Bobath koncept - ciljano do pravog pokreta

Bolesti i stanja / Kosti - mišići - zglobovi mr. sc.   Gordana Grozdek Čovčić Bobath terapeut  /  Ana Pavlaković dipl. physioth.

Zahvaljujući plastičnosti središnjega živčanog sustava, kretanje i držanje tijela u pravilnom obrascu mogu se ponovno naučiti kroz primjenu Bobath terapijskog koncepta

Pred modernim čovjekom mnoštvo je izazova i ponuda. Svijet koji ga okružuje nudi šaroliku paletu "vrijednosti" koje mu se nameću kao kvalitetne i za njega dobre. Štoviše, čini se kako bez njih ne možemo. Dinamičnost života i ritam svakodnevice zahtijevaju, pak, da budemo stalno u pokretu, da na sve moramo stići, da moramo biti prisutni sad ovdje, sad ondje... Mora se priznati, mnogo nam olakšava i moderna tehnologija, koja nam pomaže da se nosimo s vremenom. I, uistinu, uza sve to, čovjek lakše postiže uspjeh.

No, to je samo lice, naličje je posve drukčije, pa se sve češće govori o stresu, bolesti modernog vremena, uz koji se posljedično veže mnoštvo tegoba: glavobolje, migrena, povišen krvni tlak, povišene masnoće, šećerna bolest, moždani udar (i to bez razlike u učestalosti kod mladih i starih), ozljede uzrokovane prometnim nezgodama, sportske ozljede - jer zbog vrhunskih rezultata prelaze se tjelesne granice...

Što je Bobath koncept?

Bobath koncept, jedan od najpoznatijih u fizioterapiji, omogućuje osobi koja je doživjela neku bolest ili ozljedu povratak u normalan život i aktivnost, jer ga uči ponovno normalnom i pravilnom kretanju, na način koji se ne ubraja u klasični sustav vježbanja. Naime, u Bobath konceptu terapeut koristi ruke i tijelo za vođenje ili facilitaciju pokreta, jer pravilan pokret ne može se naučiti na klasični način, usmenim uputama. Dakle, terapeut vodi pokret, a korisnik pokušava osjetiti informaciju koju je primio i nastoji pokret točno izvesti.

Bobath koncept najčešće se koristi nakon oštećenja središnjega živčanog sustava, iako se može primijeniti u svim slučajevima gdje je potrebno ispraviti neki krivi obrazac pokreta ili držanje tijela

Želimo li objasniti što je to Bobath koncept, morat ćemo krenuti od toga što je to pokret, odnosno što je normalan ili pravilno izveden pokret. Ako razumijemo što je normalno ili pravilno u kretanju i držanju vlastitog tijela, onda će i koncept vođenja (facilitacije) pokreta - Bobath koncept - biti puno jasniji i prihvatljiviji, čak i izvan njegove najčešće primjene, a to je zasad najčešće neurološka fizioterapija.

Što podrazumijeva pokret?

Kretanje ne uključuje samo hodanje, trčanje, vožnju bicikla, ples i slično. Pokreti su i spavanje, disanje, govor, žvakanje, gutanje, umivanje, hranjenje, odijevanje, obuvanje i izuvanje, pisanje, sviranje, pjevanje, vožnja automobila, rad za računalom, sjedenje, stajanje..., kao i motoričke aktivnosti, poput skijanja, tenisa, košarke, rukometa, plivanja... Jednom riječju, pokret je život. Pokret je svaki dan. Ako tako razmišljamo, onda ipak nije naodmet malo zastati i razmisliti kako ga izvodimo, kvalitetno ili ne, i je li nam u interesu da nam život bude kvalitetan u svakom danu?

Dakle, kako se krećete? Je li vaše kretanje pravilno, normalno, kvalitetno? Jeste li svjesni svakoga svog pokreta ili možda to radite automatski, ne razmišljajući? Razmišljate li kako hodate, sjedite, ustajete ili sjedate? Na koji način perete zube, kako se umivate, kako dišete tijekom svih dnevnih aktivnosti? Pa vjerojatno ne morate razmišljati, jer se svakodnevni pokreti izvode automatski. Ipak, razmislite kako ste naučili te pokrete. Počnite od ležećeg položaja prema stojećem, od okretanja, puzanja, sjedenja, ustajanja, hodanja i općenito obavljanja svakodnevnih aktivnosti, pa sve do vrlo složenih motoričkih vještina, kao što su vožnja bicikla, automobila, klizanje, plivanje ili igre s loptom (košarka, rukomet, odbojka, tenis...). Jesu li baš svi ti pokreti automatski ili ne, i kako su naučeni?

