Robotski i računalno potpomognuta rehabilitacija

Bolesti i stanja / Kosti - mišići - zglobovi Anđelka Hajvaz dr. med., spec. fizikalne medicine i rehabilitacije  /  Danijela Dobrić dipl. physioth.

Robotskom neurorehabilitacijom inducira se neuroplastičnost mozga i potiče novo motoričko učenje koje pridonosi oporavku motorike nakon oštećenja ili bolesti mozga i leđne moždine

Tijekom posljednja dva desetljeća, velika interakcija između kliničara i inženjera dovela je do razvoja sustava koji stimuliraju neuroplastičnost kako bi optimizirali oporavak motorike nakon neuroloških oštećenja, što je rezultiralo širenjem područja robotike u rehabilitaciji.

Robotska neurorehabilitacija je robotski i računalno potpomognuta rehabilitacija gornjih i donjih ekstremiteta s ciljem oporavka izgubljene motorike. Namijenjena je oboljelima od moždanog udara, tumora mozga i leđne moždine, multiple skleroze, Parkinsonove bolesti i cerebralne paralize, osobama s traumatskim ozljedama mozga i onima s ozljedama leđne moždine nastalim u prometnim nesrećama, sportu, skokovima u vodu i slično.

Robotski uređaji pružaju kontrolu pokretljivosti i pouzdanost mjerenja, što ih čini idealnim instrumentima za pomoć liječnicima i fizioterapeutima u rješavanju izazova s kojima se suočava neurorehabilitacija. Kao nadomjestak konvencionalnoj fizioterapiji, na zabavan i motivirajući način koriste se za postizanje pokretljivosti zahvaćenog zgloba, jačanje pripadajuće muskulature, poboljšanje ravnoteže i kontrole trupa te aktivno korištenje zahvaćenog ekstremiteta. Svi robotski uređaji pružaju velik raspon terapijskih primjena i mogućnost objektivnog mjerenja uz individualno praćenje i procjenu napretka za svakog pacijenta ponaosob.

Specijalna bolnica Arithera, vodeći centar za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju, s dvadesetogodišnjom tradicijom, ponovno je napravila novi iskorak i dosadašnji bogati program konvencionalne fizioterapije i rehabilitacije upotpunila suvremenom robotskom neurorehabilitacijom, koja omogućuje brži oporavak izgubljene motorike kod neuroloških i ortopedskih pacijenata, vraćajući im pokret i sposobnost samostalnog funkcioniranja.

Iznova naučen pokret

Čovjek ima sposobnost zauzimanja različitih položaja i izvođenja pokreta zahvaljujući kompleksnom funkcioniranju središnjeg živčanog sustava. Pokret nije samo pomicanje segmenta tijela iz jednog položaja u drugi, nego je riječ o specifičnoj i složenoj funkcionalnoj motoričkoj aktivnosti usmjerenoj prema određenom cilju. Zbog napretka znanosti i novih spoznaja na području neurofiziologije promijenjeno je viđenje organizacije i funkcije središnjeg živčanog sustava kojoj se sada pripisuje svojstvo plastičnosti.

Svaki naš pokret iniciraju senzorne informacije iz okoline koje odlaze u središnji živčani sustav, gdje neuroplastičnost omogućuje reorganizaciju funkcije i prilagodbu na promjene te dopušta utjecaj ulazne informacije na središnji živčani sustav i nakon lezije. Stoga su nakon oštećenja živčanog sustava itekako potrebne informacije s periferije koje će kroz plastičnost mozga omogućiti normalan funkcionalan pokret. Robotskom neurorehabilitacijom inducira se neuroplastičnost mozga i potiče novo motoričko učenje koje pridonosi oporavku motorike nakon oštećenja ili bolesti mozga i leđne moždine.

Oporavak pokreta poboljšava se intenzivnim, raznovrsnim, ponavljajućim i motivirajućim motoričkim vježbanjem koristeći robotske, senzorne i računalno potpomognute uređaje koji pojačavaju učinke rehabilitacije. Robotska neurorehabilitacija u kombinaciji s virtualnom stvarnošću nadopunjuje konvencionalnu terapiju i osigurava trening specifičnih zadataka s velikim brojem ponavljanja tijekom duljeg razdoblja. Prednost virtualne stvarnosti je činjenica da može pružiti povratne informacije o pacijentovoj izvedbi u stvarnom vremenu.

Kombinirajući konvencionalnu i robotsku terapiju, napredna neurorehabilitacija omogućuje postizanje najboljih mogućih rezultata kod pacijenta. U tom smislu, robotska neurorehabilitacija omogućuje:

  • rehabilitaciju gornjih i donjih ekstremiteta,
  • terapiju za sve dobne skupine i u svim fazama rehabilitacije,
  • personaliziranu, motivirajuću i učinkovitu terapiju,
  • kontinuirano mjerenje rezultata i napretka rehabilitacije,
  • vraćanje pokreta i hoda

Moždani udar - iznenadno i snažno

Moždani udar je iznenadni neurološki deficit uzrokovan poremećajem dotoka krvi i kisika u mozak zbog začepljenja ili prsnuća krvnih žila i izljeva krvi u mozak. Deficit izravno oštećuje neurone u mozgu i uzrokuje oštećenja na mozgu, a time i poremećaje u kretanju, govoru, osjećajima i razmišljanju, u ovisnosti o zahvaćenom dijelu mozga. Iako moždani udar uglavnom pogađa osobe od 65 i više godina, može se dogoditi bilo kome bez obzira na dob.

Posljedice moždanog udara su gubitak motoričkih funkcija (npr. pokreta ruku ili hodanja) i kognitivnih sposobnosti (npr. govora ili pamćenja), što rezultira smanjenom sposobnošću samostalnog svakodnevnog funkcioniranja. Stoga je nakon preboljenog moždanog udara ili neke druge ozljede mozga, važno čim prije početi s intenzivnom rehabilitacijom kako bi se postigli što bolji rezultati oporavka. U tom kontekstu, cilj robotske neurorehabilitacije je oporavak izgubljenih vještina i pokretljivosti te osposobljavanje bolesnika za najveći mogući stupanj samostalnog funkcioniranja u svakodnevnom životu.

Do uspjeha preko motivacije i aktivne suradnje

Aktivno sudjelovanje i najviša razina neovisnosti u svakodnevnom životu primarni su ciljevi u neurorehabilitaciji. Kao dopuna konvencionalnoj fizioterapiji ili radnoj terapiji, kompjutorski podržani robotski sustavi kroz uzbudljive i izazovne scenarije virtualne stvarnosti mogu povećati motivaciju za intenzivno treniranje u razigranom terapijskom okruženju. S druge strane, motivacija i aktivna uključenost pacijenata, posebno najmanjih, bitni su čimbenici napretka rehabilitacije i oporavka. Uređaji koji se koriste u robotskoj rehabilitaciji sadrže komponente koje zadovoljavaju sve navedene čimbenike, tako da odrasli pacijenti i djeca kroz igru, na zabavan, poticajan i motivirajući način pokreću ekstremitete i/ili trup, djelujući tako na plasticitet mozga i razvijanje novog motoričkog učenja koje pridonosi oporavku motorike.

Datum objave članka: 1. 3. 2018.