PETICA (igrom do zdravlja)

Dječje zdravlje / Prevencija bolesti u dječjoj dobi

Djeci uključenoj u program osigurani su različiti materijali i rekviziti kako bi kroz igru svladala znanja potrebna za usvajanje pravilne prehrane i ostalih životnih navika

Sadržaj članka
Zajednica na djelu

U sklopu međunarodne mreže programa EPODE International Network, koja se bavi prevencijom pretilosti u djece školske dobi, u Hrvatskoj je početkom godine pokrenut javnozdravstveni program PETICA - igrom do zdravlja. Program provodi Hrvatski liječnički zbor u suradnji sa stručnjacima iz područja nutricionizma i kineziologije, a dozvolu za provođenje dobio je od Ministarstva zdravlja te Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta. Program je uvršten u školski kurikulum, a počeo se provoditi u osam zagrebačkih osnovnih škola, obuhvativši približno šest stotina učenika drugih razreda.

"Program PETICA - igrom do zdravlja kamenčić je u moru javnozdravstvenih aktivnosti u Hrvatskoj, a njegova je snaga jasna i ujednačena metodologija koja se koristi u više od 29 zemalja na tri kontinenta. Rezultati ove pilot-godine ohrabrujući su i pravi su vjetar u leđa za nadolazeću školsku godinu, u kojoj je predviđeno širenje na dvostruko više škola i na treće razrede", izjavio je prof. dr. sc. Željko Krznarić, predsjednik Hrvatskoga liječničkog zbora.

Zajednica na djelu

Hrvatska se trenutačno nalazi na visokome, sedmom mjestu u Europi zbog visoke stope djece školske dobi s prekomjernom tjelesnom masom ili pretilošću. Razlog tome su brojni čimbenici, kako iz okoline, tako i iz obitelji u kojoj dijete odrasta. Brojna znanstvena istraživanja potvrdila su da je u aktivnostima za suzbijanje pretilosti nužno uključivanje cjelokupne zajednice, zbog čega je program PETICA - igrom do zdravlja obuhvatio učitelje, učenike i njihove roditelje, ali i brojne stručnjake koji su aktivno sudjelovali u provedbi programa.

Program prevencije pretilosti djece školske dobi započeo je u drugom polugodištu i do kraja školske godine 2014./2015. obuhvatio je deset nastavnih sati: pet sati predavanja posvećenih pravilnoj prehrani i važnosti tjelesne aktivnosti popraćenih s pet sati radionica iste tematike. U programu su sudjelovali učenici drugih razreda osam zagrebačkih osnovnih škola, koji će na jesen ponovno nastaviti s programom.

Djeci uključenoj u program osigurani su zabavni te interaktivni obrazovni materijali, kao i sportski rekviziti, kako bi kroz igru svladala znanja potrebna za usvajanje pravilne prehrane i ostalih životnih navika. Tijekom deset školskih sati, sa svojim učiteljicama i učiteljima, studentima Prehrambeno-biotehnološkog i Kineziološkog fakulteta i maskotama programa, Njumijem i Njamijem, djeca su prošla kroz gradivo koje obuhvaća zdrave životne navike i zdravu prehranu, ali i sportske radionice, to jest satove tjelovježbe.

Uz to, djeca su sudjelovala na nekoliko zanimljivih događanja - s roditeljima su prisustvovala pripremi zdravog doručka koji je osmislio priznati chef Marijo Čepek; imali su priliku posjetiti eko imanje Zrno, gdje su upoznati s uzgojem voća i povrća te proizvodnjom zdravih prehrambenih proizvoda.

U povodu završetka školske godine, a time i završetka prvog dijela programa, za učenike uključene u PETICU pripremljena je završna svečanost, na kojoj su na malim olimpijskim igrama znanja i sporta odmjerili snage u poznavanju zdravih navika, zdravog tanjura i sportskoj spremi. Svi zajedno zaključili su kako im je PETICA jako zanimljiva te kako se vesele novim izazovima koji ih čekaju u sklopu programa i u trećem razredu.

"Učenje kroz igru pokazalo se iznimno uspješnim za školarce koji su prošli kroz program, a vrlo smo zadovoljni i odzivom roditelja, koje smo obuhvatili kroz interaktivne radionice i društvene mreže. Djeca su se brzo i lako uključila u program, prigrlili su Njumija i Njamija i rado su sudjelovala u svim radionicama i interaktivnim zadacima. Mnogi roditelji i sami su promijenili navike i stavove jer su ih djeca na to ohrabrila", zaključila je doc. dr. sc. Darija Vranešić Bender, znanstvena koordinatorica programa.

Datum objave članka: 1. 6. 2015.