McKenzie koncept - terapijski i autoterapijski pristup tegobama s kralježnicom

Bolesti i stanja / Kosti - mišići - zglobovi Bojan Nasteski bacc. physioth.  /  Sunčica Pršir viši fizioterapeut

McKenzie koncept podrazumijeva dijagnostičke i terapijske tehnike koje se koriste kod mehanički uzrokovanih funkcionalnih smetnji vratne, prsne i slabinske kralježnice

Što je McKenzie metoda?

McKenzie metoda manualna je tehnika čiji je tvorac Robin McKenzie, fizioterapeut i manualni terapeut s Novog Zelanda.

Koristeći se znanjem i iskustvom iz različitih manualnih tehnika, došao je do vrijednih spoznaja na kojima je izgrađena tehnika McKenzie koncepta. McKenzie metoda razlikuje se od ostalih jer je primarno liječenje aktivno samoizlječenje, a ne samo pasivna intervencija terapeuta.

Križobolja - bolest civilizacije

Mnogi pate od raznih tegoba koje se mogu dovesti u vezu s kralježnicom. Prema nekim statističkim podacima, čak je 90 posto stanovništva najmanje jednom u životu patilo zbog križobolje. S obzirom na njezinu učestalost i eksplozivan porast problema u zemljama zapadnog svijeta, neki je s pravom nazivaju epidemijom ili bolešću civilizacije.

Iako je tendencija izlječenja bolova u leđima velika, akutna bol u kralježnici često se ponavlja.

Križobolja se dovodi u vezu s načinom i tempom života i rada, jer ljudi sve više vremena provode na poslu, u većini slučajeva s kralježnicom u nepravilnom položaju, što rezultira nepravilnom posturom i držanjem te bolovima u tom segmentu kralježnice kao krajnjem rezultatu.

Tegobe kralježnice - odraz poremećene funkcije

S kralježnicom povezane tegobe uglavnom se svode na bolove u slabinskom (križa) i vratnom dijelu, a nešto manje u prsnom dijelu kralježnice. Bolovi su često praćeni napetim i bolnim mišićima i smanjenom pokretljivošću zglobova. Teškoće mogu biti izražene prilikom hodanja, stajanja, sjedenja, ustajanja, izlaska iz auta, vezanja cipela, oblačenja čarapa, pranja zubi...
 
Kod vratnih problema simptomi su obično isprovocirani dugotrajnim sjedenjem i odražavaju se napetošću ili bolovima u mišićima vrata, smanjenom i/ili bolnom pokretljivošću, otežanim držanjem glave, pritiskom u dijelu zatiljka, nerijetko s glavoboljom, mučninom, iskrenjem pred očima, šumovima u ušima.

Velik doprinos rješavanju bolnih sindroma kralježnice McKenzie konceptom predstavljaju što ranija intervencija i aktivno sudjelovanje pacijenta tijekom terapije.

Nespecifični bolovi u leđima pokazuju tipičnu kliničku sliku i određene simptome, ali kod 80 do 90 posto pacijenata ni najmodernijom se dijagnostičkom tehnologijom ne može utvrditi specifična dijagnoza. Takvi slučajevi tijekom kontrolnoga preglednog McKenzie protokola navode na mehaničku dijagnozu i odgovarajući plan liječenja.


 
Iako je tendencija izlječenja bolova u leđima velika, akutna bol u kralježnici često se ponavlja, a čak kod 15 posto pacijenata bolovi u križima vremenom dobivaju kronični karakter. Zato je važno istaknuti kako cilj koncepta nije samo liječenje aktualne epizode nego i sprječavanje ponovne pojave boli i prelaska u kronični oblik.

Što nam pruža McKenzie koncept?

Pri prvom dolasku pacijenta provodi se McKenzie test kako bi se postigla što preciznija procjena u kojem je segmentu i kojem smjeru došlo do mehanički uzrokovane križobolje.
 
Pregled pacijenta po McKenzie konceptu podrazumijeva subjektivni i objektivni dio, koji daju uvid u patološko stanje i pomažu u daljnjem planiranju terapije.
 
Kod dinamičkog pregleda s ponavljanim pokretima često se pokazuje prevladavajući smjer u kojem pacijenti mogu djelovati na svoje simptome u smislu autoterapije. Pacijent dobiva potpune informacije o mehaničkoj dijagnozi i čimbenicima koji utječu na nju. Što je pacijent bolje educiran, bolja je njegova suradnja tijekom terapije, što je vrlo bitno za krajnji ishod.
 
Ova metoda razlikuje se od drugih i zato što je primarno liječenje aktivno samoizlječenje, a ne samo pasivna intervencija terapeuta. Tijekom pregleda koriste se položaji i pokreti kojima pacijent može utjecati na svoje simptome.
 
Redovita svakodnevna primjena samotretmana trebala bi pacijentu omogućiti kontrolu smetnji, a samim time i djelomičnu neovisnost od terapeuta.


 
U rješavanju bolnih sindroma kralježnice McKenzie konceptom od velike važnosti su što ranija intervencija i aktivno sudjelovanje pacijenta tijekom terapije, a uloga je terapeuta educira pacijenta o pravilnim položajima pri stajanju, sjedenju i ležanju i kako pravilno izvoditi vježbe te ga motivirati za njihovo svakodnevno prakticiranje.
 
McKenzie metodu treba shvatiti kao spoj manualnog tretmana i aktivnog sudjelovanja pacijenta po prethodno primljenim uputama fizioterapeuta, odnosno McKenzie terapeuta. Cilj je ove metode smanjenje ili potpuno uklanjanje tegoba i boli te povećanje mobilnosti kralježnice i jačanje pripadajuće muskulature.
 
Prepoznavanje navedenih bolnih stanja zahtijeva što raniji rehabilitacijski tretman McKenzie manualnom metodom. Razlog je tome što je u slučaju mehanički uzrokovanih bolova u kralježnici moguće prevenirati napredovanje bolnog stanja, spriječiti eventualnu potrebu za operativnim zahvatom, umanjiti ili eliminirati bolove te educirati pacijente o poduzimanju određenih mjera pri svakodnevnim aktivnostima.


Izvor fotografija: Shutterstock
 

Datum objave članka: 1. 10. 2020.
izdvojeni proizvodi