Bebina koža u prvom planu

Dječje zdravlje / Rast i razvoj Mihaela Vidiček dipl. ing. preh. teh.

Svakodnevna higijena i njega trenuci su intenzivne razmjene osjetilnih podražaja koji pomažu djetetu da se pravilno razvija

Dodir igra ključnu ulogu u psihološkom razvoju djeteta. Putem svoje kože dijete osjeća pažnju majke i prihvaća njezinu ljubav. Koža, zaštitni organ koji zbog velikog broja osjetilnih receptora komunicira s vanjskim svijetom, informira dijete o njegovu okruženju pa tako dijete osjeća toplinu, hladnoću, bol, užitak te svoje ponašanje prilagođava onome što osjeća. Zagrljaji, poljupci i nježni dodiri majke umiruju ga i obavijaju sretnom sigurnošću. S druge strane, trenuci higijene, mijenjanja pelena i svakodnevne njege trenuci su intenzivne razmjene osjetilnih podražaja koji pomažu djetetu da se pravilno razvija.

Koža, prvi govor tijela

Koža je sama po sebi organ, centar dodira; jedno je od pet osjetila, zajedno sa sluhom, vidom, njuhom i okusom, a prvo koje fetus razvija. U koži se nalaze živčani završetci koje omogućuju da osjetimo ono što diramo i da na to reagiramo.

Specijalisti smatraju da je koža bebe ili djeteta "normalna" kad ima finu i čvrstu teksturu, kad je baršunasta, bez vidljivih pora, podatna i elastična. Prije ili tijekom adolescencije koža može postati suha, masna, osjetljiva ili reaktivna, s tendencijom stvaranja akni.

Koža stoga predstavlja dodir, to jest prvi kontakt ljudskog bića s drugim ljudskim bićem. To je i poljubac, i zagrljaj i nježnost. Nadasve, koža je organ senzualnosti.

Četiri dobra razloga zašto milovati i masirati dijete

Uspostavljanje veze između majke i djeteta
Poznati francuski pedijatar-psihijatar Dolto rekao je: "Djetetu su potrebna milovanja. Apsolutno mu ne trebaju poljupci (…). Djetetu je poljubac kao da ga jedete…, posve beskoristan." Dodir je, dakle, najizravnija komunikacijska metoda pomoću koje se stvara veza s djetetom, pokazuju mu se privrženost i ljubav, daje osjećaj dobrobiti i potiče na smijeh. Stoga je dijete potrebno nježno dirati, i to što prije nakon rođenja. Osim toga, budućim se majkama također preporučuje da miluju svoj trbuh i pjevaju, jer dijete može osjetiti ljubav iako još ne osjeća sam kontakt. Majčina ljubav ključna je za razvoj emocionalne sigurnosti djeteta, a milovanje, masaže i jednostavni dodiri to mu i pokazuju.

Bolja zaštita djeteta od bolesti
Dokazano je da rana stimulacija kože blagotvorno djeluje na imunosni sustav djeteta i njegovu budućnost. Djetetu su potrebni dodiri i zagrljaji. Milovanja i masaže daju mu osjećaj sigurnosti koji mu je potreban za preživljavanje i kao podrška zdravlju. Imunosni odgovor je to jači što se kožu više stimulira. To je zbog prijenosnog mehanizma hormona koji utječu na timus, žlijezdu s ključnom ulogom u razvoju imunosnih funkcija. Dodiri tijekom dojenja po licu, usnama, jeziku i nosu poboljšavaju respiratorne funkcije, a time i oksigenaciju krvi.

Zaštita djetetova zdravlja
Dodir je vrlo razvijeno osjetilo, a dijete vrlo pozitivno reagira na milovanja svoje majke preko trbuha. Nakon rođenja, redovito, ohrabrujuće milovanje olakšava mu san, dobivanje na težini, neke lakše ili teže boli poput kolika i pospješuje razvoj emotivne veze između djeteta i njegovih roditelja. Nježno nanošenje neke blage, prilagođene kreme, samo pojačava te dobre osjećaje. Studije su također pokazale da masaže mogu pridonijeti redovnom snu povećanjem proizvodnje melatonina, hormona zaduženog za reguliranje kronobioloških ritmova. Masaže, kao i kod odraslih osoba, opuštaju dijete, ohrabruju ga i smanjuju mu stres. Blaga krema i njezin miris taj fenomen samo pojačavaju.

