Anti-aging - kako odabrati

Zdrav život / Kultura tijela Annick Pons-Guiraud dr. med.

Kroz detaljan razgovor s dermatologom postupno se stvara slika koju bi pacijentica voljela projicirati i ona koju joj on može ponuditi kao konkretnu stvarnost

Kad god žena počinje postavljati izravna ili neizravna pitanja o starenju kože, treba poslušati njezine neizrečene želje i nastaviti raspravu na tu temu. Gledajući je i slušajući dok govori, obično se shvati da vrlo često otkriva svoje frustracije, očekivanja od života i odbijanje, svjesno ili nesvjesno, da odustane od pokušaja da izgleda privlačno. Iza načina na koji to kaže i neizrečenih riječi, osjete se strah od starenja, od toga da više nije voljena i zaštićena, ljubomora na bezbrižne mlade ili teret pogleda njezinih kolega na poslu. Valja biti barem malo znatiželjan te pokušati razumjeti što motivira tu potrebu da se izgleda dobro, odbijanje prihvaćanja sebe i svog lika u ogledalu.

Kako bismo u potpunosti razumjeli problematiku, treba postaviti pitanja o svakodnevnom životu: poslu, obiteljskom životu, koliko je često bila izložena suncu u prošlosti i danas, s ili bez zaštitnih faktora, o njezinim prehrambenim navikama, pušenju i konzumiranju alkohola.

Nužno je odrediti i hormonski status pacijentice - uzima li kontracepciju ili hormonsku nadomjesnu terapiju, odnosno postoje li kontraindikacije za primjenu bilo koje slične terapije, budući da se zna da hormonalno liječenje pozitivno utječe na kožu.

Nakon razmjene podataka, pri čemu će pacijentica odrediti koje bi loše kozmetičke značajke voljela ispraviti, a koje ne moraju nužno biti jednake onome što se čini najvažnijim, počinje se pojavljivati slika - ona koju bi pacijentica voljela projicirati i ona koju joj dermatolog može ponuditi kao konkretnu stvarnost.

To je trenutak kad treba napraviti dermatološku procjenu, nastojeći identificirati:

 • medicinsku anamnezu - autoimune bolesti kojih pacijentica ne mora biti svjesna, a koje se otkrivaju kroz ime lijeka ili lijekova koje uzima (npr. L-tiroksin - Hashimoto tiroiditis; kortikosteroidi - reumatoidni artritis); granulomatozne bolesti (sarkoidoza); terapiju lijekovima; bilo kakve opće ili kontaktne alergije u prošlosti i sadašnjosti;
 • kozmetičku anamnezu i prethodne estetske zahvate - prošle i sadašnje kozmetičke navike, primijenjeni postupci poput pilinga, injekcija za popunjavanje, mikrodermoabrazije te kako ih je pacijentica podnosila i koliko su bili učinkoviti;
 • prethodne kozmetske kirurške zahvate - stupanj zadovoljstva, kakvo je bilo cijeljenje, postojanje ožiljaka, komplikacije.

Pregled lica mora se provesti u sjedećem položaju, s dobrim osvjetljenjem i povećalom kako bi se odredili:

 • fototip kože;
 • ten - često je ponešto žućkast i bez sjaja, iako je kod nekolicine sretnica još uvijek svjež;
 • tip kože
  • tanak i suh, katkad s crvenim flekama (rozacea) i stoga krhak ili čak vrlo osjetljiv;
  • debeo i masan, s elastozama;
  • dobro hidratizirana, meka i čvrsta koža;
 • prisutnost bora i finih linija;
 • bilo kakve diskromije, npr. sunčane pjege;
 • postoji li aktinična keratoza;
 • koliko je boja kože tmurna.

