Zdravstvo "bez papira"

Bolesti i stanja / Opća medicina Ivana Šundrica

Cilj informatizacije primarne zdravstvene zaštite je omogućiti bolju kontrolu, racionalno poslovanje i viši standard usluge

Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi i tvrtka Ericsson Nikola Tesla predstavili su u svibnju projekt informatizacije zdravstvene zaštite, vrijedan 55 milijuna kuna, pod nazivom E-zdravstvo. Cilj projekta je povezati ordinacije primarne zdravstvene zaštite (PZZ) - obiteljske medicine, ginekologije, pedijatrije i stomatologije - s ljekarnama, biokemijskim laboratorijima i jedinicama centralnog naručivanja. U projektu je korištena najsuvremenija informatička tehnologija koju su osmislili inženjeri iz tvrtke Ericsson Nikola Tesla.

Kako projekt napreduje, najbolje znaju stanovnici Ličko-senjske i Međimurske županije jer se upravo ondje projekt trenutačno testira i usavršava. Od 1. srpnja još tri županije su u sustavu e-recepta (Varaždinska, Bjelovarsko-bilogorska i Koprivničko-križevačka). Testiranje sustava, u koji je umreženo stotinjak ordinacija iz primarne zdravstvene zaštite sa svim ljekarnama u dvjema županijama počelo je još u travnju 2010., a javnosti je predstavljeno u svibnju. U trenutačnoj fazi projekta, papirnati recept zamjenjuje e-recept. Drugim riječima, sustav u kojemu izabrani liječnik propisuje lijek na papirnati recept s kojim pacijent odlazi u ljekarnu po svoj lijek, postaje prošlost.

Do kraja godine, projekt će obuhvatiti cijelu Hrvatsku i povezati svih šest tisuća ambulanti primarne zdravstvene zaštite.

E-recept, e-uputnica, e-karton

Od 1. siječnja iduće godine u uporabi će biti elektronički recept, elektronički sustav naručivanja i elektronički zdravstveni karton. Time će se, kako planiraju kreatori projekta, smanjiti nepotrebno administriranje, a zdravstvenim djelatnicima osigurati više vremena za njihove pacijente (liječnici i medicinske sestre dobit će dnevno dva sata više koje mogu posvetiti svojim pacijentima). Svi zdravstveni podaci o pacijentu bit će pohranjeni na elektronskom zdravstvenom kartonu i tako dostupni svim ovlaštenim liječnicima koji sudjeluju u liječenju pacijenta.

E-recept - Liječnik će upisivati recept u računalo, nakon čega će on u obliku poruke stizati u centralni server Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) i tamo ostati pohranjen do preuzimanja lijeka u ljekarni. Pacijent sa svojom zdravstvenom iskaznicom odlazi u koju god ljekarnu želi, ljekarnik upisuje pacijentove podatke iz zdravstvene iskaznice u računalo i vrlo jednostavno "nalazi" lijek koji mu treba izdati.
Poznato je da pacijenti oboljeli od kroničnih bolesti u ordinaciju najčešće dolaze kako bi dobili recepte za svoju redovitu terapiju. Uz ovakav sustav to više neće biti potrebno. Bit će dovoljno da nazovu ambulantu svog liječnika, koji će napisati e-recept, a pacijent po lijek odlazi izravno u ljekarnu.

E-uputnica - Program za e-recept u sljedećem će se koraku proširiti na e-uputnicu. U početku samo za laboratorij u sklopu primarne zdravstvene zaštite u domu zdravlja. Liječnik je do sada pisao uputnicu za vađenje krvi s kojom je pacijent odlazio u laboratorij, zatim po nalaz pa opet liječniku. U novom sustavu, uputnica i nalaz kolaju samo elektroničkim putem, tako da će pacijent nakon vađenja krvi nalaz dobiti kod svoga liječnika.

