Magnezij - čuvar trudnoće

Žensko zdravlje / Trudnoća i majčinstvo Ivana Šundrica

Osim profilaktički, magnezij se, u kombinaciji s vitaminom B6, uspješno koristi i u liječenju preeklampsije i eklampsije u trudnoći

Zbog pojačana metabolizma i rasta djeteta u trudnoći, rastu i potrebe organizma za magnezijem. Ako se ne nadoknađuje, tijekom klinički normalne trudnoće njegova razina u krvi znatno pada, pa se uzimanje magnezija kao dodatka prehrani može preporučiti svim trudnicama, čak i ako nema kliničkih simptoma njegova manjka. Kako se višak magnezija jednostavno izlučuje iz tijela putem bubrega, nema nuspojava, osim blagog proljeva u slučaju predoziranja.

Zašto je važan

Magnezij je važan za rast fetusa i sprječavanje pojave preuranjenih kontrakcija maternice. Uz to, održava hormonsku ravnotežu i pomaže u sprječavanju povišenja krvnog tlaka, kao i grčeva u nogama, koji su česti u trudnoći. S obzirom na to da djeluje kao blagi laksativ, magnezij pomaže ublažiti opstipaciju, čest problem u trudnoći, i potaknuti peristaltiku, jer omogućava pravilno opuštanje stijenke crijeva. Uz to, zadržava vodu u debelom crijevu, što potiče omekšavanje stolice. Bitno je istaknuti da, za razliku od većine laksativa (čija se upotreba ionako ne preporučuje za vrijeme trudnoće), magnezij ne izaziva navikavanje.

Nagovještaj manjka...

Manjak magnezija najjače je izražen u posljednjem tromjesečju trudnoće, kad ga fetus troši najviše - od 5 do 7,5 mg dnevno. Simptomi manjka koje trudnica može osjetiti su grčevi u mišićima, što je prijetnja za prijevremeni porođaj ili čak pobačaj, te za pojavu preeklampsije, a kod djeteta može doći do zastoja u rastu i smanjenja porođajne težine.

Preeklampsija u opadanju

S poboljšanjem prenatalne skrbi i profilaktičkom primjenom magnezija u peripartalnom razdoblju, posljednjih godina znatno je smanjena učestalosti preeklampsije u trudnica. Osim u profilaktičke svrhe, magnezij se, u kombinaciji s vitaminom B6, uspješno koristi i u liječenju preeklampsije i eklampsije u trudnoći.

Preeklampsija se očituje povišenim krvnim tlakom, pojavom proteina u mokraći i edema (nakupljanje vode u tkivima). U oko pet posto slučajeva preeklampsije mogu nastupiti konvulzije i nesvjestice, što se naziva eklampsija ili toksemija u trudnoći, i može završiti smrću.

U SAD-u magnezijev sulfat rutinski se upotrebljava za sprječavanje konvulzija u žena kod kojih se razvila preeklampsija, te za razgradnju toksina kod prijevremenih trudova. Studija provedena 1996. godine, koja je obuhvatila devet istraživanja provedenih na ukupno 1743 žene s eklampsijom i čak 2390 žena s preeklampsijom, potvrdila je da je terapija magnezijevim sulfatom djelotvorna u sprječavanju ponovne pojave konvulzija u žena s eklampsijom i prevenciju konvulzija u žena s preeklampsijom.

Drugo istraživanje, provedeno iste godine, potvrdilo je da terapija magnezijevim sulfatom, ako se daje majkama prije poroda, smanjuje rizik od cerebralne paralize u novorođenčadi preniske tjelesne težine. Ova istraživanja vrlo su važna i potvrđuju da je terapija magnezijem u žena s ovakvim problemima u trudnoći vrlo korisna i da bi se trebala češće primjenjivati u medicinskoj praksi, osobito zato što je potpuno bezopasna. Naime, ne izaziva nikakve nuspojave.

Preporuka - zaseban preparat

Budući da hranom ne možemo zadovoljiti povećane potrebe organizma, u trudnoći se svakako preporučuje uzimati dodatne količine magnezija, i to u dozi od 350 do 400 mg/dan, a u fazi dojenja 300 mg na dan. Kako vitaminsko-mineralni proizvodi namijenjeni trudnicama najčešće ne sadrže više od 100 mg magnezija (kad bi sadržavali dovoljnu količinu magnezija i kalcija, bili bi veličine "pikule"), preporučuje se magnezij uzimati u obliku zasebnog preparata.

S obzirom na to da magnezij smanjuje kontrakcije glatke muskulature, a time i maternice, današnja je preporuka ginekologa prestati uzimati magnezij kao dodatak prehrani (suplement) tjedan dana prije očekivanog termina poroda, kako se porod ne bi prenio.

Datum objave članka: 1. 8. 2012.
izdvojeni proizvodi