Puzanje, ustajanje, hodanje, sjedanje - za te pokrete možemo sa sigurnošću reći da su naučeni spontano. U tom slučaju govorimo o spontanoj motorici, koja se uči automatski. Dijete puže automatski, a kad osjeti da to može, počinje hodati ustajući se i padajući, potpuno spontano. Ako razmislimo kako dijete uči svoje kretanje, onda će nam biti jasnije da se motorička aktivnost u prvoj godini života, ali i kasnije, uz normalan daljnji razvoj svih sustava, uči automatski, spontano.

Međutim, oprati zube, naučiti se hraniti, češljati, pisati ili vezati vezice na obući, da ne spominjemo učenje vožnje bicikla, plesa ili neke druge vještine, proces je motoričkog učenja koji zahtijeva razinu svjesne aktivnosti središnjega živčanog sustava, uz brojne pokušaje i pogreške, ispravljanje i razmišljanje kako nešto napraviti. Nakon bezbroj ponavljanja, slijedi potpuna automatizacija izvođenja aktivnosti. Zato možemo reći da gotovo sve pokrete izvodimo automatski ili automatizirano, ne razmišljajući, osim kad želimo započeti ili prekinuti neki pokret, ili smo u procesu učenja i stjecanja neke nove motoričke vještine.

Bobath koncept - uloga u terapijskom procesu

Na koji način smo naučili neki pokret ili vještinu, bit će važno u terapijskom procesu. Ako je riječ o držanju tijela u nekom položaju, promjeni položaja i pokretu ustajanja, sjedanja i hodanja, tada će terapeutska informacija biti potpuno na automatskoj razini. Jer, kako je prethodno navedeno, pokreti naučeni u djetinjstvu spontano su automatski i ne mogu se naučiti na neki drugi način. Zato je tijelu potrebno davati informacije uz što manje verbalnih uputa, također automatski. Pokret je potrebno voditi polako u određenom smjeru, uz kontrolu i najveću moguću aktivnost korisnika, dajući mozgu pravilnu informaciju o pokretanju ili držanju tijela.

Bobath koncept jedan je od najpoznatijih u Europi u tom području primjene. Razvijajući se u neurološkoj fizioterapiji posljednjih sedam desetljeća, zauzeo je čvrsto mjesto i u pregledu i tretmanu djece i odraslih, posebno u Europi. Bobath koncept utemeljili su bračni par Karel (neurolog) i Berta Bobath (učiteljica plesa i fizioterapeutkinja) u Velikoj Britaniji još 1943. godine. Zasnovan je na sprječavanju nenormalnih aktivnosti i ponovnom učenju normalnih pokreta kroz terapeutsko vođenje. Ima orijentirani pristup rješavanju problema osoba sa smetnjama mišićne napetosti, pokreta i funkcije prouzročene oštećenjem središnjega živčanog sustava.

Danas u svijetu postoji mnogo pristupa tretmanu osoba nakon oštećenja i bolesti središnjega živčanog sustava, a svima je zajednički cilj vraćanje normalne funkcije. Bobath koncept najčešće se koristi nakon oštećenja središnjega živčanog sustava, iako se može primijeniti u svim slučajevima gdje je potrebno ispraviti neki krivi obrazac pokreta ili držanje tijela. Posljedice u motoričkom funkcioniranju izazvane moždanim udarom, operacijom ili nekim neurološkim bolestima (multipla skleroza, Parkinsonova bolest) zahtijevaju ponovno učenje motorike i aktivno sudjelovanje korisnika kroz terapeutsko vođenje. Bobath terapeut vrlo jasno, kratkim verbalnim uputama, daje manualnu informaciju kako korisnik treba slijediti pokret. Svaku "takvu novu informaciju" uklapa u funkcionalne aktivnosti i traži od korisnika da to primjenjuje svakodnevno, tijekom spavanja, ustajanja, sjedanja, hodanja ili bilo kojega koordiniranog motoričkog zadatka (posao, hobi, sport).