U "zdravstvu bez papira" liječnik u primarnoj zdravstvenoj zaštiti naručivat će pacijenta za specijalistički pregled ili pretragu elektroničkim putem, čime će se skratiti vrijeme čekanja. To bi nam svima trebalo umnogome olakšati proceduru odlaska specijalistu. A vrlo dobro znamo s koliko se strpljenja valja oboružati i koliko svoga vremena trebamo planirati ako trebamo na specijalistički pregled i/ili pretragu. U novom sustavu, nazivanje bolnica i potraga za terminom ne bi trebali više biti naš zadatak.

S primarnom zaštitom bit će povezane sve ambulante u specijalističko-konzilijarnoj zaštiti koje imaju ugovor s Hrvatskim zavodom za zdravstveno osiguranje. Njihova je obveza da u elektronički sustav unesu slobodne termine za preglede i pretrage u svim bolnicama, koje će zatim obiteljski liječnik vidjeti u svom računalu i jednostavnim "klikom" pacijenta naručiti za prvi mogući termin za željenu pretragu. Pacijent tada dobiva papirnatu potvrdu s datumom, vremenom i mjestom provođenja specijalističkog pregleda i/ili pretrage.

Svi zdravstveni podaci o pacijentu bit će pohranjeni na elektronskom zdravstvenom kartonu i tako dostupni svim ovlaštenim liječnicima koji sudjeluju u liječenju pacijenta

E-karton - Često se događa da se na specijalističkom pregledu pacijent ne može točno sjetiti koje sve lijekove uzima ili koje je pretrage obavio ili pak jednostavo nema vremena sve precizno objasniti. To je jedan od razloga što se mnoge pretrage nepotrebno ponavljaju, a kutijice lijekova množe u kućnoj ljekarni.

Novi sustav uvodi takozvani E-karton, koji će sa svim zdravstvenim podacima pacijenta biti na centralnom serveru Hrvatskoga zavoda za zdravstveno osiguranje i tako dostupan bolničkim specijalistima, ali i liječniku u hitnoj medicinskoj pomoći, što će unaprijediti kvalitetu zdravstvene zaštite.

U općoj medicini (dio sustava primarne zdravstvene zaštite), e-karton postoji već gotovo dvije godine. Do kraja ove godine u cijeloj će Hrvatskoj zaživjeti e-recept, e-naručivanje i e-karton.

Zaštita podataka

Sustav jamči sigurnost podataka pacijenata na način da će ih moći koristiti samo ovlašteni zdravstveni djelatnici: ljekarniku će biti dostupan jedino podatak za e-recept, inženjeru u laboratoriju samo e-uputnica, dok će izabrani obiteljski liječnik u primarnoj zdravstvenoj zaštiti imati pravo uvida u sve zdravstvene podatke svojih pacijenata.

Aktualnija zdravstvena statistika

Dio cjelokupne informatičke mreže je i Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ), institucija koja prikuplja podatke, obrađuje ih i izrađuje zdravstvenu statistiku Hrvatske. Sada se to čini papirnatim putem, zbog čega zdravstveni pokazatelji često nisu aktualni. Kad novi sustav proradi, HZJZ će podatke o zdravlju i bolesti u Hrvatskoj primati i obrađivati u stvarnom vremenu, zbog čega će i "krvna slika" Hrvatske biti ažurnija i jasnija.

Što sve to znači za pacijente?

Tijekom pilot-projekta izdaju se i papirnati i e- recepti. To se s jedne strane čini zbog kontrole sustava, a s druge zbog "pucanja" internetskih veza. Uzimajući to u obzir, treba napomenuti kako će stupanj uspješnosti projekta najviše ovisiti o kvaliteti računalne opreme i internetskih veza. Iako su pacijenti zbunjeni izdavanjem i papirnatih i e-recepata, hvale projekt jer će im uštedjeti sate i sate čekanja...

Krajnji cilj kreatora informatizacije primarne zdravstvene zaštite je omogućiti bolju kontrolu, racionalno poslovanje i viši standard usluge pacijentima. Najvažniji cilj projekta za nas pacijente ipak je ušteda vremena i strpljenja na beskrajnim hodnicima našeg zdravstvenog sustava.

Datum objave članka: 1. 8. 2010.