Sunčajte se, ali pametno

Zdrav život / Prevencija bolesti Nevena Čilić

Uz poštivanje savjeta te pravilan izbor proizvoda i razine zaštite, još možete sebi priuštiti kvalitetan i zdrav boravak pod suncem

Nekad je bijela put bila simbol zdravlja i ljepote, no trendovi su se danas promijenili. Sve je više onih koji žele preplanuli ten, posebice žene, koje takvim tenom prikrivaju nedostatke na koži, poput proširenih kapilara, manjih ožiljaka, mrlja i problematična tena, koji su tada manje vidljivi, a koža općenito izgleda zdravije i svježije.

Postizanje preplanulog tena nije zabranjeno ako pritom vodimo brigu da to činimo na prihvatljiv način. Možemo ga dobiti sunčanjem na suncu ili posjetom solariju. Sunčevo zračenje danas je postalo velika opasnost za kožu, tako da se pretjeranim izlaganjem i neprimjenjivanjem sredstava za zaštitu izlažemo riziku od nastanka opeklina i ostalih oštećenja, koja u najgorem slučaju mogu prethoditi nastanku melanoma. On se posljednjih godina javlja u sve većim razmjerima, a uglavnom je posljedica nezdrava sunčanja. Ne treba smetnuti s uma ni činjenicu da UV zračenje ima kumulativni učinak (oko 80 posto ukupne ekspozicije postigne se do 18. godine), čemu nekontrolirano korištenje solarija dodatno pridonosi, zbog čega se ne savjetuje djeci i mlađima od 18 godina.

Glavnu ulogu u nastanku kožnih oštećenja imaju UVA i UVB zrake. UVA (dugovalne) zrake izazivaju tamnjenje kože bez opeklina. Prodiru dublje u kožu i odgovorne su za njezino ubrzano starenje. Treba znati da prolaze čak i kroz prozorsko staklo, naoblaku ili pola metra dubine vode, a prisutne su i u solarijima. UVB zrake izazivaju opekline na koži, ubrzavaju starenje, a smatraju se odgovornim i za nastanak karcinoma kože. Kliničko iskustvo pokazalo je da imaju nepovoljniji učinak na kožu od UVA zraka zbog veće energije. UVC zrake ne dopiru do površine zemlje i tako nisu opasni za zdravlje.

Upravo radi preventive i bolje informiranosti o štetnosti UV zraka, uveden je pojam UV indeks kao mjera količine UV zraka koja odgovara njihovu djelovanju na kožu, a izražava se brojčano od jedan do deset. Što je UV indeks veći, savjetuje se što manje boraviti na otvorenome.

Ipak, uz poštivanje savjeta za boravak na suncu i pravilan izbor proizvoda i razine zaštite, koji odgovaraju upravo vašem tipu i zdravstvenom stanju kože, kao i situaciji u kojoj se nalazite, još si možete priuštiti kvalitetan i zdrav boravak pod suncem, kako biste od njega dobili najviše što možete.

Zaštita od sunca je nužna

Kako bismo preventivno djelovali i zaštitili kožu od potencijalnih oštećenja, najpametniji izbor je upotreba preparata s visokim stupnjem zaštite od UVB i UVA zraka. Takvi proizvodi štite nas ne samo od nastanka opeklina, nego posljedično i od razvoja raka kože i melanoma. Osim toga, pružaju nam sigurnost i od mogućih alergijskih reakcija, iritacije i dehidracije kože.

Danas već gotovo svi proizvođači nude proizvode koji štite od UVA i UVB zraka. Međutim, ne štite svi jednako, zbog čega treba obratiti pozornost na označavanje razine zaštite. Oznaka SPF odnosi se samo na zaštitu od UVB zraka, pa ako na proizvodu nema dodatne oznake za UVA zrake, znajte da vjerojatno štiti i od UVA zraka, međutim u manjem omjeru ili jednostavno ta razina nije izračunata.

Kvalitetan i siguran proizvod za zaštitu od sunca mora imati ujednačenu UVA i UVB zaštitu od sunca. Kao zaštitni filtri koriste se oni mineralnog, kemijskog i organskog podrijetla. Upravo njihova kombinacija pruža učinkovitu i sigurnu zaštitu od sunca. Proizvodi s isključivo mineralnim filtrima ne pružaju dovoljno sigurnu zaštitu od sunca, tako da se njihova upotreba preporučuje isključivo u slučaju kad osoba ne može koristiti proizvode s kemijskim zaštitnim filtrima, zbog toga što je na njih preosjetljiva i kod djece s aktivnim atopijskim dermatitisom.

Zaštitimo najmlađe od sunca

Zaštita djece od štetna sunčeva zračenja zasigurno je jedna od važnijih briga svih roditelja, već s početkom proljeća kad nas sunce počinje grijati. S dolaskom jačih sunčanih dana, koji posljednjih godina počinju već u svibnju i traju sve do kolovoza i rujna, imaju dodatnu brigu jer je sunce tada itekako opasno, posebice za djecu.

Sunčevo zračenje može na nježnoj i tankoj dječjoj koži ostaviti itekako štetne posljedice, stoga pravilnoj zaštiti dječje kože valja posvetiti najveću pozornost. Za zaštitu nježne dječje kože koriste se preparati s najvišim stupnjem zaštite od sunca, SPF 50+. Kožu trebate dobro namazati, a posebno obratiti pozornost na osjetljiva područja, kao što su uši, nos i usne. Uz to, potrebno je ograničiti boravak djece na suncu. Za najintenzivnijeg zračenja (od 10:00 do 16:00 sati), dijete treba biti u hladu, no kako i tu dolazi do apsorpcije sunčevih zraka, i tada ga treba namazati zaštitom od sunca. Dodatna zaštita u vidu kape, majice i sunčanih naočala svakako je poželjna, a bebe i malu djecu uopće nije preporučljivo izlagati suncu.

SAVJETI ZA ZDRAV BORAVAK NA SUNCU

- izbjegavajte izlaganje suncu između 10:00 i 16:00 sati;
- izlažite se postupno i ne predugo;
- koristite samo sredstva za zaštitu od sunca prilagođena vašem tipu kože i s odgovarajućim SPF faktorom;
- ponavljajte nanošenje zaštitnog sredstva svakih dva sata i nakon svakog kupanja, bez obzira na stupanj zaštite koji to sredstvo osigurava;
- ne koristite sredstva za zaštitu od sunca kako biste produljili vrijeme izlaganja suncu;
- ne zaboravite - opekline od sunca su opasne, posebno kod djece;
- nosite laganu i prozračnu odjeću od prirodnih materijala i ne zaboravite pokrivalo za glavu i sunčane naočale.

Datum objave članka: 1. 6. 2020.
izdvojeni proizvodi