Hepatitis B

Bolesti i stanja / Opća medicina Ljiljana Podrug dr. med., spec. školske medicine i kliničke citologije

Cijepljenja se ne treba bojati, jer ono štiti djecu i same roditelje, unaprjeđuje zdravlje i osigurava kvalitetniji život

Opće i specijalne mjere zaštite

Hepatitis B značajan je zdravstveni problem u svijetu. Godišnje od posljedica ove bolesti umire 250.000 ljudi, a broj zaraženih je oko 2 milijarde. Virus hepatitisa B sto puta je češći i sto puta više zarazan nego virus AIDS-a. Bolest se prenosi zaraženom krvlju, slinom i drugim tjelesnim tekućinama. Minimalna količina krvi potrebna za prijenos infekcije je 0,00004 ml!

U sprječavanju infekcije virusom hepatitisa B važne su opće i specijalne mjere zaštite. Opće mjere zaštite uključuju sve one mjere koje imaju za cilj spriječiti kontakt s krvlju i drugim tjelesnim tekućinama u kojima je virus dokazan. Mjere posebne zaštite obuhvaćaju imunoprofilaksu cjepivom protiv hepatitisa B (preekspozicijska profilaksa - prije izlaganja virusu), a koja ima za cilj prevenciju klinički manifestne bolesti, prevenciju razvoje kroničnog hepatitisa i prevenciju prijenosa (transmisije) virusa. Po preporuci Svjetske zdravstvene organizacije iz 1992. godine, imunizacija protiv hepatitisa B je do 1995. godine uklopljena u nacionalne programe cijepljenja u 58 zemalja, a i nakon tog vremena u još dosta zemalja.

Obvezno za sve "šestaše"

Odlukom Ministarstva zdravstva Republike Hrvatske unatrag četiri godine, točnije školske godine 1999./2000., uvedeno je obvezno cijepljenje protiv virusa hepatitisa B za sve učenike šestih razreda osnovne škole. Cijepljenje učenika šestih razreda u djelatnosti je Službi za zaštitu školske dece i mladeži pri Zavodima za javno zdravstvo, kao i sva ostala cijepljenja djece školske dobi. Liječnici školske medicine i medicinske sestre ovu će školsku godinu 2003./2004. po peti put započeti cijepljenje učenika šestih razreda osnovne škole.

U ovih nekoliko godina roditelji su nas često pitali zašto se cijepe djeca ove dobne skupine, a ne npr. ona mlađa ili starija. Svjetska zdravstvena organizacija upozorila je da se najbolja kontrola ove bolesti u populaciji postiže procjepljivanjem novorođenčadi i budućih adolescenata. Zbog nedostatka novca, u našoj državi je odlučeno da se cijepe adolescenti. Obzirom na to da se hepatitis B prenosi i spolnim putem te da ova skupina mladih ljudi dolazi u godine kada se javljaju rizična ponašanja (konzumiranje opojnih sredstava, alkohola kao i rizično spolno ponašanje), izbor je pao na učenike šestih razreda. Učenici prve generacije, cijepljeni školske godine 1999./2000., sada kreću u 2. razred srednje škole i tek sada će cjepivo protiv zarazne žutice dobiti na svojoj važnosti.

Danas se za cijepljenje koristi ENGERIX-B TM, rekombinantno cjepivo dobiveno genetičkim inženjeringom, niskog sadržaja antigena, koje se izvrsno podnosi. Imunizacija se provodi po shemi 0-1-6, što znači da se prve dvije doze daju u listopadu i studenom, a treća doza šest mjeseci nakon prve doze. Nama liječnicima školske medicine to je zahtjevan posao, jer u svaki šesti razred pripadajućih nam škola ulazimo tri puta tijekom jedne školske godine.

Služba za zaštitu školske djece i mladeži u Vinkovcima u zadnje je četiri godine dala 20.800 doza cjepiva protiv hepatitisa B, od čega smo imali prijavljene samo 32 rijetke nuspojave, znači 0,1 posto. Djeca cjepivo izvrsno podnose i zapravo je najviše problema psihičke naravi - strah, koji kod 12-godišnjaka nije lako obuzdati. Nakon imunizacije titar antitijela je visok, osiguravajući zaštitu za 99 posto cijepljene djece.

Moram naglasiti da postoji mogućnost imunizacije protiv hepatitisa B i osoba drugih dobnih skupina obzirom na radno mjesto, posebno zdravstvenih djelatnika, kao i osoba s rizičnim ponašanjem. Za ovu imunizaciju odgovorne su Epidemiološke službe pri Zavodima za javno zdravstvo.

Cilj mi je bio naglasiti važnost imunizacije protiv zarazne žutice (hepatitisa B), što je veliki korak u unaprjeđenju zdravlja svih nas, jer se cijepljenjem bilo kojeg dijela populacije (u ovom slučaju učenika šestih razreda) smanjuje pojava bolesti i u ostalom dijelu stanovništva. Roditeljima bih na kraju savjetovala da se ne boje cijepljenja, jer ono štiti djecu i njih same, unaprjeđuje zdravlje i osigurava kvalitetniji život.

Datum objave članka: 1. 10. 2003.