Toplina i vlaga pogoduju saprofitima i gljivama

Bolesti i stanja / Kožne bolesti dr. sc.   Ivana Nola dr. med., spec. dermatovenerolog

Gljivične infekcije kože katkad mogu pokvariti ljetni užitak jer ih, nažalost, ne možemo sanirati u nekoliko dana

Toplo i vlažno godišnje doba izaziva pojačano znojenje i pojačanu produkciju loja, što stvara milje koji pogoduje razvoju mikroorganizama, prije svega saprofita, gljiva koje inače vegetiraju na našoj koži.

Saprofiti u akciji

Jedan od saprofita na našoj koži je i Pityriasis versicolor, gljiva koja se u pogodnom okruženju počinje razmožavati i na koži izazivati promjene koje se očituju u vidu žućkasto-smećkastih, katkad crvenkastih mrlja sa sitnim prašinastim ljuskanjem na površini. Katkad su praćene i blagim svrbežom. Iako promjene mogu biti smještene na cijelom gornjem dijelu trupa, uključujući nadlaktice i vrat sa širenjem prema vlasištu, ipak su najčešće na leđima.

Tijek bolesti je kroničan, stoga se kod osoba sklonih razvoju tih promjena na koži često razviju u ljetnim mjesecima. S obzirom na to da ova vrsta gljiva dovodi do prolaznoga gubitka pigmentacije, nakon izlječenja često zaostaju bijele mrlje, koje nakon ponovnog izlaganja suncu opet pigmentiraju te se boja kože vraća u normalu.

Ako primijete navedene promjene na koži, važno je da se javite svom dermatologu, koji će propisati odgovarajuću terapiju. Liječenje se uglavnom svodi na primjenu šampona ili pjena za tuširanje koje sadrže antimikotik. Nakon svakog tuširanja važno je promjene dobro istrljati ručnikom kako bi se reducirale ljuske u kojima se nalazi uzročnik. U slučaju otpornosti na lokalnu terapiju, moraju se uvesti tablete antimikotika.

Uz to, u toplom dijelu godine potrebno je u najvećoj mogućoj mjeri reducirati predisponirajuće čimbenike, primjerice nošenje sintetičke odjeće, izbjegavati situacije koje dovode do pojačana znojenja, a posebice javne bazene.

Posljedica infekcije...

Osim saprofitije, na našoj koži mogu se razviti i druge gljivične bolesti kože koje su posljedica infekcije, a nazivamo ih dermatomikoze. Uzročnici te grupe bolesti žive u rožnatom sloju kože, dlaka i noktiju. U nju spadaju promjene na koži (ali i na noktima) koje uglavnom uzrokuje Candida albicans. Najčešće promjene koje ta gljiva izaziva jesu u pregibnim regijama kože prsiju, pazuha, među prstima na nogama i u interglutealnoj brazdi. Osim po tipičnoj lokalizaciji, ova vrsta infekcije prepoznaje se i po izgledu, koji se od ostalog dijela kože razlikuje kao jasno ograničeno žarište praćeno vlaženjem, rubnim ljuskanjem, a katkad i pojavom crvenih prištića. Prostor između prstiju nalikuje ogrebotini koju okružuje bjelkasta koža. Liječenje je dugotrajno i traje još dva tjedna nakon iščezavanja promjena.

Osim Candide albicans, u ovu grupu bolesti spadaju i mikroorganizmi iz reda Microsporium, koji, među ostalim, mogu dovesti i do bolesti vlasišta. Najčešće se prenose preko pasa i mačaka. Promjene na koži u početku izgledaju kao suhe, ružičasto-crvenkaste mrlje. Na neobrasloj koži imaju karakterističan izgled crvenog lišaja, oštro ograničenog od okolne kože, s malo slabijim intenzitetom boje u centru. Na vlasištu se zamjećuju slomljene vlasi ili područja bez vlasi. Ako infekcija ostane neprepoznata, prodire u dublje slojeve kože i potkožnog tkiva te stvara opsežni upalni infiltrat s pojavom gnoja.

Osim lokalnom primjenom antimikotika, liječenje se provodi i oralno (na usta), tabletama koje se propisuju nakon provedene mikološke obrade.

Na vrijeme k liječniku

Gljivične infekcije kože koje se jave u toplom dobu godine katkad mogu u potpunosti pokvariti ljetni užitak jer, nažalost, nema lijeka koji će ih sanirati u nekoliko dana. Zahtijevaju dugotrajno liječenje (primjerice, liječenje gljivične infekcije tabana, vlasišta i noktiju traje nekoliko tjedana do nekoliko mjeseci, a katkad i do godinu dana), a ponekad mogu imati i faze pogoršanja. Ako primijetite slične promjene, nemojte čekati predugo. Javite se na vrijeme na liječnički pregled, kako bi se bolest dijagnosticirala i pravodobno započela odgovarajuća terapija.

Datum objave članka: 1. 6. 2016.
izdvojeni proizvodi