Bobath koncept - stvaranje novih i ispravljanje loših obrazaca pokreta

Upravo svojom složenošću i mogućnošću davanja različitih proprioceptivnih i drugih informacija od terapeuta korisniku, ovaj koncept nadilazi područje neurološke fizioterapije i omogućuje puno širu primjenu kod svih osoba kod kojih je potrebno uravnoteženje mišićne napetosti, koordinacije i postizanje normalna funkcionalnog pokreta. Dakle, ključni su facilitacija (vođenje) normalna i pravilna pokreta te inhibicija nepoželjnih obrazaca.

Facilitacija pokreta dinamičan je proces učenja normalnih obrazaca držanja tijela i kretanja. Primjenjuje se na automatskoj razini, odnosno na razini prepoznavanja automatskih reakcija, primjerice držanja tijela, promjene položaja, uspravljanja, hoda. Terapeut rukama vodi pokret preko ključnih točaka ili pojedinih dijelova tijela i daje pravu informaciju o pokretu i tonusu mišića, te ispravlja odstupanja.

Takav pristup temelji se na teoriji plastičnosti mozga i time dobiva znanstvenu podlogu. S obzirom na to da je mozak prilagodljiv i dinamičan sustav, koji funkcionira poput ogledala, moguće je djelovati na njega kroz informacije koje terapeut daje osobi preko ruku, u nastojanju da se pokret izvede što pravilnije i aktivno. Dakle, bit je u ulazu pravilnih i poželjnih informacija s periferije. Tako možemo pomoći u stvaranju dobrih informacija i mijenjati sliku u ogledalu, te stvoriti nove obrasce pokreta i ispraviti loše.

Osobe kojima su narušeni kretanje i funkcija vrlo često izvode pokrete u manjem opsegu i na način koji im je dostupan, što znači izvođenje pokreta pomoću "krivih" mišića ili "loše" strategije. Facilitacijom pokreta osvještavaju se sve automatske reakcije, uključujući držanje tijela u svim položajima, promjenu položaja, sjedenje uz funkciju gornjeg dijela tijela, ustajanje i hodanje.

Pravilno kretanje moguće je savladati

Kako pravilno sjediti, ležati, ustajati iz različitih položaja, kako pravilno uključiti mišićne skupine u ciljani pokret, kako izbjeći svakodnevne kompenzacije - naše omiljene strategije - a time i probleme, te njihov utjecaj na svakodnevni život? Možemo li naučiti pravilno održavati tijelo u različitim položajima, možemo li svladati pravilno kretanje?

Svi korisnici s oštećenjem mozga ili ozljedama i posljedicama u motoričkoj funkciji, kao i oni koji su zdravi, ali im kretanje i držanje tijela u nekom položaju zadaje bol i probleme, zbog čega koriste "loše" obrasce i strategije, rješenje mogu pronaći u Bobath konceptu. Zahvaljujući plastičnosti našega središnjega živčanog sustava, ponovno učenje kretanja i držanja tijela u pravilnom obrascu uvijek je moguće, bez obzira na dob i problem koji postoji, i ovisi samo o znanju, iskustvu i vještinama Bobath terapeuta.
 

PRIMJENOM BOBATH KONCEPTA POSTIŽE SE...

- kvalitetnije držanje tijela
- funkcionalniji i ekonomičniji pokret
- unaprjeđenje izgleda tijela i kretanja
- bolja prokrvljenost, a time i opskrba svih organa kisikom
- prevencija bolnih stanja mišića i vezivnih struktura
- smanjenje i nestajanje boli i ostalih nepoželjnih senzacija povezanih s lošim držanjem tijela
- podizanje kvalitete funkcije svih sustava u tijelu
- osvještavanje vlastitog tijela kroz držanje i pokret


Izvor fotografije: Shutterstock
 

Datum objave članka: 1. 2. 2012.
izdvojeni proizvodi