlan jedne ruke stavite na čelo žrtve, prstima druge ruke odignite donju čeljust i lagano zabacite glavu unatrag kako biste oslobodili dišni put.

  Sagnite se prema ustima žrtve, primaknite svoje uho kako biste čuli diše li. Istodobno pokušajte osjetiti strujanje zraka na vašem obrazu i promatrajte prsni koš da biste vidjeli odiže li se i spušta.

  Ako žrtva diše, treba je staviti u položaj na boku i pozvati hitnu medicinsku pomoć.

  Ako niste primijetili nijedan od ovih znakova, onda žrtva ne diše. Provjera disanja ne smije trajati dulje od 10 sekundi.

  Hitna medicinska pomoć

  Odmah zamolite osobu koju ste pozvali da nazove hitnu medicinsku pomoć. Recite joj da:

  • nazove 94 ili 112;
  • priopći da je žrtva bez svijesti, da ne diše i da ste počeli oživljavanje;
  • priopći točnu lokaciju događaja.

  Masaža srca

  Odmah počnite vanjsku masažu srca. Korijen dlana jedne ruke stavite točno na sredinu prsne kosti, drugu ruku položite preko, prste prekrižite i odignite ih prema gore kako bi pritisak bio samo na prsnu kost.



  Ruke potpuno ispružite i postavite se tako da vaša ramena budu okomito iznad prsne kosti žrtve. 

  Učinite 30 kompresija (utiskivanja), i pritom nemojte savijati ruke u laktovima i nemojte odizati dlanove s prsne kosti. 

  Tijekom kompresija prsnu kost je potrebno utisnuti 4 - 5 cm u dubinu, frekvencijom od 100/minuti.

  Umjetno disanje

  Ponovno zabacite glavu žrtve kako bi se oslobodio dišni put. Kako biste izbjegli direktan kontakt sa žrtvom, kao zaštitu koristite maramicu koju ćete staviti na usta žrtve. 

  Prstima jedne ruke začepite nos dok drugom pridržavate donju čeljust.

  Svojim ustima obuhvatite usta žrtve i dva puta upušite zrak (metoda usta na usta). Svako upuhivanje traje jednu sekundu. Nakon toga odmaknite usta kako biste dopustili da zrak koji ste upuhali izađe iz pluća žrtve.

  Ako niste uspjeli učinkovito upuhati zrak:

  • provjerite usnu šupljinu žrtve i odstranite moguće strano tijelo ako je vidljivo;
  • provjerite je li glava dobro zabačena i je li podignuta donja čeljust.

  Važno - Količina zraka koja se nalazi u vašim plućima dovoljna je za jedno upuhivanje. Prevelika količina upuhanog zraka može prouzročiti ulazak želučanog sadržaja u dišne puteve žrtve, a time i nemogućnost daljnjeg upuhivanja. Ako iz bilo kojeg razloga niste u stanju upuhivati zrak (ne odnosi se na zdravstvene djelatnike), onda radite samo masažu srca bez prekida - frekvencijom od 100/minuti.

  Lanac preživljavanja

  Sve dosad navedene intervencije koje bi ishod žrtve sa srčanim zastojem učinile uspješnim, mogle bi se prikazati kao "lanac preživljavanja" . Sve četiri karike lanca moraju biti čvrsto povezane. Lanac je jak onoliko koliko je jaka njegova najslabija karika, a čine ga:

  • pravodobno prepoznavanje žrtve sa srčanim zastojem i pozivanje službe hitne medicinske pomoći (HMP);
  • rano počinjanje temeljnih postupaka oživljavanja;
  • rana defibrilacija;
  • rana postreanimacijska skrb.
  Datum objave članka: 1. 2. 2007.