LIJEKOVI ZA SNIŽAVANJE KOLESTEROLA: potencijal protiv zaraznih bolesti

Stručne zanimljivosti

Znanstvenici su pronašli genetsku varijantu koja utječe na razinu kolesterola i može povećati rizik od tifusne groznice

Rezultati istraživanja daju uvid u mehanizme koji reguliraju ljudsku osjetljivost na zarazne bolesti i upućuju na moguće načine zaštite, npr. od salmonele ili ebole, čiji ulazak u stanice domaćina regulira kolesterol. Tako bi statini ujedno pružali i zaštitu od cijeloga niza infektivnih bolesti kao što su tifusna groznica, klamidija ili malarija.

Voditelj studije, dr. sc. Denis C. Ko, navodi da je to samo prvi korak koji se mora isprobati na različitim modelima (npr. miševima) i različitim patogenima. Zanimljivo je da nam se nudi tehnika kojom možemo razumjeti zašto su neki ljudi osjetljiviji od drugih. Za svoje istraživanje tim je koristio stotine staničnih linija uzetih od zdravih donora, koje su izložili istoj dozi Salmonelle typhi označene zelenim fluorescentnim markerom, nakon čega su tražili genetske razlike među stanicama koje su imale veću stopu bakterijske invazije od drugih.

Otkrili su da je jedan nukleotid DNA u genu nazvanom VAC14 povezan s razinom bakterijske invazije u stanicama, odnosno kad je taj gen izbačen, bakterije su se lakše probijale i više je stanica sjajilo zelenom bakterijom. Također su neočekivano otkrili da osjetljivije stanice imaju višu razinu kolesterola, bitne komponente staničnih membrana za koju se Salmonella veže kad napada stanice domaćina. Dr. Ko htio je uvidjeti je li ta genetska razlika relevantna i za ljudsku populaciju. Analizirajući znanstvenu literaturu otkrio je istraživanje dr. Sarah Dunstan iz Vijetnama koja je proučavala tifusnu groznicu u toj zemlji. Ona je analizirala DNA 1000 ispitanika, od kojih je pola imalo tifusnu groznicu, i otkrila da je varijanta gena VAC14 povezana s umjereno povišenim rizikom obolijevanja od te bolesti.

Sljedeći korak bilo je ispitivanje mehanizma kojim bi se ispravila ta osjetljivost, čije bi otkriće bilo važno jer mnogo pacijenata uzima terapiju za snižavanje kolesterola. Tim stručnjaka s pravom se zapitao mogu li slični lijekovi smanjiti rizik od infekcije salmonelom. Jedna od znanstvenica u timu bila je i dr. Monica Alvarez koja je imala iskustva u radu sa zebrastim ribicama. Ona je dodala lijek za snižavanje kolesterola u vodu, a zatim je u ribu ubrizgala salmonelu, nakon čega je otkriveno da su se tretirane ribe znatno lakše izborile s bakterijom. Može se reći da su znanstvenici na dobrom putu da otkriju povezanost lijekova za snižavanje kolesterola i zaraznih bolesti.

Izvor: http://www.sciencedaily.com

Datum objave članka: 1. 12. 2017.