Strana tijela u otorinolaringologiji

Bolesti i stanja / Hitni medicinski postupci Petar Drviš dr. med., spec. otorinolaringolog

Aspiracija stranog tijela u dišni put može uzrokovati širok spektar promjena, od neznatnih smetnji do iznenadne smrti. Smrtnost od stranog tijela u dišnim putovima je oko jedan posto

Strana tijela u dišnom putu

Rizične skupine - Posebno rizična skupina su djeca u dobi od jedne do tri godine zbog aktivnosti, znatiželje i običaja da stavljaju različite predmete u usta (sitni predmeti, primjerice kikiriki, vrlo se lako aspiriraju). Pod povećanim su rizikom i stariji pacijenti, osobito oni s različitim neurološkim poremećajima, poremećajima svijesti i smanjenim refleksima. Rizik povećavaju lijekovi i sredstva koja djeluju na središnji živčani sustav, poput benzodiazepina, barbiturata, alkohola i narkotika.

Koja su najčešća - Najčešća su kikiriki, ostala vegetabilna strana tijela (sjemenke, bobice i sl.) te dijelovi igračaka. Kod odraslih su to komadići hrane te dijelovi stomatološke ili medicinske opreme. Aspirirana strana tijela najčešće se zadržavaju u glavnome desnom bronhu.

Dijagnostička obrada - Ispravna dijagnoza često se ne postavi odmah, osobito kod djece koja ne mogu prepričati događaj pa se kod trećine slučajeva smetnje tretiraju kao druge bolesti dišnog puta slične simptomatologije. U dijagnosticiranju stranog tijela dišnog puta najvažniju ulogu ima anamneza, odnosno podaci o iznenadnom napadaju kašlja i prestanku disanja, osobito tijekom jela. Uključuje i rtg pluća koji može pokazivati određene promjene kao indirektne znakove stranog tijela. Strana tijela zapravo su rijetko vidljiva, osim ako je posrijedi, primjerice, komadić metala. Ponekad prisutnost stranog tijela treba potvrditi ili isključiti bronhoskopijom.

Postupak - Ako osoba kašlje, ali i dalje diše, ne smije se intervenirati. Ostane li bez zraka, može se pokušati s nekim od manevara: udarac u leđa, pritisak na trbuh ili Heimlichov hvat, ovisno o dobi pacijenta. Dužnost liječnika opće medicine jest da dijete za koje sumnja na strano tijelo u dišnom putu uputi u nadležnu ustanovu u kojoj se može izvesti odstranjivanje.

Terapija izbora je odstranjenje stranog tijela putem bronhoskopije u općoj inhalacijskoj anesteziji. Ako se tako ne uspije odstraniti, potrebna je torakotomija (otvaranje prsnog koša).

Strana tijela u nosu

Rizične skupine - Najčešće su to djeca.

Koja su najčešća - Obično je riječ o komadima hrane, dijelovima igračaka, perlama, kamenčićima, vati ili papiru. Strano tijelo u nosu može biti i umjetnog podrijetla (jatrogeno), nakon operacije treće mandule (adenoidektomije) ili tamponade nosa. Kod odraslih slične smetnje mogu uzrokovati nosni kamenci (rinoliti). U svakom slučaju, treba isključiti tumor u nosnoj šupljini ili rinosinuitis.

Kako posumnjati - Na strano tijelo nosa može se posumnjati odmah ili nakon duljeg vremena, osobito ako se pojavi gnojni ili sukrvav iscjedak samo iz jedne nosnice.

Postupak - Odstranjivanje se najčešće izvodi kukicom ili hvataljkom, nakon lokalne anestezije. Treba paziti na to da se pri pokušaju odstranjivanja ne potisne dublje u nos. Ako je strano tijelo dublje u nosu, valja učiniti radiološku obradu te ga odstraniti u općoj endotrahealnoj anesteziji tako da ne zapadne u niže dijelove dišnog puta. Odstranjivanje se može pokušati i uz primjenu pozitivnog tlaka na usta kroz masku ili pomoću Foleyeva katetera.

Strana tijela u uhu

Rizične skupine - Strana tijela u uhu česta su u hitnoj medicinskoj praksi, a najčešća kod djece.

Koja su najčešća - Mogu biti organska ili anorganska, a najčešće je riječ o vati, perlama, kamenčićima, sjemenkama, insektima ili komadićima igračaka koji se nalaze u zvukovodu.

Kako posumnjati - Pacijent može imati osjećaj začepljenosti uha, nagluhost ili osjećaj punoće u uhu. Ako je posrijedi živi insekt, smetnje mogu biti vrlo neugodne. Dijagnoza se potvrđuje otoskopskim pregledom.

Postupak - Živi insekt u zvukovodu ubija se ulijevanjem mineralnog ulja ili anestetika (lidokain) u uho. Odstranjivanje se provodi hvataljkom, kukicom ili ispiranjem, ali s oprezom da se ne ozlijedi bubnjić. Bateriju iz uha treba izvaditi bez odlaganja zbog opasnosti od korozivne ozljede. Nakon odstranjivanja stranog tijela iz zvukovoda preporuča se nekoliko dana, prema naputku liječnika, u uho kapati antibiotsko-kortikosteroidne kapi.

Strana tijela u jednjaku

Jednjak je dio probavnog puta cjevasta oblika, dužine 20 do 25 cm. Ima tri prirodna suženja (gornji jednjački sfinkter, aortalno suženje te donji jednjački sfinkter), na kojima je najčešći zastoj stranih tijela (zalogaja hrane ili slučajno progutanog predmeta), što onemogućuje daljnje guranje. Najčešći uzroci zastoja u jednjaku su suženja jednjaka, divertikuli, tumori jednjaka i neuromuskularni poremećaji akta gutanja (skleroderma, jednjački spazam, ahalazija).

Rizične skupine - Najčešće su kod djece, starijih osoba, psihijatrijskih bolesnika te zatvorenika (skrivanje predmeta ili traženje liječničke pomoći).

Kako posumnjati - Simptomi ingestije stranog tijela su otežano ili onemogućeno gutanje, pojačano lučenje sline i bol iza prsne kosti. Kod odraslih je tipično nošenje zubne proteze, konzumiranje alkohola i mesnog obroka. U djece su u trećini slučajeva minimalne smetnje ili simptoma uopće nema. Roditelji su često svjedoci ingestije stranog tijela, što ih i dovodi liječniku. Djeca s kroničnim stranim tijelom jednjaka mogu imati nejasne smetnje, iritabilnost, slab apetit i respiratorne simptome.

Dijagnostička obrada - Uključuje rendgenogram, osobito za radionetransparentna strana tijela, kod kojih se može napraviti i pasaža jednjaka kontrastom ili CT toraksa. Definitivna dijagnoza postavlja se ezofagoskopijom.

Postupak - Ako postoji zastoj u jednjaku, ne smije se izazivati povraćanje ili gutati kruh. Terapija izbora je ezofagoskopija i odstranjivanje stranog tijela hvataljkom. Može se pokušati pasirati strano tijelo jednjaka opuštanjem donjega jednjačkog sfinktera.

Ako strano tijelo stoji dulje u jednjaku, postoji opasnost od perforacije (probijanja) jednjaka i posljedičnih komplikacija (upale medijastinuma). Ingestija čačkalice za zube nosi visok rizik od komplikacija te je potrebna rana ezofagoskopija. Prisutnost baterije u jednjaku indikacija je za hitnu ezofagoskopiju i odstranjivanje zbog mogućnosti nekroze stijenke jednjaka.

Datum objave članka: 1. 4. 2005.