Viskosuplementi u liječenju osteoartritisa

Bolesti i stanja / Kosti - mišići - zglobovi doc. dr. sc.   Tonko Vlak dr. med., spec. fizijatar

Primjenom hijaluronske kiseline znatno se usporava napredovanje osteoartritisa i odgađaju invazivnije mjere liječenja

Osteoartritis je multifaktorijalna bolest zgloba, a rezultat je mehaničkih i bioloških zbivanja (degenerativne promjene zbog starenja zglobnih struktura) koja destabiliziraju normalnu funkciju hondrocita (hrskavičnih stanica), pregradnju hrskavice, izvanstaničnog matriksa i područja kosti ispod hrskavice (subhondralna kost). Proces zahvaća sve zglobove tijela, a strukturne promjene ne događaju se samo na zglobnim tijelima, nego uključuju i sinovijalnu zglobnu ovojnicu te ligamente i okolne mišiće. Najčešće lokalizacije osteoartritisa su mali zglobovi šaka (distalni i proksimalni) i veliki nosivi zglobovi - koljena i kukovi.

S obzirom na uzroke i vrijeme pojavljivanja, osteoartritis dijelimo na primarni i sekundarni, pri čemu je znatno učestaliji sekundarni, koji uglavnom počinje degenerativnim promjenama zglobne hrskavice, nakon četrdesete godine života. U početku se promjene javljaju samo na rubovima i površinskom dijelu zglobova, s tendencijom širenja u dublje zone hrskavice, promjenama na kosti ispod hrskavice poput "ovapnjenja", te formiranja cističnih tvorbi i novostvorenih koštanih izdanaka (osteofita).

S obzirom na težinu kliničke slike i pratećega rendgenskog nalaza, osteoartritis se dijeli u četiri stupnja ( I - IV prema Kellgrenu).

Proces u svim fazama karakterizira progresivno smanjenje koncentracije hijaluronske kiseline u sinovijalnoj tekućini. Hijaluronska kiselina po kemijskom je sastavu polisaharid velike molekularne težine i sastavni je dio sinovijalne tekućine, ali i hrskavice i vezivnog tkiva organizma.

Sinovijalnu tekućinu svakoga biartikularnog zgloba, koja štiti i podmazuje zglobna tijela i omogućuje prehranu hrskavice, izlučuje sinovijalna membrana čahure zgloba, koja kontinuirano proizvodi i hijaluronsku kiselinu. U sinovijalnoj tekućini hijaluronska kiselina tvori kontinuiranu mrežu koja joj daje viskozna svojstva i visok kapacitet vezanja vode na molekulu, zbog čega podmazuje zglobne površine pri pokretu i amortizira pokret. Oblažući receptore za bol u sinovijalnoj membrani, smanjuje bolnu reakciju zgloba. U hrskavici ublažava sile tlaka nastale statičkim opterećenjem, tjelesnom masom i pokretom zgloba, u smislu biomehaničkog opterećenja specifičnog za zglob.

Proizvodnja hijaluronske kiseline u sinovijalnim zglobovima smanjuje se tijekom života, pa je u zglobovima koljena većina pedesetogodišnjaka ima 50 posto manje nego u mladosti. Uz to, svojstva hijaluronske kiseline starenjem se mijenjaju, tako da se smanjuje veličina molekula i opadaju njezina viskoelastična svojstva. Zbog toga sinovijalna tekućina degenerativno promijenjenih zglobova gubi elastičnost i viskoznost.

Nadoknada hijaluronske kiseline

Primarni ciljevi liječenja osteoartritisa su ublažavanje boli, održavanje i poboljšavanje opsega pokreta, te zaustavljanje progresije degenerativnih procesa u zglobnim strukturama.

U konzervativnom liječenju takvih zglobnih promjena najčešće se koriste različiti oblici fizikalne terapije, nesteroidni antireumatici, analgetici i viskosuplementacija. Kad oni više ne mogu poboljšati kliničke i funkcijske nalaze, preostaju invazivni zahvati, tj. operativne metode liječenja - artroskopski zahvati te ugradnja parcijalne ili totalne endoproteze (umjetnog zgloba).

Među konzervativnim metodama liječenja koje pokazuju jako dobre rezultate u ublažavanju zglobnih tegoba i sprječavanju daljnjeg pogoršanja promjena, ističe se viskosuplementacija, tj. primjena hijaluronske kiseline direktno u oboljeli zglob (intraartikularno). Primjena je opravdana kod osteoartritisa klasificiranog od I. do III. stupnja prema Kellgrenu.

Proces zahvaća sve zglobove tijela, a strukturne promjene ne događaju se samo na zglobnim tijelima, nego uključuju i sinovijalnu zglobnu ovojnicu te ligamente i okolne mišiće

Medicinski pripravci hijaluronske kiseline proizvode se ekstrakcijom iz krijeste pijetla i biofermentacijom iz nepatogenog soja bakterija. Proizvodnja biofermentacijom isključuje prisutnost proteina životinjskog podrijetla i priona u medicinskom pripravku, kao i mogućnost nuspojava (otok, bol) i neželjenih alergijskih reakcija.

