Tipovi suhe kože i razlika u odnosu na dehidriranu kožu

Dermokozmetika / Njega kože odraslih Ivana Burulic dipl. ing. preh. teh.

Kod suhe kože dolazi do pretjeranog isparavanja vode, no postoji i trajni manjak lipida u koži zbog neodgovarajućeg rada žlijezda lojnica

Često u razgovoru s prijateljicama čujem kako se žale da im je koža jako suha i dehidrirana te da im niti jedan proizvod za hidraciju nije dovoljno dobar jer na licu stalno imaju osjećaj zategnutosti i nelagode. Tada ih uvijek upitam: „Jesi li sigurna da osim vode tvojoj koži ne nedostaje i masnoće?“, na što uglavnom odgovore: „Pa zar to nije isto?“

Postoji li razlika između dehidrirane i suhe kože?

Razlika definitivno postoji jer se radi o dva različita pojma – stanju kože i tipu kože. 

Dehidrirana koža je stanje kože, a ne tip kože, a glavni uzrok je manjak vode u koži. Zbog oštećenog hidrolipidnog filma i intracelularnog cementa dolazi do pretjeranog gubitka (isparavanja) vode iz kože što dovodi do stanja koje nazivamo dehidracija. Dehidrirana koža je hrapava na dodir, sklona je ljuštenju i često se osjeća zategnutost kože.

Za kožu kažemo da je dehidrirana kada je udjel vode u gornjem sloju kože (epidermisu) manji od 10 posto. Iz navedenog proizlazi da svi tipovi kože (suha, normalna, mješovita i masna koža) mogu biti dehidrirani. Srećom, dehidracija kože privremeno je stanje, što znači ako kožu počnemo pravilno njegovati prilagođenim proizvodima koji će obnoviti oštećenu kožnu barijeru i dodatno je hidrirati te svakodnevno unositi dovoljnu količinu vode u organizam naša koža će kroz određeno vrijeme ponovo biti hidrirana i lijepa.

Suha koža je tip kože. Ovisno o stupnju suhoće postoji podjela na suhu kožu i vrlo suhu kožu. U većini slučajeva suha koža je dio nasljeđa, no osim genetskih čimbenika na suhoću kože u značajnoj mjeri utječe i klimatska agresija (vjetar, hladnoća, suhi zrak) i/ili upotreba neodgovarajućih kozmetičkih proizvoda. Osim toga, suhoća kože može se povezati i s fiziološkim starenjem, menopauzom ili nekim bolesnim stanjima organizma.
 
Kao i kod dehidrirane kože, i kod suhe kože dolazi do pretjeranog isparavanja vode zbog oštećene kožne barijere, no u ovom slučaju prisutan je i trajni manjak lipida u koži zbog neodgovarajućeg rada žlijezda lojnica odgovornih za stvaranje masnih komponenti. Iz toga proizlazi da je suha koža sklonija dehidraciji od ostalih tipova kože.
 
Suha koža često je pepeljaste boje i bez zdravog sjaja, vidljiva su suha i/ili crvena područja koja ponekad svrbe, ima smanjenu gipkost, podatnost i mekoću, a osobe se često žale na osjećaj zatezanja, peckanja i svrbeža. Zbog istodobnog manjka i lipida i vode, suha koža često je podložna preuranjenoj pojavi bora i finih linija.
 
Kako bi se navedeni znakovi i simptomi ublažili i/ili smanjili vrlo je važno svakodnevno koristiti posebno prilagođene proizvode za higijenu i njegu suhe kože koji će istodobno nadoknaditi manjak vode, ali i neophodnih masnoća u koži.

Ictyane – francuska njega suhe i vrlo suhe kože lica

Ictyane linija proizvoda dio je francuskog branda Ducray koji već više od 70 godina vodi brigu o zdravlju i ljepoti kože, kose i vlasišta. Ictyane linija namijenjena je njezi suhe i vrlo suhe kože lica, kojoj osigurava potpuni program njege, hidracije i hranjivosti.

Ictyane HYDRA lagana krema namijenjena je svakodnevnoj njezi normalnog do suhog tipa kože lica. Djelatni sastojci osiguravaju dugotrajnu hidraciju i hranjenje kože. Dostupna je i s foto-zaštitnim  filtrima SPF 30 koji štite stanice kože od oksidativnog stresa i starenja uzrokovanog pretjeranim izlaganjem suncu.

Ictyane NUTRI bogata krema preporučuje se osobama sa suhim i vrlo suhim tipom kože lica. Ulje abisinije osigurava stvaranje koži neophodnih lipida, a Acefillyne potiče intenzivnu hidraciju kože.  Dostupna je i s foto-zaštitnim  filtrima SPF 30 koji štite stanice kože od oksidativnog stresa i starenja uzrokovanog pretjeranim izlaganjem suncu.

 
 Rutina noćne njege, prilika je za obnovu suhe kože tijekom noći. U to vrijeme, stanice kože su najaktivnije i proces obnove je najintenzivniji. Na površini kože stvaraju se nove stanice, a slobodni radikali nakupljeni tijekom dana i odumrle stanice uklanjaju se s površine kože. Zbog toga je obnavljajuću njegu najbolje nanijeti navečer, prije spavanja.
 
Ictyane obnavljajuća noćna njega preporučuje se svim tipovima suhe kože. Svakodnevnom primjenom koža je potpuno nahranjena, obnovljena i zaštićena.
 
Svakodnevna pravilna higijena suhe i vrlo suhe kože jednako je važna kao i njega.
 
Ictyane hidrirajuća micelarna voda koristi se za čišćenje suhe i vrlo suhe kože lica. Uklanja čak i vodootpornu šminku, hidrira i štiti od nadražaja. Pruža ugodu i olakšanje na koži te je osvježavajuće ugodna cvjetnog mirisa.
 
Ruke i usne posebno su izložene udaru hladnoće i tim dijelovima tijela potrebno je posvetiti posebnu pozornost za hladnijeg vremena. Naša preporuka su Ictyane krema za ruke i Ictyane hidrirajući stik.
 
Ictyane krema za ruke štiti i njeguje suhe i oštećene ruke uslijed djelovanja klimatske agresija poput hladnoće, vjetra i suhog zraka. Lako se razmazuje, brzo se upija i ne ostavlja masni trag. Dan za danom ruke ponovno postaju mekane i glatke.
 
Za svakodnevnu zaštitu i njegu suhih i oštećenih usana koristite Ictyane hidrirajući stik za usne profinjenog mirisa i ugodne teksture.
 
Ictyane proizvodi dostupni su u ljekarnama i specijaliziranim prodavaonicama.
Datum objave članka: 1. 4. 2020.
promo
izdvojeni proizvodi