Zaštita zdravlja roditelja
Dokazano je da roditelji uživaju u njezi i stimulaciji djetetova tijela, posebice majka, iako se i otac brine o njemu. Štoviše, studije su dokazale da vrijeme provedeno u masaži djeteta te pričanju i pjevanju osjetno poboljšava majčino zdravlje. Poznato je da nakon poroda često uslijedi razdoblje depresije. Obično je razlog osjećaj krivnje vezan uz strah da se majka loše brine o djetetu, što izaziva jaku tjeskobu. Sama činjenica da redovno masira svoje dijete, to jest provodi vrijeme s njim, a time i ona sama uživa u njegovu osmijehu i sretnom brbljanju, smanjuje, ako ne i uklanja depresiju.

Nezrela i zahtjevna

Koža novorođenčeta je po svojoj strukturi i reakcijama nezrela i vrlo različita od kože odrasle osobe. Po kalendaru razvoja smatra se da koža djeteta ne dosegne svoju potpuno zrelost do dobi od osam ili devet godina, pa čak i do puberteta. Budući da nema razvijene prirodne zaštitne mehanizame, koža vašeg djeteta zahtijeva proizvode koju su strogo prilagođeni njezinim nedostacima i posebnostima. Kao i prehrana, koja je prilagođena potrebama bebe i probavnim sposobnostima, tako i njega kože vaše bebe zahtijeva drukčije proizvode od onih namijenjenih odraslim osobama.

Postoji nekoliko karakteristika koje trebate poznavati da biste mogli bolje zaštititi kožu svoje bebe.

Tanak i propustan rožnati sloj
Rožnati sloj je gornji dio epidermisa (ono što vidite), a sastoji se od guste nakupine mrtvih stanica. U odraslih je osoba to gotovo nepropusna barijera koja održava hidrataciju epidermisa i sprječava prodor stranih tvari koje su možda toksične za tijelo. Rožnati sloj je pri rođenju vrlo tanak, gotovo ga nema. Razvija se s vremenom pod pritiskom okoline, no svejedno ostaje nezreo do četvrte godine. Sposobnost upijanja bebine kože znatno je veća nego kože odraslih osoba, stoga je rizik trovanja u beba mnogo veći. Kako biste izbjegli taj rizik:

 • koristite isključivo proizvode namijenjene higijeni kože beba i djece;
 • odaberite strogo kontrolirane proizvode za njegu, čija je podnošljivost pomno ispitana;
 • ne nanosite nikakve lijekove na kožu svoga djeteta bez prethodnog savjetovanja s liječnikom;
 • pomno pratite upute o doziranju.

Nedostatak melanina
Pigment melanin štiti kožu od sunčevih zraka. On je izvor pigmentacije kože, kao i preplanulosti zbog sunčanja. Proizvodnja melanina u djece vrlo je niska pa im je koža mnogo osjetljivija na sunčeve zrake.

Nedostatak znoja
Znoj igra važnu ulogu u eliminaciji nepotrebnih i otrovnih tvari iz tijela, u reguliranju tjelesne temperature i vlaženju gornjeg sloja kože. Djeca nemaju razvijen sustav znojenja pa je njihova koža sklonija isušivanju i pucanju te osjetljivija na nepovoljne klimatske uvjete, kao što su vjetar, hladnoća i sunce.

Nedostatak sebuma
Sebum, koji luče žlijezde lojnice, masna je tvar koja štiti kožu od isušivanja, dehidratacije i infekcije. Tijekom cijele trudnoće žlijezde lojnice su stimulirane te su nakon poroda jako razvijene. Nakon toga postupno se smanjuje izlučivanje sebuma, tako da se do puberteta praktički više ne izlučuje.

Nedostatak svih zaštitnih protuupalnih mehanizama
Nekoliko prirodnih mehanizama štiti kožu od upale, međutim, kod beba svi ti mehanizmi nedostaju. Zato sve lezije, pa čak i dobroćudne iritacije dovode do velikog rizika od razvoja upale ako se pravodobno ne liječe.

Osim toga, kako je bebina koža vrlo propusna, jako osjetljiva i slabo zaštićena, ona zahtijeva savršenu higijenu i njegu – znanstveno formulirane i kontrolirane proizvode, koji bi trebali činiti sljedeće:

 • nadoknaditi nedostatke nezrele kože;
 • pojačati sposobnost samozaštite;
 • osigurati odličnu zaštitu od nepovoljnih klimatskih uvjeta;
  poštivati prirodni hidrolipidni sloj;
 • biti iznimno blagi, nenadražujući, vrlo dobre podnošljivosti i savršene blagotvornosti;
 • imati blagi miris koji će dijete asocirati na osjećaj užitka.

Vodič za mame (Guide des mamans), u izdanju Laboratorija Klorane, Francuska

Datum objave članka: 1. 8. 2012.
izdvojeni proizvodi