Potom se ispunjava osobna iskaznica bora:

 • mimičke bore (između obrva i oko očiju);
 • genetske linije (urezi između nosa i obraza);
 • bore koje su stvarno posljedica starenja (obrazi, usne, područje oko usta, brada), a koje mogu i ne moraju biti povezane s urezima nastalim zbog gubitka mišićnog tonusa, što vodi gubitku harmonije u konturama lica (obješeni obrazi); početak stvaranja ureza između usta i brade i pojačavanje ureza između nosnica i obraza;
 • linije oko očiju prema jagodičnim kostima - vrsta duplikature tkiva kože.

Još valja procijeniti opseg promjena uvjetovanih utjecajem UV zraka (hiperkeratoze) koje će, ako su teške, uvelike odrediti izbor kozmetičkog tretmana.

U ovoj fazi, prije vizualiziranja kako provesti željene korekcije postojećih kozmetičkih defekata, važno je propisati lokalnu i/ili sistemsku kozmetičku terapiju i objasniti pravila za prevenciju starenja i terapiju bilo kojih prekanceroznih lezija, ako je to potrebno.

Često je prekasno spriječiti oštećenja od sunca, pa je sve što možemo učiniti u određenom trenutku ograničiti daljnje naglašavanje znakova starenja ističući:

 • potrebu ograničavanja izlaganja suncu u određeno vrijeme;
 • potrebu za svakodnevnom upotrebom anti-UVA zaštitnih faktora, posebno kod bilo kakvog izlaganja suncu tijekom bavljenja sportom na otvorenom;
 • važnost zaštite koju može pružiti odjeća;
 • potrebu da se ograniči upotreba UV lampi (ne više od 10 puta godišnje).

U prevenciji toksičnih učinaka na kožu važno je naglasiti štetne učinke pušenja i alkohola, koji u kombinaciji sa štetnim utjecajem sunca znatno pojačavaju starenje, hrapavost i mlohavost kože.

Kozmetički savjet je prijeko potreban

Čak i ako je redovita njega kože zadovoljavajuća, žena obično očekuje propisivanje učinkovitijeg proizvoda, a to je prvi korak k mogućem pomlađivanju.

Lokalna terapija

 • ujutro se preporučuje hidratantna krema kako bi se pojačala funkcija kože kao barijere koja štiti od vanjskih napada i, ako je moguće, neka krema koja također sadrži tvari koje se bore protiv slobodnih radikala, za koje se čini da im je djelotvornost nedvojbena (vitamini A, C, E, beta-karoten, elementi u tragovima, biljni ekstrakti...);
 • navečer se preporučuje topikalna terapija s ciljem reparatornog učinka, koja je odabrana na bazi tipa kože i stupnja fotostarenja, a sadrži:
  • retinol ili retinaldehid - prekursori retinolne kiseline, koji se bolje podnose od tretinoina, no katkad mogu iritirati suhu kožu;
  • tretinoin - poboljšava ten i znakove fotostarenja, no katkad se teško podnosi, što može značiti da se treba povremeno primijeniti;
  • tazaroten 0.01 posto - najnovija tvar protiv starenja za topičku primjenu. Nakon šest mjeseci svakodnevne primjene čini se da je jednako učinkovit kao i tretinoin na bore, sunčane pjege, hrapavost kože i fotostarenje. Ipak, ima privremenu nuspojavu tijekom prvog tjedna, koja se očituje osjećajem pečenja;
  • alfahidroksikiseline (AHA), polihidroksikiseline (PHA) ovlaživače i ketoregulatore koji djeluju na epidermis i dermis, poboljšavajući ten i hrapavost kože. Kako se podnose, ovisi o koncentraciji AHA (obično glikolne kiseline), pH formuli i, naravno, tipu kože. U mnogim slučajevima, primjena slijeda različitih proizvoda navečer može biti učinkovitija od propisivanja samo jednog od njih.

