Aromaterapija - tajni svijet mirisa

Biljna ljekarna / Fitoaromaterapija Ana Košćina MBA, aromaterapeut

Drevna snaga mirisa i njihov utjecaj na sve razine funkcioniranja ljudskog bića i danas jednako zadivljuju

Komplementarna grana medicine

Aromaterapija je svaki postupak primjene čistih prirodnih eteričnih ulja u svrhu poboljšanja stanja čovjekova bića na fizičkoj, emotivnoj, mentalnoj ili duhovnoj razini. S obzirom na moć djelovanja eteričnih ulja na svim razinama ljudskog bića, aromaterapija se preporučuje svakome tko želi posvetiti više pozornosti vlastitom zdravlju, te osobama kojima je zdravlje ugroženo ili osjećaju kronični gubitak volje i energije.

Aromaterapija se ubraja u komplementarne grane medicine, a ono što joj daje najveći značaj i zbog čega je specifična jest holistički pristup, odnosno cjelovitost. Naime, ne bavi se samo suzbijanjem simptoma bolesti, nego pokušava pronaći uzroke problema u organizmu i na njih djelovati ciljano, tako da snažno aktivira unutarnje sposobnosti samoizlječenja. Podržava i ostale komplementarne grane medicine, energetske tehnike i konvencionalnu medicinu.

Gotovo nema životnog ili radnog područja gdje ne nalazi svoje mjesto. U školama i radnom okruženju za poboljšanje koncentracije i jačanje kreativnosti, u ordinacijama za ublažavanje neugodna antiseptičkog mirisa ili ublažavanje straha, u trgovinama za uspostavljanje povjerenja između kupca i prodavača, u osobnoj kozmetici i preparatima, u spavaćoj sobi za ugodan san…

Tisućljetna tradicija

Povijesno gledano, aromaterapija je već tisućljećima prisutna u svim kulturama. Kinezi su prvi koristili mirise u terapeutske svrhe, palili su mirisne štapiće i pomoću njih stvarali harmoniju i ravnotežu. Egipćani su esencije biljaka koristili za balzamiranje, u medicinske svrhe, za izradu kozmetičkih preparata, ulja i masti za masažu, ili su ih palili radi podizanja raspoloženja. Brojni recepti ljekovitih pripravaka pronađeni su urezani u zidove laboratorija i na papirusima. Svećenici su mirise koristili u vjerske i mistične svrhe, a svaka važna osoba imala je svoj miris.

Grci su svoje znanje o aromaterapiji preuzeli od Egipćana. Hipokrat je napisao knjigu o ljekovitom djelovanju 300 biljaka, a naglašavao je čudotvorno djelovanje aromatične kupke i masaže na produljenje života. Dioskorid je prevodio slične materijale s perzijskog, hebrejskog, arapskog i drugih jezika i napisao knjigu "De materia medicina", u kojoj opisuje ljekovito djelovanje 500 biljaka.

Rimljani su mirisna ulja najviše koristili u kupkama i za masažu. Arapi su izrađivali ljekovite pripravke i parfeme, a mirisima su pročišćavali zrak i dezinficirali odjeću kako bi se zaštitili od bolesti. Avicena, arapski liječnik, fizičar, kemičar i alkemičar, unaprijedio je destilaciju kao metodu dobivanja eteričnih ulja izumivši navojnicu za hlađenje. Posebno se zauzimao za aromaterapeutsku masažu i uvođenje voćne dijete kako bi se tijelo lakše riješilo otrova. Napisao je i knjigu "Kanon medicine", u kojoj opisuje djelovanje ljekovitog bilja i mogućnosti liječenja esencijama biljaka za koje je tvrdio da jačaju duh i tijelo.

Tvorac imena aromaterapija je francuski kemičar Rene-Maurice Gattefosse, koji se u početku zauzimao za korištenje eteričnih ulja samo u kozmetičkim pripravcima, što se promijenilo nakon što je osobno iskusio njihovu ljekovitost, odnosno antiseptičko i analgetičko djelovanje. Naime, u svom laboratoriju doživio je nezgodu i zadobio opekline na ruci koje je tretirao čistom esencijom eteričnog ulja lavande. Bolovi su brzo nestali, a rana je zacijelila bez ožiljka.

