Oktenidini u najužem izboru oralnih antiseptika

Bolesti i stanja / Zubi i usna šupljina Marko Guberina dr. med. dent.

Novim generacijama antiseptika promijenjena je djelotvornost u korist produljena antimikrobnog učinka širokog spektra

Čimbenici očuvanja oralnog zdravlja

Da bi zubi ostali zdravi, potrebno je malo sreće (dobre nasljedne genetske osobine), ali i puno brige o svakodnevnoj pravilnoj higijeni, odgovarajućoj prehrani i, svakako, redovitoj stomatološkoj kontroli. Samo tako mogu se spriječiti ne samo najčešća oboljenja zuba i potpornoga zubnog aparata (karijes i parodontoza), nego i vrlo ozbiljna oboljenja u usnoj šupljini, pa i udaljenim organima.

Zanemarivanjem oralne higijene, to jest svakodnevnog četkanja zuba, masiranja zubnog mesa i upotrebe zubnog konca, nakuplja se plak, čije dulje zadržavanje na površini zuba izaziva upalu zubnog mesa, koja se prepoznaje po krvarenju iz desni tijekom četkanja, ali i spontano. Ako se upala zubnog mesa ne liječi, nakon nekog vremena može doći do klimanja zuba i njegova ispadanja. Tome mogu pridonijeti još neki čimbenici, kao što su pušenje, dob, prehrana, stres, hormonalne promjene i neke bolesti, poput šećerne bolesti i bolesti krvnih žila.

Iako se smatra da bolesti desni uglavnom karakteriziraju stariju dob, istraživanja su pokazala da 80 posto djece boluje od upale zubnog mesa (gingivitisa). Još više zastrašuje podatak da se kod odraslih osoba nakon 35. godina života više zuba izgubi zbog parondotitisa nego zbog karijesa. Stoga bi se oralnoj higijeni trebala posvetiti veća pozornost, bez obzira na dob.

Preventiva uključuje nekoliko postupaka. Prvo i osnovno je pravilna tehnika čišćenja uz upotreba odgovarajuće zubne četkice i zubne paste, i to dva puta dnevno, uz redovitu upotrebu zubnog konca. Treba voditi računa i o pravilnoj prehrani i izbjegavati dijete koje isključuju unos vitamina, minerala i ostalih nutrijenata potrebnih za zdravlje zuba i zubnog mesa. A ne treba zaboraviti ni redovite posjete stomatologu. Odlazak stomatologu na pregled zuba i stručno čišćenje preporučuje se svakih šest mjeseci, što je važno zbog pravodobna otkrivanja gingivalnih problema. Savjeti su isti i za nosioce proteza, keramičkih mostova ili krunica na pojedinim zubima, uz naznaku da za čišćenje proteza postoje posebne četkice i otopine.

Zašto i kad primijeniti oralni antiseptik

Svijest o učestalosti upala zubnog mesa i mogućnosti prevencije štetnih posljedica provođenjem mjera zaštite postavila je brojne zahtjeve pred zdravstvene radnike i industriju. Razvoj farmaceutske industrije i lijekova s jedne strane, te prihvaćanje načela o oralnoj higijeni s druge ključni su čimbenici očuvanja zdravlja desni.

Poznato je da su primarni uzroci svih upala zubnoga mesa bakterijski plak i nedovoljna higijena usne šupljine, kao i da je svaka upala desni rezultat djelovanja mikroorganizama prisutnih u usnoj šupljini. Naime, u ustima čovjeka otkriveno je više od 350 vrsta mikrorganizama, bakterija, virusa i gljivica različite patogenosti i virulentnosti.

Kako bi se smanjio broj patogenih klica u usnoj šupljini, a time i rizik od nastanka infekcije, preporučuje se primjena antiseptičkih preparata (oralnih antiseptika) preventivno, ali i u terapiji već razvijenih oralnih infekcija.

