Hijaluronska kiselina i analni problemi

Bolesti i stanja / Opća medicina mr. sc.   Nada Ðurinek dr. med.

Hijaluronska kiselina jedna je od najvažnijih hidrofilnih molekula u prirodi i ima brojne pogodnosti za ljudsko tijelo, a pokazala se prikladnom i za tretiranja hemoroida, analnih ragada, fisura i drugih oštećenja anorektalnog kanala

Sveprisutna molekula

Hijaluronska kiselina (HA) je ugljikohidrat, točnije mukopolisaharid koji prirodno postoji u našem tijelu. Svaka molekula hijaluronske kiseline može sadržavati i po nekoliko tisuća molekula šećera. Kad nije vezana uz druge molekule, veže se na vodu, stvarajući tako gelu sličnu viskoznu tekućinu, koja je danas jedna od najčešće istraživanih tvari u medicini i na kojoj je provedeno na tisuće studija s područja ortopedije, dermatologije i oftalmologije. Hijaluronska kiselina jedna je od najvažnijih hidrofilnih molekula u prirodi, koja se može opisati kao "prirodni ovlaživač" i ima brojne pogodnosti za ljudsko tijelo.

Prirodno se nalazi gotovo u svakoj tjelesnoj stanici, no u različitim dijelovima tijela ima različitu funkciju. Kako ima kratko vrijeme poluraspada (manje od tri dana, a u koži i kraće), nužna je njezina stalna sinteza u tijelu.

Hijaluronska kiselina ima esencijalnu ulogu u održavanju normalne funkcije zglobova. Nalazi se u hrskavici i u sinovijalnoj tekućini, u kojoj održava viskozno-elastična svojstva i ima funkciju podmazivanja zgloba. U vezivnom tkivu prijeko je potrebna za stvaranje međustanične tvari koja omogućuje diobu i migraciju stanica, a ima ulogu i u prenošenju signala među stanicama.

Zajedno s kolagenom od vitalnog je značenja za održavanje kvalitete slojeva i strukture kože. Kolagen koži daje čvrstoću, a hijaluronska kiselina je ta koja njeguje i hidratizira kolagen. Zamislite kolagen kao rastezljivu gumicu. Znamo da gumica, kad se puno koristi i rasteže, na kraju ima razvučen, opušten oblik, suši se i na koncu puca. Na sličan način reagira i kolagen u koži. Zamislimo da je ta ista gumica rastegnuta milijun puta, ali da se cijelo vrijeme nalazi pod vodom. Šanse da se u takvim uvjetima gumica isuši i razvuče su minimalne. Sada zamislimo hijaluronsku kiselinu kao "vodu" koja cijelo vrijeme održava kolagen vlažnim i elastičnim. Takvu situaciju imamo kad je koža mlada - glatka je i vrlo elastična jer sadrži visoku koncentraciju hijaluronske kiseline. Kako se starenjem smanjuje sposobnost sinteze hijaluronske kiseline u tijelu, njezina kvaliteta i održavanje potrebne koncentracije, smanjuje se i sposobnost kože da zadrži vodu, zbog čega starenjem gubi čvrstoću te postaje dehidrirana i opuštena.

Hijaluronska kiselina u tretiranju analnih problema

Hemoroidi su krvožilne strukture u analnom kanalu koje pomažu u kontroli pražnjenja stolice (defekacije). U fiziološkom stanju služe kao jastučići koji se sastoje od arteriovenskih kanala i vezivnog tkiva. Prekriveni su osjetnom sluznicom, što omogućuje razlikovanje formirane stolice, tekuće stolice i vjetrova. Često se opisuju kao proširene vene anusa i rektuma, a zapravo su nabrekle krvne žile (žile u tom području nemaju mišićnu stijenku), pa se opisuju i kao spužvasti jastučići ispunjeni krvlju.

U trenutku kad oteknu ili se upalno promijene, nazivaju se hemoroidalna bolest. S hemoroidalnom bolešću barem se jednom u životu susreće 50 do 85 posto ljudi. Češće zahvaća populaciju stariju od 45 godina, no to nije pravilo, s obzirom na to da danas sve više problema imaju i mlađe osobe. Žene i muškarci podjednako su skloni njezinu razvoju, s tim da je posebno česta kod trudnica, srećom najčešće kao privremeni problem.

Hemoroidalna bolest najčešća je bolest u analnoj regiji, s kojom se čovječanstvo muči od davnina. Danas stvara sve više problema, pa se za nju slobodno može reći da predstavlja pošast modernoga doba. Svi koji su s njom imali iskustva znaju da može biti neugodan, vrlo bolan i dugotrajan problem. Nije opasna po život, ali opterećuje i narušava kvalitetu života.

Točan uzrok nije poznat, no smatra se da neki čimbenici pogoduju povišenju tlaka u venama hemoroida, zbog čega se može oštetiti potporni sustav hemoroidalnih jastučića. Neki od uzročnih čimbenika su genetska predispozicija, opstipacija, naprezanje prilikom defekacije, nedovoljna fizička aktivnost (dugotrajno sjedenje ili stajanje), prehrana s premalo vlaknaste hrane, pretilost, trudnoća, starenje, veliki fizički napor ili pojačana iritacija. S vremenom, razvlače se vezivne niti kojima su hemoroidalni jastučići pričvršćeni za stijenku analnog kanala, zbog čega se jastučići spuštaju i na kraju ispadaju iz analnog kanala. Zbog toga više ne mogu obavljati svoju funkciju te počnu izazivati tegobe.

Hemoroidalna bolest zahvaća više od 60 posto ljudi srednje i starije životne dobi i najčešća je bolest završnog dijela debelog crijeva. Njome uzrokovane smetnje utječu na kvalitetu života, a pojave li se komplikacije, mogu ozbiljno ugroziti zdravlje oboljeloga.

Jedinstven i nov način tretiranja hemoroida, analnih ragada, fisura i drugih oštećenja anorektalnog kanala su Proktis M čepići. Uz hijaluronsku kiselinu, sadrže uljni ekstrakt gotu kole, nevena i aloe vere te eterično ulje australskog čajevca. Ubrzavaju cijeljenje i ponovnu epitelizaciju, tkivu daju čvrstoću i elastičnost te djeluju antibakterijski, antifugalno (protiv gljivica) i protuupalno.

Proktis M čepići jedinstvena su i patentom zaštićena kombinacija djelatnih tvari čija je učinkovitost klinički dokazana. Svaki čepić sadrži standardiziranu, ujednačenu doza svih sastojaka. Koriste se jednom dnevno (preporuka da se koriste navečer). Vrlo su jednostavni za primjenu i ne ostavljaju tragove na odjeći.

Djelatne tvari u Proktis M čepićima

 • hijaluronska kiselina
  • održava dobru razinu hidratacije,
  • potiče obnovu epitelizacije,
  • tkivu daje čvrstoću, napetost i elastičnost,
 • uljni ekstrakt gotu kole 
  • potiče sintezu kolagena,
  • potiče proces zacjeljivanja,
 • uljni ekstrakt nevena
  • djeluje protuupalno,
  • smanjuje stvaranje otekline,
 • uljni ekstrakt aloe vere
  • pospješuje prodiranje drugih sastojaka u sluznicu,
  • djeluje protuupalno i pomaže zacjeljivanju rana,
 • eterično ulje austalskog čajevca
  • antibakterijska svojstva,
  • antifugalna (protiv gljivica) svojstva.
Datum objave članka: 1. 9. 2016.
izdvojeni proizvodi