Engleska kozmetičarka Margaret Maury jedna je od prvih koja je počela koristiti eterična ulja za masažu. U Londonu je otvorila kliniku za aromaterapiju jer je vjerovala da eterična ulja mogu pomoći kod mnogih bolesti, a zatim osnovala Shirley Price Internacional College of Aromatherapy. Napisala je nekoliko knjiga o aromaterapiji i eteričnim uljima.

Aromaterapija pomalo počinje dolaziti do izražaja i u Hrvatskoj. Donedavno su se eterična ulja najčešće koristila u mirisnim lampicama, no danas se sve više provode aromaterapeutske masaže koje rezultiraju fizičkim i mentalnim opuštanjem, a pomažu i kod mnogih zdravstvenih problema.

Višestruka primjena eteričnih ulja

Eterična ulja lako su hlapljive tekućine koje se dobivaju ekstrakcijom iz različitog ljekovitog bilja ili njegovih dijelova (cvijet, list, korijen), a glavna im je odlika snažan, intenzivan i karakterističan miris. Unatoč izrazu "ulje", riječ je o potpuno nemasnim tekućinama, koje po kemijskom sastavu predstavljaju složene smjese velikog broja organskih spojeva, od kojih mnogi imaju snažno fiziološko djelovanje.

Eterična ulja mogu se koristiti na različite načine, pa razlikujemo sljedeće aromaterapeutske metode/postupke: aromatična kupka, aromakomprese (oblozi), inhalacija, aroma masaža, lokalno utrljavanje, ispiranje usta i grla, rektalna/vagionalna primjena, korištenje u osobnim kozmetičkim preparatima, primjena u sauni itd.

Aroma lampice

Udisanje eteričnih ulja iz mirisnih lampica svakako je najpopularnija i najjednostavnija metoda primjene. Može se upotrijebiti za pročišćavanje zraka za vrijeme infektivnih bolesti, zatim za uklanjanje neugodnih mirisa, odbijanje insekata, za bolje raspoloženje ili jednostavno za stvaranje ugodne atmosfere u kući ili radnom prostoru. Za mirisnu lampicu potrebno je 4 - 10 kapi eteričnog ulja ili mješavine, ovisno o intenzitetu mirisa koji želimo i veličini prostorije.

Preporuke:

  • dnevna soba - ruža geranija, bergamot, naranča, ruža, cedar, lavanda;
  • radna soba - limun, bergamot, mirta, bor, menta;
  • dječja soba - rimska kamilica, mandarina, naranča;
  • spavaća soba - ruža, neroli, lavanda, ylang ylang, sandal, naranča.

Inhalacije

Mogu pomoći kod prehlade, gripe, upale sinusa, visoke temperature i drugih manjih respiratornih tegoba. Pridonose i poboljšanju pamćenja i boljem raspoloženju. Eterično ulje može se nakapati i na jastuk kako bi se olakšalo disanje i omogućio miran san. Puno jače djelovanje na prohodnost dišnih putova ima inhalacija vodenom parom - na 500 ml kipuće vode stavi se 2 - 4 kapi eteričnog ulja. Količina ovisi o jakosti eteričnog ulja. Para se inhalira pet minuta, ali ne dulje. Imate li astmu, izbjegavajte inhalacije vodenom parom, jer koncentrirana para može izazvati astmatični napad.

Komprese

Komprese su dragocjene kod tretiranja mišićnih bolova, iščašenja i modrica, a pomažu i za ublažavanje bolova pojedinih organa.

  • vrući oblozi koriste se za stare ozljede, mišićne bolove, zubobolju, menstrualne grčeve, upalu mokraćnog mjehura. Za pripremu vrućih obloga treba dodajte oko šest kapi eteričnog ulja u posudu s oko 500 ml vode (voda treba biti vruća koliko god to možete podnijeti). Ostavite kompresu na tretiranom mjestu sve dok se ne ohladi na temperaturu tijela;
  • hladni oblozi koriste se za svježe ozljede kao što su iščašenja, modrice, otekline i upale; za glavobolju i groznicu. Hladne komprese upotrijebite na isti način kao i vruće, s tom razlikom da umjesto vruće upotrijebite ledenu vodu. Ostavite komprese na tretiranom mjestu dok se ne zagriju na temperaturu tijela.

