Jeste li skloni gljivičnim infekcijama noktiju?

Bolesti i stanja / Kožne bolesti Ivana Brkan mag. pharm.

Od svih pacijenata s gljivičnim infekcijama noktiju, onihomikozama, samo se 50 posto njih javlja liječniku, a dio liječenih ne dobije odgovarajuću terapiju

Više od estetskog problema

Gljive su mikroorganizmi koji žive svuda oko nas, pa i na našoj koži, vlasištu i noktima. Često nisu opasne, ali u pogodnim uvjetima mogu dovesti do razvoja gljivične infekcije. Posebno tvrdokorne su gljivične infekcije noktiju, koje se u medicinskoj terminologiji nazivaju onihomikoze. Javljaju se u 2 do 15 posto populacije, a učestalost u starijoj životnoj dobi može biti i veća od 50 posto.

Onihomikoze su više od estetskog problema, pa im svakako treba posvetiti pozornost. Iako često bezbolne, mogu otežavati fine manualne pokrete, nošenje čarapa i obuće, ali i izazivati osjećaj nelagode u socijalnom kontaktu. Infekcija se može prenijeti na članove obitelji i na druge osobe.

Površinske gljivične infekcije (osobito stopala i noktiju na nogama) mogu biti rezervoar uzročnika koji se mogu proširiti na druge dijelove tijela. Osobitu pozornost treba posvetiti uočavanju ranih znakova površinske gljivične infekcije kod imunokompromitiranih bolesnika (npr. dijabetičari), jer kod njih površinska forma lako prelazi u invazivnu.

Od svih pacijenata s onihomikozama samo se 50 posto njih javlja liječniku, a dio liječenih ne dobije odgovarajuću terapiju. U liječenju gljivičnih infekcija koriste se antimikotici (koji se često moraju uzimati i nekoliko mjeseci) te postupci mehaničkog, kemijskog ili kirurškog odstranjenja bolesnog nokta.

Novost u terapiji onihomikoza je tzv. pulsna terapija. To znači da bolesnik lijek uzima samo jedan tjedan u mjesecu (jedan puls), a nakon toga tri tjedna slijedi stanka (ne uzima se lijek). Zbog sposobnosti nekih lijekova da se nakupljaju u noktima i ostanu tamo djelovati nekoliko mjeseci, nokti su pod terapijom iako se lijek više ne uzima te rastu zdravi i bez gljiva. Liječenje pulsnom terapijom najkraći je način liječenja takve infekcije. Ima malo nuspojava, uz visok postotak izlječenja.

S obzirom na to da nokti na rukama rastu brzinom od 0,5 do 1,2 mm/tjedan, a na nogama za trećinu ili polovicu sporije, da bi do ljetnih mjeseci vaši nokti bili zdravi, liječenje započnite odmah! O najprikladnijem načinu liječenja odlučit će vaš liječnik.

Provjerite svoju sklonost gljivičnim infekcijama

Odgovorite na niže priložena pitanja i provjerite jeste li ili ne skloni razvoju gljivičnih infekcija noktiju.

1. Koje ste životne dobi?
a) 20 - 30 godina
b) 30 - 40 godina
c) 40 - 60 godina
d) 60 i više godina

2. Bolujete li od navedenih bolesti?
a) šećerna bolest
b) dermatološke bolesti
c) srčana bolest
d) reumatske tegobe

3. Koristite li redovito ili povremeno navedene lijekove?
a) antihipertenzivi
b) protiv bolova
c) antibiotici
d) kortikosteroidne tablete ili kreme

4. Posjećujete li teretane, bazene ili saune i koliko često?
a) da, vrlo često
b) da, često
c) da, rijetko
d) ne, uopće

5. Jeste li primijetili promjene sa slike na svojim noktima?
a) da
b) ne
c) nisam siguran/sigurna

Rezultati testa

Pitanje

a

b

c

d

10123
22100
30021
43210
5201-


Komentar rezultata

  • broj bodova 9 - 12 → Imate veliku sklonost razvoja gljivične infekcije noktiju. Preporuka je da pregledate nokte i, ako primijetite ikakve promjene, javite se svom liječniku.
  • broj bodova 8 - 5 → Postoji mogućnost razvoja gljivične infekcije noktiju. Pregledajte nokte.
  • broj bodova 0 - 4 → Mala sklonost razvoja gljivične infekcije noktiju.
Datum objave članka: 1. 4. 2008.
izdvojeni proizvodi