Glaukom - podmukli neprijatelj dobrog vida

Bolesti i stanja / Vidni sustav prim. mr. sc.   Miroslav Ekert dr. med., spec. oftalmolog

Kronični glaukom se razvija vrlo polako, bez ikakvih simptoma ili znakova upozorenja, postupno uništavajući najprije periferni vid

Glaukom, vodeći uzrok sljepoće u ljudi iznad 40 godina starosti, je stanje kod kojeg dolazi do porasta očnog tlaka (intraokularni tlak - stvara se u oku zbog protoka očne vodice). Kad je očni tlak povišen tijekom dužeg vremenskog razdoblja, dolazi do oštećenja vrlo osjetljivih i važnih struktura oka i pojave glavnih simptoma glaukoma, a to su oštećenje vidnog živca (udubljenje papile vidnog živca) i oštećenje vidnog polja u smislu njegovog sužavanja.

O ozbiljnosti problema govore i statistike koje pokazuju da će svaka trideseta osoba oboljeti od glaukoma, da polovica oboljelih i ne zna da ima glaukom te da 2 posto svjetske populacije boluje od glaukoma otvorenog kuta (najčešći oblik glaukoma). Važno je istaknuti kako nekontrolirani glaukom vremenom može dovesti do sljepoće.

Čimbenici rizika za pojavu glaukoma su:

  • starija životna dob;
  • oboljeli od glaukoma u obitelji;
  • visoki krvni tlak, šećerna bolest;
  • kratkovidnost;
  • dugotrajna terapija steroidima;
  • preboljela ozljeda oka.

Ako ste se pronašli u skupini rizičnoj za nastanak glaukoma, poželjno je napraviti pregled kod oftalmologa jednom godišnje.

Najčešći oblik glaukoma, glaukom otvorenog kuta, kojem ćemo se najviše posvetiti, protječe polagano i mogli bismo reći podmuklo, bez ikakvih znakova ili upozorenja i "oduzima" vaš vid. 

Pogled unutar oka

Slika 1 - Anatomski presjek oka

Oko je poput sofisticirane kamere: prednji dio oka prekriven je prozirnom rožnicom; šarenica unutar oka je poput objektiva kamere, jer svojim sužavanjem i širenjem kontrolira ulazak zraka svjetlosti u oko; leća fokusira zrake na mrežnicu, a mrežnica poput filma "snima" slike koje se kao vizualne poruke prenose u mozak putem optičkog živca.

Slika 2 - Sustav za stvaranje i otjecanje
očne vodice
Prednji dio oka (prednja i stražnja sobica) ispunjen je očnom vodicom, koja se stvara u zrakastom tijelu i otječe preko posebnog (trabekularnog i uveoskleralnog) sustava (Slika 2) u krvotok, a ujedno se stvara i očni tlak, koji, između ostaloga, daje i oblik (tonus) očnoj jabučici.

Glaukom se razvija onda kad je stvaranje očne vodice pojačano ili je njeno otjecanje otežano. Uslijed toga dolazi do porasta očnog tlaka, do pritiska na živčana vlakna i krvne žile optičkog živca te njihovog oštećenja i uništenja. Postupno se prekida prijenos vizualne poruke do mozga, a rezultat je oštećenje vida i na kraju sljepoća. Glaukom je bolest koja se ne može izliječiti, ali se zato, zahvaljujući ranom otkrivanju bolesti i odgovarajućem liječenju, može prevenirati trajni gubitak vida i kontrolirati tijek bolesti.

U razgovoru s oftalmologom, a prije samog oftalmološkog pregleda, bitno je liječnika izvijestiti o tome je li netko od vaše obitelji ili rođaka bolovao ili boluje od glaukoma. Pretrage s kojima ćete se susresti su: određivanje vida, pregled oka procjepnom svjetiljkom (bio-mikroskopom), pregled oftalmoskopom (pregled unutarnjih struktura oka - pokazuje za glaukom tipične promjene na očnom živcu), tonometrija (mjerenje očnog tlaka), određivanje vidnog polja (periferni i centralni vid) i gonioskopija (uvid u stanje očnog kuta pomoću posebne leće koja se postavlja na oko).

Više od jednog oblika

Postoje različite vrste glaukoma. Najčešći je tzv. primarni glaukom koji se dijeli na rjeđi akutni oblik i najčešći kronični oblik (o kojem ćemo zapravo i govoriti u članku).

Akutni oblik je još poznat i kao glaukom "uskog ili zatvorenog kuta". Naime, kut koji čine korijen šarenice i rožnica toliko je uzak da uslijed čimbenika koji šire zjenicu (uzbuđenje, boravak u tami, primjena lijekova koji šire zjenicu), a ponekad i bez definiranog povoda, dolazi do zatvaranja kuta, što znači sprječavanje otjecanja očne vodice kroz trabekularni sustav. Za razliku od kroničnog glaukoma, manifestacija je vrlo burna i zahtijeva žurnu intervenciju pa možemo reći da bolest počinje poput "groma iz vedra neba". Na izgled zdrav čovjek postaje težak bolesnik, s jakim bolovima u jednom oku i licu, pojavom duginih boja oko izvora svjetlosti, glavoboljom, mučninom i povraćanjem, ali i dramatičnim "padom" vida. Ukoliko se očni tlak ne snizi unutar nekoliko sati pomoću lijekova ili operativnog zahvata (laserska iridotomija ili kirurška iridektomija), može doći do ozbiljnih i trajnih oštećenja vida. Napadi su četiri put češći u žena u odnosu na muškarce. Godišnje se javlja pet do 10 slučajeva na 100.000 stanovnika.

