Novi način liječenja moluski

Bolesti i stanja / Kožne bolesti mr. sc.   Klaudija Šebetić dr. med., spec. dermatovenerolog

Iako se moluske ponekad mogu i spontano povući, s obzirom na to da je riječ o virusnoj bolesti, postoji bojazan od daljnjeg širenja pa se vrlo često s liječenjem počinje odmah nakon pregleda

Virusne bradavice česta su pojava na koži i mogu biti različita izgleda. Moluske su jedan od oblika virusnih bradavica koje uzrokuje Molluscum contagiosum virus (MCV), DNA virus iz grupe Pox virusa, koji može inficirati samo ljude. Postoje četiri tipa MCV-a: MCV-1, MCV-2, MCV-3 i MCV-4. MCV-1 je najrasprostranjeniji, dok MCV-2 najčešće pogađa odrasle osobe.

Prijenos dodirom ili spolnim putom

Inkubacija uglavnom iznosi tri do sedam dana. Nakon što se pojave, moluske (vodene bradavice) su perlastog izgleda, najčešće boje kože, veličine od dva do šest milimetara. Crvene su boje u slučaju iritacije ili ako se grebu. Mogu biti pojedinačne (vidljiva samo jedna perlasta promjena) ili grupirane (više promjena na jednom dijelu kože).

Česte su u djece vrtićke i školske dobi jer je za njihov prijenos potreban direktan dodir kože. U odrasloj dobi češće su u sportaša i osoba koje imaju određene kožne bolesti, primjerice, atopijski dermatitis, kao i u osoba koje imaju određene imunološke bolesti ili su na imunosupresivnoj terapiji. Mogu se prenositi i spolnim putem pa se ubrajaju i u spolno prenosive bolesti. U tom slučaju primjećuju se na spolovilu, pubisu i preponama.

Pregledom do dijagnoze

Dijagnozu nije teško postaviti. Dermatologu je najčešće dovoljan samo pregled kože, dok je vrlo rijetko potrebna dodatna dijagnostička obrada, poput biopsije kože i patohistološke analize. Nakon pregleda, donosi se odluka o terapijskom postupku. Iako se ponekad moluske mogu i spontano povući (vrlo često se opaža da nakon prvih upalnih promjena dolazi do povlačenja i ostalih moluski na tijelu), s obzirom na to da je riječ o virusnoj bolesti, postoji bojazan od daljnjeg širenja pa se vrlo često s liječenjem počinje odmah nakon pregleda.

Liječenje u ordinaciji, ali i kod kuće

O načinu i postupku liječenja odlučuje liječnik u skladu s dobi bolesnika, broju moluski na tijelu i njihovoj lokalizaciji. U liječenju se može primijeniti krioterapija, radiofrekventno uklanjanje, aplikacija na kožu keratolitika i retinoida te drugih lokalnih pripravaka. Njihov spontani nestanak može nastupiti i nakon upalne reakcije nastale nakon povrede ili grebanja, nakon čega odjednom dolazi do povlačenja pojedine moluske ili cijele skupine.

Jedan od najčešćih postupaka je stiganje (ekskohleiranje), kada se malim instrumentom, kohleom, moluske sastružu uz prethodnu aplikaciju kreme koja sadrži lokalni anestetik. Mogu se liječiti i krioterapijom, no to je postupak koji se mora ponavljati u određenim vremenskim razmacima. Sve navedene procedure provode se u dermatološkoj ordinaciji.

Nov oblik liječenja, koji oboljeli može primjenjivati kod kuće, podrazumijeva medicinski proizvod koji sadrži 10-postotnu otopinu kalijeva hidroksida i omogućuje precizno nanošenje izravno na molusku pomoću kistu sličnog nastavka. Nakon dvije minute otopina se osuši, a tretirano mjesto opere gazom namočenom u vodi. Postupak se ponavlja tijekom četiri do šest dana, a prekida u trenutku kad moluska poprimi crvenu boju, odnosno pojavi se upala. Upala je znak da će moluske nestati, što će se dogoditi u idućih dva do pet tjedana. Prije početka samostalnog liječenja kod kuće, uvijek je potrebno prethodno obaviti dermatološki pregled kako bi se utvrdilo je li riječ o moluskama ili ne. Naime, one ponekad mogu izgledati poput prištića na koži, veće milije, nodularnog bazalioma ili sebacealnog madeža, zbog čega je veoma važno prije početka liječenja postaviti ispravnu dijagnozu.

Kako bi se spriječilo širenje bradavica, u preventivnom smislu svakako je važno održavanje osobne higijene i izbjegavanje korištenja zajedničkih ručnika, odjeće i obuće. Na javnim mjestima koja koristi mnogo ljudi (bazeni, tuševi, svlačionice) treba izbjegavati hodanje bosim nogama te koristiti dezinfekcijska sredstva za brisanje sportskih strunjača i rekvizita, ali i misliti na odgovorno spolno ponašanje.

Datum objave članka: 1. 12. 2017.