  •  

Aroma masaža

Eterična ulja koja se koriste za masažu moraju se najprije razrijediti u nekom prirodnom baznom ulju kao što su maslinovo, bademovo, sezamovo i sl. Bitno je da nisu rafinirana i da su hladno prešana. Takva ulja sadrže vrlo važne sastojke kao što su vitamin D i E, esencijalne masne kiseline i tragove minerala kao što su kalcij i magnezij. Kad jednom oksidira, nerafinirano ulje može štetno djelovati na kožu. Eterična ulja razrjeđuju se tako da se dobije 0,5 do 3-postotno razrjeđenje, ovisno o intenzitetu mirisa i uvjetima zbog kojih se primjenjuje. Niže koncentracije (0.5 -1 posto) primjenjuju se u uljima za lice ili, pak, za ljude s osjetljivom kožom, uključujući i djecu mlađu od 12 godina te osobe starije životne dobi. Za odrasle se najčešće koristi koncentracija do 2 posto. Pripremljene mješavine mogu se čuvati na tamnom i hladnom mjestu do dva mjeseca.

Aroma kupke

Četiri do osam kapi eteričnog ulja razmutite u emulgatoru kao što je jabučni ocat, med ili mlijeko i dodajte u punu kadu. Imate li suhu kožu, možete pomiješati eterično ulje s nekoliko čajnih žličica biljnog baznog ulja, kao što je bademovo. Jako vruće kupke (oko 38 °C) pojačavaju rad žlijezda znojnica, što je dobro ako imate prehladu. Međutim, vruće kupke isušuju kožu i ako se primjenjuju prečesto, mogu izazvati prerano starenje kože. Idealna temperatura za neutralnu kupku je 29 - 34 °C. Za okrepljujuću kupku potrebna je hladnija voda (18 - 21 °C). Dodatkom stimulirajućeg eteričnog ulja, na primjer bora, ružmarina i eukaliptusa, poboljšat ćete djelovanje kupke.

Preporuke:

  • večernja kupka - melisa, lavanda, ružino drvo, geranij, cedar, naranča;
  • senzualna kupka - ylang ylang, sandal, ruža, neroli;
  • osvježavajuća kupka - bergamot, ružmarin, limun, borovica, menta.

Sauna

Svrha saune je odstranjivanje metaboličkih otpadaka koji su se u tijelu nakupili pod djelovanjem stresa, loše prehrane i onečišćenog zraka. Odličan je tretman za kožu i jačanje imuniteta. Ulja koja se preporučuju za upotrebu u sauni lako hlape i svježeg su mirisa, na primjer eukaliptus, limun, menta, bor, borovica, cedar. Dovoljno je pomiješati 2 kapi eteričnog ulja sa 600 ml vode i mješavinu izliti na izvor topline.

Parfemi

Nekoliko eteričnih ulja idealan su prirodni parfem, sama ili u kombinaciji s drugim uljima. Ylang ylang je sam za sebe poznati miris. Druga ulja, kao što su ruža, jasmin, neroli i sandal, poznati su tradicionalni sastojci parfema. Kao osnovu za parfem upotrijebite jojobino ulje - na 10 ml jojobina ulja stavite oko 15 kapi eteričnog ulja ili mješavine eteričnih ulja.

Kulinarstvo

Mnoga eterična ulja mogu se koristiti za kuhanje ili aromatiziranje umaka. Pomiješajte jednu do dvije kapi eteričnog ulja s jestivim uljem, maslacem ili vrhnjem i mješavinu dodajte jelu. Kao emulgator eteričnog ulja za slana jela možete upotrijebiti senf ili majonezu, a za slatka med.

Ostale primjene

Za prvu pomoć kod opeklina, posjeklina ili uboda kukaca stavite nekoliko kapi lavande. Čisto ulje čajevca drugo je ulje koje se također može nanijeti na kožu u svrhu prve pomoći. Ulja kao što su lavanda ili ulje čajevca mogu se upotrijebiti za dezinfekciju odjeće i pelena. Kod pranja rublja ili za pranje podova u kuhinji i kupaonici dodajte do 50 kapi eteričnog ulja u posudu s toplom vodom. Za dezinfekciju zraka u prostorijama dodajte 50 kapi eteričnog ulja čajevca na litru vode, stavite u bočicu s raspršivačem i raspršite po prostoriji.

Datum objave članka: 1. 8. 2007.