Izbor antiseptika i njihova klinička primjena ovisit će o poznavanju njihovih antimikrobnih svojstava. Antiseptici većinom djeluju bakteriostatski, to jest usporavaju razvoj mikroorganizama. Djelotvornost nekih antiseptika ranije generacije ovisi o njihovoj koncentraciji, iako ne uvijek proporcionalno, dok učinak ovisi i o vremenu djelovanja.

Oktenidini - antiseptici nove generacije

Nove generacije antiseptika odlikuju se kvalitetom postojanosti na oralnim tkivima, što mijenja njihovu djelotvornost od kratkotrajna učinka mehaničkog čišćenja u korist produljena antimikrobnog učinka. Postojani antiseptici imaju afinitet za različite oralne površine, osobito za meka tkiva, apsorbirajući se na njih, odakle se postupno otpuštaju u slinu, djelujući antimikrobno dulje razdoblje. Postojanost dopušta produljeno vrijeme kontakta i djelovanja između antiseptika i tkiva, za razliku od nepostojanih antiseptika ranije generacije, koji se ne apsorbiraju na oralna tkiva, zbog čega im je i učinak kratkotrajan.

Preparati na bazi oktenidina pripadaju grupi postojanih antiseptika druge generacije. U provedenim istraživanjima dokazan je njihov antimikrobni učinak na brojne oralne bakterije, gram-pozitivne i gram-negativne. Spektar djelovanja obuhvaća i viruse (Herpes simplex virus i Hepatitis B virus), a djelotvoran je i u slučaju gljivičnih infekcija.

Klinička in vivo i in vitro ispitivanja pokazala su da preparati oktenidina inaktiviraju gram-pozitivne i gram-negativne mikroorganizme, te da su osobito djelotvorni na beta-hemolitički streptokok, gljivice roda Candide, klamidije i mikoplazme te protozoe i herpesviruse. Navedeni preparati uspješno liječe upalna stanja usne šupljine izazvana oralnim bakterijama i gljivicama i kod nositelja zubnih proteza, te smanjuju količinu bakterija i gljivica u ustima i na površini zubnih proteza.

Oktenidini se ne resorbiraju u tkiva i ne izazivaju daljnja oštećenja, a u nižim koncentracijama zadržavaju postojanost sat vremena. Uz to, bezbojni su pa, za razliku od nekih drugih oralnih antiseptika, ne boje zube. Baktericidno djelovanje jače im je izraženo u usporedbi s mnogim proizvodima na tržištu koji ne pripadaju grupi postojanih antiseptika. S obzirom na navedena svojstva, preparati oktenidina preporučuju se u preventivi i liječenju infekcija oralne sluznice.

Osobine oktenidina - bez boje i mirisa, bezbolna upotreba, postojanost i širok spektar djelovanja - stavljaju te preparate u najuži izbor oralnih antiseptika. Postojani antiseptici, kao što su preparati oktenidina, imaju važnu ulogu u održavanju oralnog zdravlja, kao i zdravlja općenito, dajući tako svoj doprinos ukupnoj kvaliteti življenja.

Sve ima svoje zašto...

Sprječavanje razvoja gingivitisa održavanjem oralne higijene, redovitim uklanjanjem zubnog plaka i kamenca te primjenom oralnih antiseptika najbolji je put za sprječavanje razvoja parodontitisa. Time se smanjuje i rizik od širenja parodontnih patogena krvlju i nastanka endogenih infekcija na različitim organima. Naime, brojni su znanstveni dokazi da osobe s parodontitisom imaju povećan rizik za razvoj bolesti srca i komplikacija šećerne bolesti te pojavu moždanog udara, respiratornih bolesti, a kad su trudnice posrijedi, i preranog poroda.

Njega zuba zahtijeva i vrijeme i požrtvovnost, ali i znanje i odgovarajuća sredstva. Ipak, sve je vrijedno truda kako bismo što dulje imali zdrave zube.

Datum objave članka: 1. 12. 2017.
izdvojeni proizvodi