Kad presuši izvor suza

Bolesti i stanja / Vidni sustav Ozren Podnar prof.

Uporna suhoća, svrbež i peckanje u očima dostatni su simptomi da oftalmolog utvrdi kako su vaše oči ostale bez dijela prirodne zaštite

Sindrom suhog oka (kseroftalmija), koji je obuhvaćen i izrazom keratitis sicca ili keratokonjunktivitis sicca, posljedica je smanjene kvalitete ili količine suza, što rezultira nedovoljnim podmazivanjem i vlaženjem površine oka. Posljedice mogu biti blage, poput pojačane iritacije očiju, a mogu se razviti i upalne promjene koje zahvaćaju rožnicu i spojnicu oka.

Suze naše vrijedne

Suze se sastoje od tri sloja: vanjskoga lipidnog, srednjega vodenog i unutarnjega sluzavog sloja. Funkcija svake od navedenih komponenti je zaštita i njega prednje površine oka. Lipidni sloj sprječava isušivanje vodenog sloja, a funkcija sluzavog sloja je da jednoliko rasprši suze preko površine oka. Suze sadrže i enzime koji neutraliziraju mikroorganizme naseljene na očima. Simptomi suhog oka mogu se razviti ako suze isparavaju prebrzo ili nisu raspršene jednako preko rožnice zbog manjka bilo kojeg od ta tri sloja. Najčešća forma suhih očiju je nedovoljna količina vodenog sloja suza.

Poduža lista uzroka

Sindrom suhog oka je uobičajen i često kroničan problem, posebno kod starijih osoba, i to kao dio prirodnog procesa starenja. Općenito, češći je kod žena, vjerojatno zbog hormonalnih fluktuacija, posebno u razdoblju menopauze. Kod muškaraca, pokazuje novija studija, rizik raste s dobi.

Mogući uzrok je i nedovoljno treptanje, što se događa u slučaju višesatnog i koncentriranoga gledanja u zaslon računala ili čitanja. Pritužbe na račun suhih očiju povremeno su povezane i s nepotpunim zatvaranjem vjeđa nakon blefaroplastike, estetskog zahvata na vjeđama koji se izvodi u cilju poboljšanja izgleda.

U prilog razvoju tog sindroma ide i boravak u suhim, prašnjavim ili vjetrovitim klimatskim uvjetima, te klimatiziranom prostoru ili onom s centralnim grijanjem. Katkad se javlja i kao posljedica pušenja ili nuspojava nekih lijekova, primjerice antihistaminika, antidepresiva, nekih lijekova za reguliranje krvnog tlaka i liječenje Parkinsonove bolesti, te kontracepcijskih tableta. U konačnici, suho oko može biti i simptom sustavnih bolesti, kao što su lupus, reumatoidni artritis, očna rosacea ili Sjögrenov sindrom.

Na suhe oči žale se i mnogi korisnici kontaktnih leća, jer je za udobno nošenje potrebna optimalna ovlaženost očne površine. Nedavna istraživanja pokazuju da nošenje kontaktnih leća i suhe oči čine začarani krug. Korisnici kontaktnih leća zbog sindroma suhih očiju osjećaju se nelagodno, a isparavanje vlage iz kontaktnih leća pogoršava tegobe.

Kako ćemo znati

Simptomi suhog oka su uporna suhoća, svrbež i peckanje u očima, što je dostatno da vaš oftalmolog dijagnosticira sindrom. Za potvrdu dijagnoze katkad će se oftalmolog odlučiti na mjerenje količine suza, a jedan od načina je Schirmerov test. Test se izvodi tako da se u područje ispod donje vjeđe svakog oka postave posebni Schirmerovi papirići, ili lakmus papirići, ili filtar papirići širine 5 mm i dužine 35 mm. Tijekom pet minuta ispitanika se zamoli da nježno zatvori oči. Ako je nakon tog vremena dužina papirića natopljena suzama veća od 30 mm, smatra se da je sekrecija normalna.

Obično se javlja i osjećaj stranog tijela u oku, kao posljedica podražaja oka zbog izostanka prirodne zaštite slojem suza. Iako je naizgled proturječno, sindrom suhog oka može se manifestirati suznim očima. To se događa zato što suhoća površine oka katkad izaziva pojačanu proizvodnju vodene komponente suza, u funkciji zaštitnog mehanizma.

Što nam je na raspolaganju

Sindrom suhog oka je stanje koje je rijetko u potpunosti izlječivo. Ipak, prateći simptomi, poput suhoće, svrbeža i peckanja očiju, mogu se ublažiti.

U tom smislu treba istaknuti upotrebu umjetnih suza, koje podmazuju oči te ublažavaju suhoću i nadraženost. Umjetne suze su medicinski proizvod koji se može kupiti u ljekarnama bez recepta, a služe kao nadomjestak prirodnim suzama čije su lučenje ili sastav iz nekog razloga nedostatni.Upotrebljavaju se prema potrebi, i to tako da se ukapaju jedna do dvije kapi u svako oko nekoliko puta dnevno ili kad u očima osjećamo nelagodu.

Pijenje veće količine vode također može znatno pomoći, jer blaža dehidracija često pogoršava problem suhog oka. To je osobito istaknuto tijekom vrućega, suhoga i vjetrovitog vremena

Jedna od terapijskih mogućnosti je i maleni uložak ispunjen podmazujućim sastojkom, koji se postavlja unutar donje vjeđe, gdje kontinuirano tijekom dana oslobađa podmazujuće sredstvo.