Karakteristična svojstva intraartikularno primijenjene hijaluronske kiseline

  • fizička svojstva - odraz su viskoelastičnih svojstava hijaluronske kiseline, znanstveno su dokazana brojnim kliničkim istraživanjima i uključuju: poboljšanje učinka klizanja/podmazivanja između dvije "glave" zgloba, amortizaciju, odnosno apsorpciju sila pri opterećenju zgloba (sile tlaka), zadržavanje sinovijalne tekućine u zglobnom prostoru (hijaluronska kiselina ima visok kapacitet vezivanja vode na molekulu), poboljšanje viskoelastičnih svojstava sinovijalne tekućine;
  • farmakološka svojstva - utvrđena su dugogodišnjom primjenom hijaluronske kiseline u liječenju osteoartritisa i u fazi su brojnih kliničkih istraživanja: smanjenje stanične aktivnosti upalnih stanica zglobne čahure, poticanje sinteze hijaluronske kiseline u sinovijalnim stanicama, sprječavanje otpuštanja hondrodegenerativnih enzima (metaloproteinaze), oblaganje receptora za bol u tkivima zgloba i smanjenje bolnosti zgloba, poboljšanje transporta vode i minerala iz sinovijalne membrane u površinski sloj hrskavice i obrnuto, poboljšanje staničnog metabolizma hondrocita i stvaranje međustaničnog matriksa hrskavice.

Molekularna težina
S obzirom na molekularnu težinu, viskosuplementi se dijele na:

  • niskomolekularne proizvode - molekularne težine od 0,5 do 0,7 mil. Daltona;
  • visokomolekularne proizvode - molekularne težine veće od 0,7 mil. Daltona.

Klinička istraživanja dokazala su da hijaluronska kiselina visoke molekularne težine povećava učinkovitost i produljuje razdoblje bez manifestacije simptoma osteoartritisa. Ipak, hijaluronska kiselina molekularne težine oko 6 mil. Daltona, zbog velike molekularne težine, može izazvati neželjene reakcije u zglobu, otok i bolove, te se zbog veće viskoznosti teže primjenjuje.

Brz i dugotrajan terapijski učinak
Intraartikularne injekcije primjenjuju se po svim pravilima asepse u dozi od jedne, tri ili pet injekcija u karakterističnim tjednim razmacima, ovisno o molekularnoj težini proizvoda, koncentraciji hijaluronske kiseline, težini kliničkih simptoma, željenom učinku liječenja, te naravno financijskim mogućnostima pacijenta. Jer riječ je o proizvodu koji nije na listi HZZO-a. Očekivano poboljšanje simptoma nakon primjene obuhvaća razdoblje od šest mjeseci do godine dana.

Proizvodnja hijaluronske kiseline u sinovijalnim zglobovima smanjuje se tijekom života, pa je u zglobovima koljena većina pedesetogodišnjaka ima 50 posto manje nego u mladosti

Uz primjenu proizvoda s manjom koncentracijom hijaluronske kiseline odgovarajući pozitivan odgovor i terapijski uspjeh očekuju se nakon pet injekcija, a proizvodi s višom koncentracijom hijaluronske kiseline nakon samo tri injekcije pokazuju dobru učinkovitost, tj. znatno smanjenje boli i do godine dana.

Novost u terapiji je i mogućnost da se samo jednom injekcijom po terapijskom ciklusu osigura visoka doza hijaluronske kiseline u tretirani zglob, što pruža život bez boli i do šest mjeseci. Suradljivost pacijenata u takvim terapijama je veća, a i liječnici i pacijenti štede vrijeme.

Sigurnost, učinkovitost i dobra podnošljivost
Viskosuplementacija intraartikularnom primjenom hijaluronske kiseline sastavni je dio moderne terapije osteoartritisa. Taj postupak znatno usporava napredovanje osteoartritisa i odgađa invazivnije mjere liječenja, koje su znatno rizičnije za bolesnika.

Brojna ispitivanja dokazuju da je ta vrsta liječenja sigurna, učinkovita, dobro se podnosi te se, prema potrebi, može ponavljati.

ARTRITIS - ALTERNATIVE OPERATIVNOM ZAHVATU 
Izvor: Ivanhoe Newswire / Archives of Internal Medicine; MSN Health; Acufinder.com
Objavljeno 21. lipnja 2012.


Osteoartritis uzrokuje bol, ukočenost i nepokretnost, te potencijalno vodi do invaliditeta. Bolujete li od njega, svaki je korak mukotrpna borba. Standardne terapije obuhvaćaju lijekove, a po potrebi i operativni zahvat, no oni izazivaju mnoge nuspojave. Međutim, ima i alternativnih terapija, koje doista djeluju.

Jedna od njih je masaža. Dr. Adam Perlman sa Sveučilišta Duke proveo je istraživanje o učinku masaže kod osteoartritisa koljena. Pacijenti koji su primali masažu dva puta tjedno tijekom mjesec dana te jednom tjedno idućih mjesec dana imali su manje izraženu bol, veći raspon pokreta i brže su hodali. "To poboljšanje potrajalo je osam tjedana nakon završetka masaže", rekao je dr. Perlman za Ivanhoe Newswire. Druga je mogućnost akupunktura. "Prikupljeni su vrlo zanimljivi podaci koji govore da akupunktura može biti vrlo djelotvorna, osobito za artritis koljena", napomenuo je dr. Perlman. U jednoj studiji 25 posto pacijenata s artritisom koji su imali ugovorenu operaciju koljena otkazali su operaciju nakon terapije akupunkturom. 

Slijedi glukozamin. "Studije o njegovoj učinkovitosti su proturječne", rekao je dr. Perlmann. Većina studija upućuje na to da glukozamin sulfat u dozi od 1500 mg dnevno može pomoći, a glukozamin hidroklorid ne može.

Konačno, bol je moguće ublažiti mršavljenjem, jer svaki kilogram manje smanjuje pritisak na koljeno za četiri kilograma. Učinkovita kombinacija tretmana obuhvaća masažu i svakodnevno hodanje kako bi se postiglo mršavljenje, naravno uz promjenu prehrambenih navika. Dr. Perlmann priprema još jedno istraživanje o masaži, koje će biti provedeno na tri lokacije (Duke, Yale, Jersey).

Datum objave članka: 1. 10. 2012.