Izdajničke bijele ljuske

Dermokozmetika / Njega kose i vlasišta Tanja Prevendar mag. ing. techn. aliment.

Osobe koje imaju prhut trebaju koristiti proizvode s antimikrobnim i keratolitičkim djelovanjem, a ako je riječ o masnoj prhuti, bitno je da proizvod sadrži i djelatni sastojak sa seboregulirajućim učinkom

Danas već svima poznat neugodan problem vlasišta, od kojeg pati oko 50 posto populacije, upravo je prhut. Pojavljuje se bez pravila i neovisno o životnoj dobi, a često ponavlja i/ili pogoršava dolaskom jeseni i zime. 

Stanice naše kože stalno se obnavljaju. Stare odumiru i nastaju nove, tako da je ljuštenje u manjoj mjeri normalna pojava odbacivanja starih stanica. Kad govorimo o vlasištu, problem postoji ako dođe do prekomjernog ljuštenja stanica, što primjećujemo kao bijele ili žućkaste ljuske na koži vlasišta, moguće praćene crvenilom i iritacijom.

Zbog djelovanja muških spolnih hormona na pojačano lučenje sebuma (loja) prhut se češće pojavljuje kod muškaraca, najčešće u pubertetu i nastavlja sve do srednjih godina, dok je kod nekih osoba prisutna i cijeli život. Pojava prhuti češća je kod osoba koje su pod stresom, onih s oslabljenim imunosnim sustavom.

Simptomi su manje izraženi ljeti zbog djelovanja ultraljubičastih zraka, dok se tijekom jeseni i zime pogoršavaju jer tada zaštitna kožna barijera slabi, zbog čega je koža sklonija iritaciji pa je i prhut u tom razdoblju prisutnija.

Iako ne ugrožava zdravlje, prate je subjektivne smetnje i društvena nelagoda, što može utjecati na samopouzdanje pojedinca. Osim toga, ako se od početka ne liječi, zbog nakupljanja sve većeg broja ljuski postupno se javlja sve jači svrbež, a zbog češanja mogu nastati ranice na površini kože, koje se mogu inficirati ili se cjelokupno stanje pogorša i razvije seboroični dermatitis. Stoga je o tom problemu poželjno saznati nešto više, a posebice kako ga riješiti.

Što se događa u pozadini

Mnoge znanstvene studije dokazale su da je jedan od glavnih uzročnika prhuti gljivica Mallasezia, koja je inače normalan "stanovnik" naše kože, pa tako i vlasišta, točnije, folikula dlake, gdje se nastanjuje na lipidima u sebumu koje proizvodi vlasište.

Prekomjerno razmnožavanje gljivice Mallasezie mogu uzrokovati određeni čimbenici, kao što su klimatske (izloženost suncu, hladnoći, vrućini, vjetru) ili hormonske promjene te fizički ili emotivni stres. U tom slučaju molekule koje proizvodi iritiraju kožu i remete uvjete u vlasištu. Najčešće izaziva mikro upalu i ubrzano obnavljanje stanica kože na zahvaćenom području koje odmah nakon sazrijevanja odumiru i pretvaraju se u ljuske, što makroskopski vidimo kao prhut. S obzirom na iritaciju vlasišta, prhut može biti praćena i svrbežom.

Osim prekomjernog razmnožavanja Mallasezie, na pojavu prhuti može utjecati i pojačan rad lojnih žlijezda, kozmetički preparati, klimatski uvjeti, životni stil, prehrana, unos alkohola, hormonske promjene, a u nekim slučajevima i genetska predispozicija. Određenu ulogu u njezinu nastanku ima i živčani sustav, stres da i ne spominjemo s obzirom na to da negativno utječe na cijeli organizam, pa tako i na vlasište.

Suha ili masna

Svrbež i ljuskanje kože vlasišta subjektivne su smetnje, koje u težim oblicima prati i crvenilo. Ovisno o tome je li riječ o suhoj ili masnoj prhuti, mijenja se i izgled samih promjena. Suha prhut nastaje kada se na vlasištu formiraju suhe, lagane, male bijele ili sivobijele pahuljice ili ljuske koje padaju s tjemena i vidljive su na ramenima i leđima. Masna prhut, koja je povezana s pojačanim ljuštenjem vlasišta i povećanom proizvodnjom sebuma, manifestira se u obliku žutih i masnih ljuski koje prianjaju uz tjeme, s tim da i kosa izgleda masna.

Jednostavno, brzo i sigurno

Osobe koje imaju prhut trebaju koristiti proizvode s antimikrobnim i keratolitičkim djelovanjem, a ako je riječ o masnoj prhuti, bitno je da proizvod sadrži i djelatni sastojak sa seboregulirajućim učinkom. Kako bi aktivni sastojci u proizvodima djelovali, važno je ostaviti ih nekoliko minuta na vlasištu.

Mnoge znanstvene studije dokazale su da je jedan od glavnih uzročnika prhuti gljivica Mallasezia, koja je inače normalan "stanovnik" naše kože, pa tako i vlasišta, točnije, folikula dlake, gdje se nastanjuje na lipidima u sebumu koje proizvodi vlasište

Znajući probleme s kojima se susreću osobe koje imaju prhut, Dermatološki laboratorij Ducray proizveo je učinkovito, vrlo jednostavno, brzo i sigurno rješenje - liniju Squanorm, koju čini nekoliko proizvoda:

  • Ducray Squanorm šampon protiv suhe prhuti
  • Ducray Squanorm šampon protiv masne prhuti
  • Ducray Squanorm losion protiv prhuti s cinkom


Squanorm šampon protiv suhe prhuti - Aktivni sastojak gvanidin glikolat ima keratolitičko djelovanje te učinkovito uklanja ljuske. Cink pirition ograničava razmnožavanje gljivice Malassezia, a ima i protuupalno djelovanje. Glicerol hidrira vlasište te time smanjuje ljuskanje. Preporučena primjena je dva do tri puta tjedno.

Squanorm šampon protiv masne prhuti -  Preporučuje se ako imate problem masnog vlasišta s debelim ljuskama i povremenim svrbežom. Uz gvanidin glikolat s keratolitičkim djelovanjem, ovaj proizvod sadrži i ekstrakt biljke Sabal serrulata koji regulira prekomjerno lučenje sebuma, pirokton olamin s protuupalnim i antifugalnim djelovanjem te bisabolol za umirenje svrbeža. Djelotvornost proizvoda vidljiva je već nakon prve primjene. Preporučena primjena je dva do tri puta tjedno, kroz šest tjedana. Kako bi aktivni sastojci Squanorm šampona djelovali, važno je ostaviti ih nekoliko minuta na vlasištu prije ispiranja.

Squanorm losion protiv prhuti s cinkom - Kako bi Squanorm linija bila potpuna, tu je i losion s cinkom koji produljuje i pojačava djelovanje Squanorm šampona protiv prhuti. Sadrži keluamid, blagi keratolitik koji mehaničkim putem (bubrenjem) uklanja ljuske, a cink sulfat umiruje nadraženo vlasište. Primjenjuje se jednom dnevno tako da se nježno umasira u mokro ili suho vlasište. Ne ispirati.

Cijela Squanorm linija nježnog je mirisa i ima dobra kozmetička svojstva. Prikladna je i za obojenu kosu. Nakon korištenja proizvoda kosa je mekana, sjajna i lako se raščešljava.

Za održavanje dobrih rezultata tretmana upotrijebite DUCRAY Elution zaštitni šampon koji će vlasištu pružiti dodatnu zaštitu.

Datum objave članka: 1. 9. 2017.
promo
izdvojeni proizvodi