Laserska zraka odnosi crvenilo

Bolesti i stanja / Kožne bolesti dr. sc.   Zrinka Bukvić Mokos dr. med., spec. dermatovenerolog

Najsuvremenija metoda koja brzo, precizno i gotovo bezbolno uklanja proširene kapilare lica je primjena lasera

Savršen ten bez prištića, pigmentacija i proširenih kapilara želimo imati svi, vjerojatno stoga što je lice najizloženiji dio našega tijela. Jedan od najčešćih uzroka narušena izgleda lica su trajno proširene crvenkaste kapilare (teleangiektazije). Katkad su prirođene, a češće stečene, uzrokovane unutarnjim ili vanjskim utjecajima. Proširene kapilare jedan su od znakova oštećenja kože dugotrajnim, ponavljanim izlaganjem suncu, a mogu nastati kao posljedica uzimanja kortikosteroida ili zbog poremećaja hormonskog sustava, bolesti jetre i vezivnog tkiva. Rozaceju, jednu od najčešćih bolesti kože lica koju karakterizira crvenilo njegova središnjeg dijela, gotovo obvezno prate proširene kapilare. Uzrok rozaceje nije posve razjašnjen. Vjerojatno je riječ o konstitucionalnoj labilnosti malih krvnih žila, uz utjecaj nekih drugih čimbenika, poput hormonskih promjena, probavnih smetnji, promjena vegetativnoga živčanog sustava te nutritivnih i klimatskih činitelja.

Selektivna destrukcija ciljnog tkiva

Najsuvremenija metoda uklanjanja kapilara je primjena lasera, kojim se brzo, selektivno i gotovo bezbolno uklanjaju neželjene promjene.

Laser je akronim engleskog izraza light amplification by stimulated emisssion of radiation, što u slobodnom prijevodu znači "pojačavanje svjetlosti stimuliranom emisijom zračenja". Riječ je o svjetlu čije osobine (monokromatičnost, koherentnost i kolimiranost) omogućuju usmjeravanje snopa laserskih zraka na malu površinu kože, pa time i preciznu destrukciju tkiva.

U dermatovenerologiji laser se uspješno primjenjuje već više od četiri desetljeća. Moderni uređaji omogućuju selektivno odstranjivanje različitih kožnih promjena na temelju teorije selektivne fototermolize, koju su utemeljili Anderson i Parrish 1983. godine. Ta teorija zasniva se na spoznaji da kromofore kože (hemoglobin, oksihemoglobin, melanin, karoten) apsorbiraju specifičnu valnu duljinu svjetla, pa se primjenom laserske zrake valne duljine koja odgovara maksimumu apsorpcije kromofore koju sadrži određena lezija (promjena kože), postiže selektivna destrukcija ciljnog tkiva bez većeg toplinskog oštećenja okolnog tkiva. Na taj način postignuta je najveća prednost lasera pred drugim terapijskim metodama, a to je selektivnost, odnosno uklanjanje samo ciljne promjene na koži, bez oštećenja okolnih struktura. Time se izbjegavaju ožiljci, pa se postižu odlični estetski učinci. Važna prednost laserske metode liječenja je kratak tretman, koji se uz to odlično podnosi. Ipak, laserom se ne mogu tretirati sve promjene na koži, niti se svaki laser može koristiti za uklanjanje svih promjena.

Krvožilne promjene, pa tako i proširene kapilare, uklanjaju se laserima čija valna duljina odgovara vršnoj apsorpciji oksihemoglobina, koja iznosi 418 nm, 542 nm i 577 nm.

Brojni su laserski sustavi koji se koriste za uklanjanje tih promjena, a uključuju argonski laser (488 - 514 nm), argon-pumped tunable dye (APTD) laser (577 i 585 nm), KTP laser (532 nm), kripton (568 nm), copper vapor/bromide (578 nm), Nd:YAG (532 i 1064 nm) i pulsed-dye laser (585 - 595 nm).

U Klinici za kožne i spolne bolesti Kliničkog bolničkog centra Zagreb i Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu prije više od pet godina otvoren je Centar za primjenu lasera u korektivnoj dermatologiji (kozmetologiji). U Centru se, primjenom nekoliko suvremenih laserskih uređaja, može tretirati niz indikacija za primjenu lasera u dermatovenerologiji, pa tako i proširene kapilare.

Stručni tim čine liječnici specijalisti dermatovenerolozi dodatno educirani za primjenu lasera u dermatologiji. Korisnicima usluga već se pri prvom pregledu objasni o kakvoj promjeni na koži je riječ, može li se ta promjena tretirati laserom, koje su druge terapijske mogućnosti i koja je prednost laserskog tretmana.

Prije, za vrijeme tretmana i nakon njega

Krvožilne promjene, poput proširenih kapilara, spider naevusa (crvenkaste krvožilne promjene u obliku pauka) i angioma (crvenkaste kuglaste promjene iznad razine kože) uklanjaju se brzo, selektivno i gotovo bezbolno diodnim Nd:YVO4 532 nm laserom, koji emitira zeleno lasersko svjetlo valne duljine 532 nm.

Prije tretmana hladi se regija koja će se tretirati, s ciljem ublažavanja osjećaja peckanja koji bi se mogao javiti tijekom zahvata. Tretman traje kratko, pri čemu je obvezno pridržavati se zaštitnih mjera sigurnosti pri radu s laserom, poput nošenja zaštitnih naočala kako bi se spriječio štetni utjecaj lasera na oko. Nakon zahvata, na tretiranoj regiji zaostaju prolazno crvenilo i blagi edem, koji nakon nekoliko sati nestaju, a idućih nekoliko dana mogu biti prisutne suhe kraste.

Bitna prednost ovog lasera pred nekim drugim laserskim uređajima koji se koriste za uklanjanje krvožilnih promjena, je u tome što nakon tretmana ne zaostaje točkasto krvarenje u koži (purpura).

Nakon laserskog tretmana kratko se primjenjuje antibiotski prašak, a već nakon nekoliko dana preporučuje se prikladna njega tretirane kože dermokozmetičkim pripravcima. Radi sprječavanja novih teleangiektazija, nakon zahvata se nanose dermokozmetičke kreme s aktivnim supstancijama koje stabiliziraju stjenke malih krvnih žila.

Nakon svih laserskih tretmana treba strogo voditi računa o fotoprotekciji, kako bi se izbjegla neugodna nuspojava - hiperpigmentacije. Stoga, uz izbjegavanje izlaganja suncu, nekoliko tjedana nakon tretmana (bez obzira na godišnje doba) valja koristiti kreme i emulzije sa zaštitnim faktorom većim od 30.

PROGRAM NJEGE KOŽE SKLONE CRVENILU I VIDLJIVIM KAPILARAMA...

- prije i nakon terapije laserom;
- u samostalnoj primjeni kod početnih stadija rozaceje i povremenog crvenila;
- u kombinaciji s ostalom lokalnom terapijom crvenila.

PROGRAM NJEGE KOŽE PRILAGOĐEN JE LASERSKIM TRETMANIMA...

- prije laserske terapije - krema s retinaldehidom (noć);
- 10 dana nakon primjene lasera - Krema protiv crvenila (jutro) + krema s retinaldehidom (noć).

Datum objave članka: 1. 4. 2008.