Tretman, koji je više eksperimentalnog karaktera, je privremeno ili trajno umetanje silikonskih čepova (lakrimalnih intubacijskih setova) u odvodne suzne kanale, čime se sprječava prebrzo isparavanje suza. Umeću se bezbolno u liječničkoj ordinaciji i obično se više ne osjećaju. Jedna vrsta je načinjena od akrila u obliku malog štapića koji, kad se izloži toplini tijela, postaje mekani gel i nabubri te prilagodi veličini suznog kanala. Ista veličina umetka odgovara svakom oku, pa prije primjene nije potrebno mjerenje širine kanalića. Druga vrsta napravljena je od hidrogela koji se unutar odvodnoga suznog kanala pretvara u mekani podatni gel.

Katkad se kod nekih osoba pribjegava kirurškom zatvaranju suznog kanala.

Ako je problem u klimatskim uvjetima, dakle želite smanjili izloženost oka suncu, vjetru ili prašini, poželjno je nositi sunčane naočale koje dobro prianjaju na lice jer će samo tako oči biti bolje zaštićene. Nedavna istraživanja pokazala su da su i niske temperature još jedan okolišni uzrok suhih očiju. Dobro prianjajuće sunčane naočale u ovom slučaju mogu biti od pomoći. U zatvorenom klimatiziranom prostoru mogu pomoći pročišćivači zraka koji filtriraju prašinu i druge čestice iz zraka, a u prostorijama s centralnim grijanjem ovlaživači koji dodatno vlaže isušeni zrak.

Zbog neznanja, neke osobe pribjegavaju upotrebi vazokonstriktornih kapi, koje privremeno smanjuju ili u potpunosti uklanjaju crvenilo oka. Međutim, važno je znati da je ta vrsta kapi u slučaju suhoga oka kontraindicirana. Zato nije uputno samoinicijativno kapati u oči bilo što, nego odluku o tome što je u nekom određenom slučaju primjereno ipak prepustiti oftalmologu, bez obzira na to je li riječ o sindromu suhog oka ili nekom drugom poremećaju ili bolesti.

Još nešto o čemu i ne razmišljamo

Liječnici katkad preporučuju i posebne dodatke prehrani. Studije su otkrile da dodaci prehrani koji sadrže omega-3 masne kiseline mogu ublažiti simptome suhog oka. Njihov dobar prehrambeni izvor je hladnovodna riba, poput srdele, bakalara, haringe i lososa. Za ublažavanje tegoba neki liječnici preporučuju i laneno ulje.

Pijenje veće količine vode također može znatno pomoći, jer blaža dehidracija često pogoršava problem suhog oka. To je osobito istaknuto tijekom vrućega, suhoga i vjetrovitog vremena. Ženama se preporučuje svaki dan popiti deset čaša od 250 ml napitka, a muškarcima oko 12 čaša iste zapremine. Najbolji izvor tekućine je čista voda, ali od koristi mogu biti i stopostotni voćni i povrtni sokovi, čaj i mlijeko. Kad je posrijedi način nadoknade tekućine, stručnjaci se slažu da oko 20 posto vode naše tijelo treba pribaviti iz hrane koju pojedemo, a ostatak se namiruje tekućinom koju pijemo.

Ako su uzrok suhim očima lijekovi, prekidanje terapije određenim lijekom općenito rješava problem, ali u tom slučaju najprije treba usporediti korist od uzimanja lijeka s težinom problema suhog oka. Katkad prebacivanje na drugu vrstu lijeka ublažava simptome suhog oka, a osigurava potrebno liječenje. U svakom slučaju, nikad nemojte promijeniti lijek ili prekinuti liječenje bez prethodna savjetovanja s liječnikom.

Ako su kontaktne leće uzrok nelagode, oftalmolog može predložiti promjenu tipa leća ili kraće nošenje tijekom dana.

Suhe oči i laserska operacija mogu biti loša kombinacija. Ako razmišljate o laserskoj korekciji, budite svjesni da će postojanje sindroma suhog oka onemogućiti zahvat dok se problem ne riješi. Naime, suhe oči mogu povećati rizik od lošeg zacjeljivanja nakon laserskog zahvata, tako da će većina kirurga najprije preporučiti saniranje tog problema kako bi se osigurao dobar ishod zahvata. Isto vrijedi i za druge vrste korektivnih zahvata na očima.

ŠTO SE (NE)SMIJE KAPATI PREKO LEĆA 

Ako ste nositelj kontaktnih leća, dobro je znati što smijete, odnosno ne smijete kapati u oči. Umjetne suze mogu se kapati dok su leće u očima samo ako nemaju konzervans ili je konzervans takvog sastava da se u kontaktu sa svjetlom razlaže na sastavne dijelove suza, pa kao takav ne može imati nikakav nepoželjan utjecaj.

Kad su posrijedi lijekovi u obliku kapi koji se primjenjuju za liječenje nekih poremećaja ili bolesti oka, važno je znati da prije kapanja takvog lijeka leće treba izvaditi, te nakon kapanja pričekati petnaest ili više minuta prije ponovnog stavljanja leća.

Datum objave članka: 1. 2. 2012.