Kronični oblik (glaukom "otvorenog kuta") je najčešći oblik, od kojeg boluje oko 2%svjetske populacije. Razvija se vrlo polako, bez ikakvih simptoma ili znakova upozorenja, postupno uništavajući najprije periferni vid. To znači da bez kontrole očnog tlaka ne možete ni slutiti da bolujete od glaukoma sve dok se vidno polje ne počne sužavati. Ukoliko ne započnete s liječenjem, vidno polje se sužava i svodi na vid koji podsjeća na pogled kroz tuljac novina ili dalekozor pa sve do sljepoće. Srećom, to se može spriječiti. Jednom kad je ustanovljen povišeni očni tlak, slijede redovite oftalmološke kontrole i svakodnevno korištenje lijekova (kapi za oči) koje odredi oftalmolog.

Glaukom ponekad može biti rezultat neke očne bolesti (npr. upale, ozljede, oštećenja i pomaci očne leće, krvnožilne bolesti oka, šećerna bolest, tumori oka) te se stoga naziva sekundarni glaukom.

Urođeni (kongenitalni) glaukom - Srećom je najrjeđi oblik kada se dijete već rađa s glaukomom zbog nepravilnosti u razvoju oka. To je vrlo rijetka, ali ozbiljna bolest. O ozbiljnosti govori i podatak da je 2 - 15 posto djece s glaukomom smješteno u ustanovama za slijepe.

Mogućnosti na raspolaganju

Slika 3 - Promjene vidnog polja kod kroničnog glaukoma

Akutni glaukom (glaukom zatvorenog kuta) - Oftalmolog vam u početku daje terapiju koja se sastoji od tableta, intravenske injekcije i očnih kapi. Kasnije, kad se očni tlak normalizira, može se napraviti kirurški zahvat (laserska iridotomija ili kirurška iridektomija), obično s ciljem prevencije pojave napada.

Laserska operacija se provodi u ambulantnim uvjetima i obično se, prevencije radi, provodi i na drugom oku (koje u tom trenutku nije zahvaćeno). Oko se anestezira očnim kapima te se pomoću lasera napravi mali otvor na šarenici koji će očnoj vodici omogućiti nesmetani protok iz stražnje u prednju sobicu, a zatim u odvodni (trabekularni) sustav.

Kirurškom iridektomijom se postiže isti cilj, ali se operacija provodi u operacijskoj sali pod operacijskim mikroskopom. U lokalnoj anesteziji se napravi razrez na šarenici kroz ubodni otvor na rožnici. Ovakav zahvat se, osim u preventivne svrhe, radi i u slučajevima kada se ne postiže dostatno sniženje očnog tlaka lijekovima.

Nakon oba zahvata odmah se otpuštate na kućnu njegu, s tim da dan poslije zahvata trebate obavezno doći na kontrolu očnog tlaka. Isto tako, trebate koristiti očne kapi za snižavanje tlaka koje vam propiše oftalmolog.

Kronični glaukom (glaukom otvorenog kuta) - Kronični glaukom se liječi pomoću očnih kapi ili tableta (inhibitor karboanhidraze - acetazolamid) koje snižavaju očni tlak, omogućavajući bolje otjecanje očne vodice ili smanjujući njeno stvaranje. Ponekad se koristi više vrsta očnih kapi ili kombinacija očnih kapi i tableta. Od očnih kapi se primjenjuju lijekovi iz grupe miotika (pilokarpin, karbakol), blokatora beta-adrenergičnih receptora (timolol, betaksolol, levobunolol), prostaglandina (latanaprost), alfa-2-agonista (brimonidin tartrat) i inhibitora karboanhidraze (dorzolamid, brinzolamid). Neki preparati mogu izazvati iritaciju i nelagodu oka, a neki dovode do suženja zjenice, što može biti poteškoća za starije osobe ukoliko imaju i mrenu (kataraktu). Korištenjem očnih kapi moguća je tzv. sistemska resorpcija, što znači da lijek prodire u krvotok pa je potreban dodatni oprez ukoliko postoje određene pridružene bolesti. Dakle, odabir i način primjene lijeka isključivo određuje oftalmolog, stoga nemojte samostalno odabirat očne kapi!

Kada medikamentozna terapija nije dostatna, u nekim slučajevima se provodi operativni zahvat, koji može biti kirurški (trabekulektomija) ili pak laserski (trabekuloplastika). Ukoliko vaš oftalmolog smatra da je potreban kirurški zahvat, a vi već imate djelomično suženo vidno polje, treba reći da se, na žalost, operacijom ne može vratiti izgubljeno. U ovom slučaju operacija služi da bi se što učinkovitije snizio očni tlak. 
 

NE ZABORAVITE...

- redovito kontrolirajte vid kod oftalmologa, posebice ukoliko ste stariji od 40 godina ili imate oboljele od glaukoma u obitelji jer je to jedini način da se glaukom "uhvati" u početnoj fazi;
- ako bolujete od glaukoma, svakodnevno koristite terapiju koju vam je preporučio oftalmolog.

Datum objave članka: 1. 12. 2018.
izdvojeni proizvodi