Izgledajte dobro unatoč godinama

Bolesti i stanja / Kožne bolesti dr. sc.   Ivana Nola dr. med., spec. dermatovenerolog

Najvažnija promjena u koži nastala biološkim starenjem je propadanje kolagenih vlakana, pa su gotovo sve nekirurške face-lifting tehnike usmjerene na njihovu regeneraciju

Zašto koža stari

Dva su razloga starenja kože. Prvi je prirodno starenje, neizbježan proces koji je povezan s kronološkim starenjem, odnosno unutarnjim biološkim satom. Drugi je utjecaj vanjskih čimbenika, ponajprije ultraljubičastih zraka, ali i dima cigareta i alkohola, koji ubrzavaju proces starenja i dovode do prijevremenih znakova starenja kože, koji bi se zdravim ponašanjem inače mogli odgoditi za kasniju životnu dob.

Dobro je poznato kako je ultraljubičasto zračenje primaran uzrok većine znakova prijevremenog starenja kože - bora, suhoće kože i neravnomjerne pigmentacije (fotostarenje kože, engl. photo-aging). Prodorom u kožu, UVA i UVB zrake oštećuju strukturu kolagena i elastičnih vlakana, uzrokujući gubitak gipkosti i elastičnosti kože te sposobnosti vezanja vlage, uz postupno razvijanje bora. Zbog takvih promjena, dermis postaje sve tanji, a kapilare sve vidljivije.

Produljeno izlaganje UV zrakama (umjetnim ili prirodnim), osobito kod osoba svjetlije puti, dovodi do jačeg oštećenja kože (fotooštećenja), koje se manifestira navedenim simptomima, s tim da može dovesti i do pojave raka kože.

Najvažnija promjena u koži nastala biološkim starenjem, a ubrzana zbog djelovanja ultraljubičastih zraka, je propadanje kolagenih vlakana, pa su gotovo sve nekirurške face-lifting tehnike usmjerene na regeneraciju kolagenih vlakana.

Savjet dermatologa

S ciljem popravka takvih oštećenja, razvijena je cijela industrija korektivnih medicinskih i kirurških tehnika. Za odabir pravilna anti-aging tretmana najvažniji su konzultacija s dermatologom i provođenje tretmana u dermatološkoj ordinaciji.

Međutim, važno je i nahraniti kožu iznutra, što se postiže pripravcima u obliku tableta koji sadrže jake antioksidanse, prije svega vitamin C i vitamin E, koji štite stanicu od štetnog učinka slobodnih radikala. Takvi pripravci sadrže i cink koji podržava biosintezu kolagena i odgovoran je za vezanje i transport vitamina A. Neki pripravci sadrže i retinol, koji aktivira metabolizam i ima vrlo važnu ulogu u funkcioniranju stanica kože.

Danas je na tržištu dostupan cijeli niz krema namijenjenih ublažavanju znakova starenja kože. Vrsta kreme određuje se prema tipu kože, dobi i problemu. Upotreba kreme ovisi i o godišnjem dobu, a kako bi učinak na koži bio bolji, katkad je dobro kombinirati određene kreme.

Uz to, za postizanje potpuna rezultata bitno je živjeti zdravo, pravilno se hraniti, uz dodatak vitaminskih pripravaka, redovito se baviti tjelesnom aktivnošću, redovito i pravilno njegovati kožu lica i tijela, te pravodobno provoditi određenih nekirurške tretmane.

Antiaging tehnike u dermatološkoj ordinaciji

LPG endermoterapija je metoda koja je testirana na američkim i europskim sveučilištima i koristi se u estetskoj dermatologiji svugdje u svijetu.

LPG endermoterapija Lift 6 uređajem najučinkovitija je tehnika stimulacije kolagena i postizanja nekirurškog liftinga lica. Djelovanjem vakuuma i masažom svakog centrimetra kvadratnog lica posebnim mobilnim zaliscima omogućeno je trodimenzionalno stimuliranje kolagena, što rezultira nestankom sitnih te ublažavanjem dubokih bora lica i dekoltea. Ova tehnika koristi se u terapiji bora lica, viška kože nakon mršavljenja, savjetuje se prije terapije Botulinum toksinom ili ispunjavanja bora injekcijama, te nakon operacije vjeđa ili kirurškog liftinga za povratak teksture kože.

LPG endermoterapija uređajem Cellu M6 omogućuje antiaging tretman tijela. Učinak se postiže djelovanjem rolera i vakuuma, a koristi se u terapiji celulita, viška kože nakon mršavljena ili poroda, te za rješavanje „lokaliziranih masnih nakupina” u predjelu bokova, a najbolji je tretman za postizanje teksture kože nakon liposukcije.

U antiaging tretmane svakako se ubrajaju i kemijski pilinzi voćnim kiselinama, trikloroctenom kiselinom, a za uklanjanje vrlo tvrdokornih mrlja na koži lica koristi se piling koji sadrži kombinaciju salicilne, kojične i fitične kiseline. Kako bi rezultati bilo što bolji, svaki piling prati i određena krema.

Za uklanjanje strogo površinskih promjena na koži lica danas se koristi i mikrodermoabrazija. Ova tehnika ne pruža rezultate kod dubljih defekata na površini kože.

Kod određenih promjena na koži neizbježna je terapija tekućim dušikom, koju svakako mora provoditi dermatolog, jer nepravilno tretiranje kože tekućim dušikom rezultira trajnim posljedicama.

Jedna od vrlo čestih metoda tretiranja bora lica je terapija „ispunjavanja bora injekcijama”. Zbog niza prednosti, danas je najviše u upotrebi terapija hijaluronskom kiselinom, čiji učinak traje više od godinu dana, kad zahvat treba ponoviti. Ovisno o dubini bore, koristi se hijaluronska kiselina različite gustoće.

U terapiji bora koristi se i Botulinum toksin, koji blokira prijenos neurotransmitera i onemogućuje „grčenje” mišića, što relaksira mišić i tako rješava bore, najviše oko očiju i čela. Učinak također nije trajan, pa je obično nakon šest mjeseci potrebno ponoviti postupak.

Od ostalih tehnika valja spomenuti fotopomlađivanje IPL (Intense Pulse Light) tehnikom, kao i tehniku rejuvenacije laserskim zrakama. IPL tehnika može se koristiti odmah u kombinaciji s Botulinum toksinom, i naziva se „otofacial”.

Mezoterapija je metoda koja se u medicini već dugo koristi u terapijske svrhe, a posljednjih nekoliko godina i u estetske svrhe, prije svega za tretiranje bora lica, alopecije i celulita. Riječ je o terapiji unošenja aktivne tvari brojnim ubodima direktno u kožu, u predio srednjeg dijela dermisa. Ova metoda dovodi do stimulacije kolagena već samim ubodom, nakon čega slijedi učinak aktivne tvari koja se unosi.

Koja vrsta tretmana nekoj osobi najbolje odgovara, može odrediti samo dermatolog na temelju pregleda, s tim da učestalost ponavljanja tretmana ovisi o problemu koji osoba želi riješiti.

Datum objave članka: 1. 10. 2007.