Mješovita koža - najčešći tip kože Europljanki

promo Dermokozmetika / Njega kože odraslih Dina Majstorović dr. med. dent.

Iako nije moguće promijeniti tip kože, ravnoteža se može uspostaviti uz odgovarajuće proizvode za higijenu i njegu mješovitog tipa kože, koji moraju zadovoljiti suprotne potrebe dvaju područja lica

Karakteristike kože različite su na različitim dijelovima tijela. Tako, primjerice, koža dlanova ili pazuha nije slična ni u anatomskom ni u funkcionalnom pogledu. No, različite osobitosti kože uočavamo i na licu kao relativno malom području, gdje postoje velike razlike u koži pojedinih njegovih dijelova, kao što su čelo, vjeđe, obrazi i brada.

Karakteristike mješovitog tipa kože

Mješovitu kožu karakteriziraju masni izgled u sredini lica (takozvana T zona - čelo, nos i brada) te normalan do suhi izgled (ponekad i ljuskava koža) na obrazima. Koliko je ovaj problem raširen, pokazuju rezultati ispitivanja* koji kažu da u Europi čak 65 posto žena ima problem vezan uz njegu mješovite kože.

Osobe s mješovitom kožom osjećaju zategnutost i nelagodu na obrazima, a srednji dio lica im je mastan i sjaji se. No, iako nije moguće promijeniti tip kože, moguće je uspostaviti ravnotežu uz odgovarajuće proizvode za higijenu i njegu mješovitog tipa kože, koji moraju zadovoljiti suprotne potrebe dvaju područja istog lica: hidrirati kožu i pružiti joj ugodu i podatnost te istodobno regulirati prekomjerno lučenje sebuma (masnoća ili loja) i matirati kožu.

Njega prilagođena mješovitom tipu kože

Iako mješovita koža uključuje područja povećane proizvodnje sebuma, pa čak i područja sklona nastanku akni, to ni na koji način ne opravdava generalizirani pristup njezi kože primjenom proizvoda namijenjenih isključivo masnoj koži. Osobe s ovim tipom kože trebaju brinuti o specifičnim reakcijama koje se mogu pojaviti na dijelovima lica koji nisu masni.

Primjena proizvoda namijenjenog masnoj koži na suhim dijelovima lica (ili obrnuto, primjena proizvoda za suhu kožu na masnim dijelovima lica) često ima neželjene učinke i uzrokuje probleme. Zbog toga se kod mješovitog tipa kože preporučuju proizvodi posebno prilagođeni za svaku zonu mješovite kože, i to na sljedeći način:

 • T zonu tretirajte na isti način kao masnu kožu. Cilj je smanjiti sjajni, masni izgled kože sa stvarnim učinkom na povećanju proizvodnju sebuma u kombinaciji s matirajućim učinkom,
 • osigurajte hidraciju i hranjivu njegu na nemasnim dijelovima kože,
 • nemojte koristiti više od jednom tjedno koristiti proizvode s učinkom pilinga, jer će ućestala primjena imati iritirajuće djelovanje na nemasnim dijelovima lica, a na  masnim dijelovima stimulirati proizvodnju sebuma.

Eau Thermale Avène rješenje za mješovit tip kože

Poznajući probleme s kojima se susreću osobe s mješovitim tipom kože, Dermatološki laboratoriji Avène osmislili su program njege namijenjen mješovitoj osjetljivoj koži. Tri su osnovna proizvoda u ovom programu: jedan proizvod za čišćenje lica i dva proizvoda za njegu.

1. PJENA ZA ČIŠĆENJE
 
Lagane je i bogate teksture koja se lako nanosi i ispire, uz osvježavajući i nježan miris. Pogodna je za čišćenje lica i odstranjivanje šminke s područja oko očiju.

Pjena za čišćenje: 
 • čisti i odstranjuje šminku (prikladna za čišćenje lica i očiju),
 • matira (regulira mašćenje kože pomoću patentiranog djelatnog sastojka koji djeluje kao seboregulator; učinak matiranja se povećava s primjenom),
 • umiruje (Avène termalna izvorska voda umiruje i ostavlja osjećaj ugode na koži).

Bočicu s pjenom u spreju nije potrebno protresti prije uporabe, što ovaj proizvod čini jednostavnim za primjenu. Pjena se nanosi na lice nježnim kružnim pokretima, a zatim ispere vodom.

Prema rezultatima ispitivanja** potrošača, matirajuća pjena za čišćenje ostavlja trenutačan osjećaj čiste kože (95 posto ispitanika) s odličnim učinkom odstranjivanja šminke (94 posto ispitanika).
 
Naš savjet: Ne zaboravite očistiti lice i ujutro i navečer.

2. CLEANANCE MATIRAJUĆA EMULZIJA
 
Cleanance matirajuća emulzija s hidrirajućim i matirajućim učinkom namijenjena je svakodnevnoj njezi masnog dijela lica, pa čak i onih s blagim nepravilnostima. Nakon njegove primjene koža je bez sjaja, hidrirana, meka i osvježena.

Cleanance matirajuća emulzija:
 • matira (višak sebuma smanjuje se zahvaljujući biljnom djelatnom sastojku Comedoclastin, ekstrahiranom iz sjemenki mlijeka čička, u kombinaciji s matirajućim prahom ),
 • hidrira (pomaže održavanju vlažnosti kože),
 • umiruje (Avène termalna izvorska voda umiruje i ostavlja osjećaj ugode na koži).

Cleanance matirajuća emulzija se lako razmazuje i brzo upija. Nanosi se i ujutro i navečer. Dobra je podloga i za make-up.

3. HYDRANCE LAGANA HIDRIRAJUĆA EMULZIJA
 
Hydrance laganu hidrirajuću emulziju nanesite na nemasne dijelove lica - područje obraza. Ovaj proizvod čini kožu osvježenom i daje joj mekoću, gipkost i zdrav sjaj.

Hydrance lagana hidrirajuća emulzija:
 • intenzivno hidrira (hidracija površinskih slojeva kože i ojačavanje zaštitnu barijeru kože),
 • umiruje (Avène termalna izvorska voda umiruje i ostavlja osjećaj ugode na koži),
 • obnavljanje rezervoare vode u koži (zahvaljujući patentiranom Cohederm kompleksu).

Lagane teksture, brzo se upija. Nanosi se i ujutro i navečer. Također je dobra podloga za make-up.
 
Naš savjet: Ukoliko je Vaša koža i dehidrirana i mješovita nanesite prije proizvoda za njegu Hydrance Aqua-gel. Rezultat će biti pojačana hidracija uz kontrolu masnog sjaja.

* Ispitivanje kozmetičkih usluga za žene iz 2008. - 5000 Europljanki starijih od 15 godina (pet zemalja)
** Testiranje upotrebe proveli su potrošači - normalna do kombinirana koža sklona mašćenju (65 osoba upotrebljavalo je pjenu za čišćenje, 66 matirajući fluid)

Datum objave članka: 17. 6. 2020.
izdvojeni proizvodi