Terapija oralnim putem

Dodaci prehrani čine integralni dio kozmetologije, a stoga i kozmetičkog savjeta. Elementi u tragovima, vitamini (A, C, E, beta-karoten), aminokiseline, esencijalne masne kiseline i enzimi pokazali su svoju aktivnost u in vitro uvjetima, no malo je studija uspjelo potvrditi te nalaze u in vivo uvjetima. Dodaci prehrani mogu odgoditi ili reducirati promjene na kolagenu, posebice one koje uključuju membrane, a potaknute su djelovanjem slobodnih radikala. Novi pristup kozmetici, koji je još uvijek vrlo kontroverzan, mogao bi se pokazati korisnim i čini se da nema nikakvih nuspojava, dakako pod uvjetom da propisane doze nisu previsoke.

Mogući prijedlozi medicinskih tretmana

Kao dodatak kozmetičkim savjetima, od prve konzultacije može se osmisliti i čak dogovoriti termin za površinski piling ili injekcije za popunjavanje. To znači da dermokozmetičko savjetovanje ima trenutačni opipljiv učinak, a zamišljena ideja o pomlađivanju psihološki djeluje ohrabrujuće.

Piling postupci
Predstavljaju tehnike koje uključuju eksfolijaciju (odljušćivanje) epidermisa. Njihova primjena može biti potpuno opravdana u cilju poboljšanja stanja mlohave kože s borama i diskromatskim mrljama. 

 • Sve više su u primjeni postupci površinskog pilinga. Nisu skupi, jednostavni su, a činjenica da se mogu provoditi ambulantno pacijentima se sviđa.
 • Alfahidroksikiseline (AHA), osobito glikolna kiselina, primijenjene u rastućim dozama svaka dva tjedna nakon pripreme kože tijekom mjesec dana, općenito dovode do poboljšanja tena, koji postaje manje siv, svjetliji, a koža je mekša, s pravim učinkom "rasvjetljivanja". Ako se protokol ispravno slijedi, tretman se dobro podnosi. Postoji lagan rizik od hiperpigmentacije. Pilinzi se mogu prilagoditi svakom tipu kože i tenu.
 • Triklorooctena kiselina (TCA) može se rabiti sama u koncentraciji od 15 do 20 posto ili u kombinaciji s AHA kiselinama, pod uvjetom da se smjesa primjenjuje samo kod blijedih fototipova.
 • Druge kiseline koje se mogu primijeniti u kombinaciji s glikolnom kiselinom - piruvatna, kojična i salicilna kiselina.
 • Pilinzi srednjeg intenziteta koriste koncentriraniju TCA. Ishod je zadovoljavajući, no često postoji rizik od hiperpigmentacije.
 • Fenolni duboki pilinzi teški su za provođenje i moraju se rabiti samo kod najpažljivijih pacijentica i onih koje najbolje surađuju.

Primjena filera

Kao odgovor na rastuću potražnju, i često kao uvod u kirurške metode, vrlo često ubrizgavaju se određeni materijali kako bi se postiglo usporavanje ili iskorjenjivanje bora i ureza, te remodeliranje nekih dijelova lica. Postoje dva tipa proizvoda za ubrizgavanje: biorazgradivi proizvodi, koji se postupno u potpunosti resorbiraju u kožu tijekom šest do 18 mjeseci, i nebiorazgradivi proizvodi, koji ostaju u koži tijekom nekoliko godina ili čak zauvijek.

Ovi proizvodi znatno se međusobno razlikuju po mehanizmu djelovanja, načinu postavljanja, količini koja se ubrizgava u kožu, sudbini proizvoda na mjestu ubrizgavanja i, naravno, mogućim nuspojavama. Dobro razumijevanje kemijskih značajki materijala za ubrizgavanje omogućuje svakom dermatologu da odabere najučinkovitije punilo za pojedinog pacijenta, uzimajući u obzir kliničku sliku i očekivanja.

Medicinski razgovor, sa svrhom identifikacije bilo kakvih kontraindikacija, kao i rezultati intradermalnih testova, koji se provode ovisno o podacima dobivenim tijekom razgovora, danas su jasno klasificirani.

