Perioralni dermatitis u djece

Dječje zdravlje / Pedijatrija prim. mr. sc.   Slobodna Murat-Sušić dr. med., spec. pedijatar i dermatovenerolog

Promjene na koži najčešće izaziva primjena kortikosteroida ili pojačana preosjetljivost na tvari s kojima koža dolazi u dodir

Perioralni dermatitis relativno je učestala, kronična upalna bolest kože obilježena promjenama na licu, najčešće oko usana (perioralno). Pojavljuje se kod djece i odraslih.

Promjene mogu biti smještene i oko nosa te ispod očiju. U djece se katkad vide i na vjeđama ili vratu, a mogu zahvatiti i cijelo lice. Područje ruba gornje usnice najčešće je pošteđeno. Kad su zahvaćeni kutovi usana, veća je vjerojatnost da je riječ o kontaktnom alergijskom dermatitisu.

Uzrok najčešće nepoznat

Iz anamneze se često dobije podatak o prethodnoj primjeni lokalnih preparata (krema ili masti) koje sadrže kortikosteroide, osobito one jačeg djelovanja. Ako nema podataka o prethodnoj primjeni navedenih preparata, vjerojatno je riječ o reakciji pojačane preosjetljivosti na različite supstancije s kojima djetetova koža dolazi u neposredan dodir (npr. pasta za zube ili različita kozmetička sredstva). U većini slučajeva razlog nastanka perioralnog dermatitisa u te djece ostaje nepoznat.

​Čvorići koji peckaju i svrbe

Najčešće se zapažaju sitni, ružičasto-crveni čvorići promjera 1 do 2 mm, koji mogu prerasti u mjehuriće i gnojne prištiće. Koža ispod tih promjena je crvena, a djeca se žale na peckanje i svrbež. Na površini se često opaža sitno ljuštenje kože. Pojava tzv. granulomatoznog oblika bolesti je rijetka, a obilježena je većim, izrazito tvrdim čvorićima boje kože, bez crvenila u podlozi.

Isključiti druge bolesti

Perioralni dermatitis nužno je razlikovati od drugih dermatoza koje su primarno smještene na licu. Treba prije svega isključiti atopijski dermatitis, kontaktni alergijski dermatitis, iritaciju kože uzrokovanu slinom (upotreba dude varalice, pojačano slinjenje tijekom izbijanja zubića), u starije djece učestalo lizanje usana, te iznimno i neke rijetke metaboličke bolesti koje se očituju promjenama primarno na licu.

​Sporo cijeljenje s pogoršanjima

Uspjeh liječenja ovisi o težini kliničke slike, kao i duljini trajanja promjena. Ako su prethodno primjenjivani lokalni preparati koji sadrže kortikosteroide, prestanak njihove primjene redovito dovodi do privremenog pogoršanja, na što je nužno upozoriti roditelje. Tijekom liječenja poboljšanje se sporo razvija, a česta su i privremena pogoršanja kliničke slike.

Odgovarajuća njega ključna za izlječenje

Kožu treba redovito i brižno njegovati te na kvalitetan način zaštititi. Važno je izbjegavati iritaciju i zaštititi je odgovarajućim hidratantnim preparatima. Iznimno su korisni preparati, odnosno kreme umirujućeg djelovanja koje potiču oporavak kože. Primjenjuju se kreme koje pružaju zaštitu od sekundarnih infekcija, najčešće one koje sadrže bakar i/ili cink. Nužno ih je primjenjivati redovito, nekoliko puta na dan. S tim mjerama promjene se kod većine djece mogu smiriti i nestati.

Učinkoviti su i preparati s metronidazolom u obliku kreme ili gela. Samo u težim slučajevima opravdana je primjena antibiotika (eritromicina, a u djece starije od 12 godina tetraciklina). Iznimno dolazi u obzir primjena retinoida, odnosno izotretinoina.
Datum objave članka: 1. 8. 2007.
izdvojeni proizvodi