Kako njegovati dehidriranu kožu?

Dermokozmetika / Njega kože odraslih

Naučite razliku između dehidrirane i suhe kože te odaberite ispravnu rutinu koja će vašu kožu umiriti i hidrirati te joj pružiti udobnost kakvu zaslužuje

Odabir učinkovite njege kože znači odabir odgovarajućih proizvoda i usvajanje svakodnevne rutine i odgovarajućih navika koje će pomoći vašoj koži.
 

Suha ili dehidrirana koža: znate li razliku?

Koža vas zateže, ponekad se ljuska, vidljive su sitne bore ili suhe mrlje i sve skupa prati osjet neudobnosti? Zaključili ste da imate suhu kožu.

Međutim, treba znati da postoji više vrsta suhoće, a svaka ima svoje uzroke, karakteristične simptome i područja na kojima se najviše manifestira, kao i upute za kozmetičku njegu. Stoga se postavlja pitanje je li vaša koža jako suha, suha ili samo dehidrirana?

Suha koža

Suhoj koži nedostaju lipidi, esencijalne masne tvari koje potpomažu ulogu kože kao zaštitne barijere protiv utjecaja vanjskih agresivnih čimbenika, ali i protiv gubitka vode. Suhoća može biti posljedica prirode vaše kože i pogoršati se pod utjecajem vanjskih čimbenika. 

Znakovi suhe kože: zatezanje, svrbež, ljuskanje, suhe mrlje i crvenilo pa čak i iritacija.

Kako biste ublažili neugodne simptome, važno je razumjeti mehanizme koji uzrokuju suhoću i usvojiti pravila svakodnevne rutine prikladne za suhu ili vrlo suhu kožu.
 
Dehidrirana koža

Ako je koža dehidrirana to znači da joj nedostaje vode. Znakovi dehidrirane kože: taman ten, bez sjaja je i gruba, šminka nije postojana, vidljive su fine bore.

Za razliku od suhe ili vrlo suhe kože, koja je trajno stanje, dehidracija je privremena i pogađa sve tipove kože. Može nastati kao posljedica korištenja neprikladne kozmetike, umora, pretjeranog izlaganja suncu, tijekom zime itd.
 
Savjet

Bitno je razumjeti je li vaša koža dehidrirana i zašto ili imate prirodno suhu kožu. Prepoznavanje razlike omogućit će vam odabir prikladne svakodnevne rutine i njege koja odgovara upravo vašoj koži. Tako ćete znati je li vašoj koži potrebna hranjiva ili hidracijska krema, odnosno lipidi za njegu i jačanje barijere u slučaju suhe kože, a voda u slučaju dehidracije. Nikako obrnuto.
 

Dehidrirana koža: što činiti, a što izbjegavati?

Ako je vaša koža dehidrirana, savjetuje se sljedeće:
 • usvojiti prikladnu rutinu hidracijske njege, opskrbljujući kožu vodom, ali i tvarima koje će spriječiti gubitak vode
 • preporučljivo je piti puno vode (1,5 do 2 l dnevno) te konzumirati voće i povrće bogato vodom, poput krastavca, zelene salate, rajčice, tikvice, breskve, ananasa, jagode, lubenice i naranče
 • hrana bogata vitaminom E također potiče hidraciju kože, posebno na površini. Nalazimo ga u biljnim uljima (uključujući maslinovo i repičino ulje), špinatu, bademima, kikirikiju, lješnjacima i avokadu.

Svakodnevna rutina za dehidriranu kožu

Pitate se kakvu rutinu odabrati za lice kojem je potrebna hidracijska njega? Odabir učinkovite rutine za njegu dehidrirane kože znači odabir odgovarajućih proizvoda, ali i usvajanje odgovarajućih navika koje će vašoj koži biti od pomoći svaki dan.

Kako biste umirili i hidrirali kožu, odaberite rutinu koja uključuje nježno čišćenje i specifičnu njegu.

Kako pravilno očistiti dehidriranu kožu?

Bez obzira na to šminkate li se ili ne, čišćenje kože, odnosno uklanjanje šminke prvi je korak ljepote u rutini njege, koji pomaže umiriti kožu i očuvati njezinu ravnotežu.

Za veću udobnost kože, ujutro i navečer radije koristite mlijeko (losion) za čišćenje, osobito zimi, i nanosite ga vrhovima prstiju. Želite li uštedjeti vrijeme, nemojte se ustručavati koristiti micelarnu vodu dvostrukog učinka - čišćenje šminke i hidracija.
 
Kad biste trebali nanijeti hidracijsku kremu?

Kako biste zaštitili kožu, ujutro nanesite laganu hidracijsku kremu koja će poslužiti i kao podloga za šminku. Ovo je najvažnija gesta koja omogućuje vašoj koži da učinkovito odradi svoju ulogu barijere.

Za bržu i dugotrajniju hidraciju preporučuje se i večernje nanošenje kreme. Na taj način, koži će se u kratkom vremenu vratiti gipkost, mekoća i sjaj.

BIOLOGY - prva organska linija za njegu lica, za sve tipove fragilne kože

Danas na tržištu postoji mnogo proizvoda s organskim djelatnim sastojcima, ali niti jedan od njih ne zadovoljava u potpunosti potrebe fragilne kože za dermatološkom i ujedno certificiranom organskom njegom.

BIOLOGY linija odgovara na sve te zahtjeve zahvaljujući otkriću novog djelatnog sastojka - soka Rhealba® zobi - koji:
 • uravnotežuje kožu - pruža esencijalne minerale, Ca2+ i Mg2+ te štiti kožu od dehidracije i jača funkciju barijere
 • hidrira kožu - povećava prirodnu proizvodnju hijaluronske kiseline za 83 posto, za hidriranu i mekšu kožu.
 
Jedinstveni dermatološki djelatni sastojak - sok Rhealba® zobi - prvi je organski ekstrakt A-Derme, s patentiranim postupkom ekstrakcije: ne sadrži otapala ni vodu te omogućuje dobivanje optimalne količine djelatnih  tvari ekstruzijom (isprešavanjem).


 
BIOLOGY linija jednostavna je i potpuna - sastoji se od sedam proizvoda koji pokrivaju osnovne potrebe svih tipova fragilne kože:
 • 2 proizvoda za čišćenje kože (dermatološka micelarna voda i dermatološki losion)
 • 2 dermatološke hidracijske kreme (lagana i bogata)
 • 3 dermatološka proizvoda za specifičnu njegu:
  • BIOLOGY AR dermatološka njega protiv crvenila, s ekstraktom mandarine, za kožu sklonu kuperozi
  • BIOLOGY CALM umirujuća dermatološka njega, s ekstraktom kola oraha, za reaktivnu kožu
  • BIOLOGY NUTRI hranjiva dermatološka njega, s organskim uljem šafranike, za vrlo suhu kožu.
Datum objave članka: 16. 9. 2022.
promo
izdvojeni proizvodi