Životinjski i ljudski kolagen te hijaluronska kiselina, koji su razdijeljeni i biorazgradivi, trenutačno su najviše rabljena punila zbog neospornih kozmetičkih doprinosa, kao i činjenice da su njihove nuspojave uvijek blage i reverzibilne. Nasuprot tome, u prilično visokom postotku slučajeva, nebiorazgradivi proizvodi vode kasnijem razvoju granuloma, koji mogu uzrokovati psihička i fizička sakaćenja. To je razlog zašto se smatra da je bolje ubrizgati razgradive proizvode.

Revitalizirajuće injekcije sadrže ili samu hijaluronsku kiselinu, ili smjesu koja sadrži hijaluronsku kiselinu, aminokiseline, vitamine, minerale i elemente u tragovima. Tretmani mogu uzrokovati određeno poboljšanje u čvrstoći kože različita stupnja vidljivosti, koje je još uvijek u određenoj mjeri kontroverzno.

Injekcije botulinum toksina

Zbog paralize poprečno-prugastih mišića koju uzrokuje, botulinum toksin, koji se dobiva iz bakterije Clostridium botulinum, učinkovit je i neinvazivan tretman za bore oko očiju, između obrva i na čelu. Nuspojave su vrlo blage, pod uvjetom da je liječnik u potpunosti upoznat s anatomijom tretiranih područja, da je indikacija točno postavljena, doza dobro određena, a sama tehnika ubrizgavanja dobra.

Iako su njegovi učinci privremeni, te traju od četiri do šest mjeseci, ova metoda trenutačno zauzima dominantnu poziciju u tretiranju mimičkih bora, i zadovoljavajuća je jedino pod uvjetom da ne smrzne u potpunosti izraz lica!

Ovaj opis različitih tehnika svakako nije potpun, nego više pregledan u smislu mogućih anti-age tretmana u privatnim dermatološkim ordinacijama.
Iskustvo je pokazalo da je često potrebno rabiti mogućnost nadopune lokalnih kozmetičkih tretmana, prilagođenih određenom tipu kože i stilu života pacijenta, i drugih medicinskih postupaka s ciljem postizanja maksimalna učinka.

Kirurški zahvat

Preostaje još izbor kirurškog zahvata. Osim mogućih dostupnih tretmana koji upotrebljavaju već spomenute metode, ako pacijentica ima velika očekivanja, teška je osoba ili ne surađuje, može se uputiti dermatološkom kirurgu ili kozmetičkom kirurgu. Iako su njihove metode invazivnije, zapravo su ono što neke pacijentice žele.

Svim medicinskim zahvatima (injekcije za popunjavanje bora, pilinzi, injekcije botulinum toksina) moraju prethoditi verbalne i pisane informacije o proizvodima, kao i razdoblje od dva tjedna za razmišljanje. Pacijentici se mora pružiti procjena cijene zahvata, i obvezna je potpisati i datirati informativni obrazac za pristanak.

S obzirom na trendove, u godinama koje slijede zahtjevi za palijativnim tretmanima pomoću kojih bi se rješavali vidljivi znakovi starenja mogu samo biti sve češći. Stoga je odgovornost dermatologa ići ukorak s novim tretmanima i/ili proizvodima, kojih je svakim danom sve više. S druge strane, umnožavanje dobro dokumentiranih informacija o zdravlju i ljepoti u medijima, a naročito na internetu, može kod nekih izazvati određene sumnje. Zbog toga je savjetodavna uloga liječnika dermatologa od velike važnosti, što u konačnici vodi odabiru najboljega mogućeg rješenja.

Annick Pons-Guiraud, dr. med., Pariz, Francuska
Preuzeto: Dermo-focus Special Anti-Age (Editions Médicales Pierre Fabre)

Datum objave članka: 1. 12. 2006.
izdvojeni proizvodi