Ginekološki karcinomi - kemoterapija

Žensko zdravlje / Ginekologija mr. sc.   Adem Hajredini dr. med., spec. radioterapije i onkologije  /  mr. sc.   Višnja Matković dr. med., spec. radioterapije i onkologije

Osim poželjnog učinka na tumorske stanice kemoterapija djeluje i na neke zdrave, osobito one koje se najbrže dijele pa su nuspojave neizbježne

Citostatici - lijekovi za liječenje tumora

Kemoterapija je liječenje tumora citostaticima koji uništavaju tumorske stanice sprječavajući njihov rast i diobu, sa svrhom izlječenja, sprječavanja širenja tumora i olakšanja tegoba. Osim samostalno, češće se koristi u kombinaciji s drugim metodama (operativnim zahvatom i/ili zračenjem, prije ili poslije operacije ili zračenja, ili čak tijekom zračenja). Može biti i adjuvantna kad se dodaje poslije nekoga drugog načina liječenja ili neoadjuvantna ako se daje prije drugih oblika liječenja. Kemoiradijacija je istodobna primjena kemoterapije i zračenja, pri čemu se može koristiti samo jedan (monokemoterapija) ili kombinacija dvaju ili više citostatika (polikemoterapija).

Najčešće se daje u obliku infuzije u perifernu venu (na ruci), pa je najčešće potreban prijem u bolnicu na jedan ili nekoliko dana, ili u dnevnu bolnicu tijekom jednog dana. Neki citostatici su u obliku tableta, pa ih se može uzimati kod kuće prema uputi liječnika, ali nikako po svom nahođenju.

Daje se u ciklusima, najčešće svaka tri, četiri tjedna. Prije svakog ciklusa treba učiniti određene laboratorijske pretrage krvi i mokraće i EKG. Posebno je važan nalaz klirensa kreatinina, koji upućuje na funkciju bubrega. Ako kliničko stanje i laboratorijski nalazi zadovoljavaju, može se primiti sljedeći ciklus. Ako ne, dobiju se upute o daljnjem postupku. Ponekad je potrebno pričekati samo nekoliko dana do poboljšanja nalaza, a rijetko uzimati neke lijekove.

Učinak se prati redovitim kliničkim i ginekološkim pregledima, kao i nekim testovima (npr. razina tumorskih markera u krvi). Jačina i trajanje nuspojava nisu znak uspješnosti terapije.

Neželjene pojave kemoterapije i kako si pomoći

Osim poželjnog učinka na tumorske stanice, kemoterapija djeluje i na neke zdrave stanice, osobito one koje se najbrže dijele (stanice sluznice probavnog sustava, koštane srži, spolne stanice, stanice korijena kose itd.) pa su nuspojave neizbježne. Srećom, danas postoje mnogi lijekovi kojima se mnoge od njih mogu umanjiti ili potpuno ukloniti, a razvijaju se i novi citostatici, koji izazivaju manje nuspojava.

Ne mogu se predvidjeti, poglavito trajanje i jačina, što se razlikuje od osobe do osobe, od ciklusa do ciklusa. Neki lijekovi mogu (ali ne moraju) utjecati na druge organe (srce, jetra, bubrege, živčani sustav) pa se prije svake kemoterapije provode klinički pregled i laboratorijske pretrage. Poslije kemoterapije normalne se stanice obično oporavljaju, a nuspojave povlače. Trajanje oporavka različito je i ovisi o vrsti i količini kemoterapije, dobi, općem stanju, kondiciji, pratećim bolestima itd. Unatoč pažljivoj primjeni citostatika, moguće je da u nekih ostanu trajna oštećenja koja ne možemo unaprijed predvidjeti. Nuspojave dijelimo na akutne (za vrijeme kemoterapije i još nekoliko sljedećih dana) i kronične (mogu biti dugotrajne).

SLABOST I MALAKSALOST

Sve osobe ne osjećaju slabost na isti način, a neke je uopće ne osjećaju. Često se opisuje kao osjećaj iscrpljenosti i nedostatka energije. Može nastupiti iznenada i trajati različito dugo. Često se ne može eliminirati ni dugotrajnijim odmorom.

Kako si pomoći? Treba planirati vrijeme za odmor, čuvati energiju za najvažnije stvari, uzeti nekoliko kratkih odmora, prakticirati kratke šetnje ili lagane vježbe, jesti raznoliku i zdravu hranu u više manjih obroka, piti mnogo tekućine.

MUČNINA I POVRAĆANJE

Danas postoje mnogi lijekovi kojima se mogu ukloniti ili znatno smanjiti. Kod povraćanja je bolje uzeti čepić umjesto tablete, a kod izrazitijih tegoba može i u injekciji.

Kako si pomoći?

 • Piti mnogo tekućine, često, u malim obrocima. Piti barem jedan sat prije ili poslije obroka, a ne uz obrok. Piti biljne čajeve, zeleni čaj, crveni čaj itd., hladne i nezaslađene voćne sokove, a ne gazirane.
 • Jesti i piti polagano. Jesti više manjih obroka. Izbjegavati toplu hranu zbog jačeg mirisa i okusa, slatku, masnu i prženu hranu. Dobro sažvakati hranu da bi se olakšala probava. Prije kemoterapije uzeti lagani obrok, a ako mučnina nastupa već tijekom kemoterapije, izbjegavati hranu nekoliko sati prije terapije. Poslije obroka se odmarati, ali ne leći barem dva sata nakon obroka.
 • Ako je najizraženija jutarnja mučnina, pojesti suhu hranu prije ustajanja, npr. žitarice, tost, kreker i sl.
 • Uzeti tvrdi bombon ili pepermint (ako nema problema sa sluznicom usne šupljine).
 • Ne nositi odjeću koja sapinje trbuh. Uz osjećaj mučnine disati duboko i polako. Izbjegavati mirise koji smetaju.
 • Okupirati pažnju gledanjem televizora, razgovorom, slušanjem glazbe i sl.


ISPADANJE KOSE

Ne izazivaju je svi lijekovi, na što liječnik upozori. Kosa obično ispadne za nekoliko tjedana od početka kemoterapije. Prije ispadanja može se osjetiti nelagoda u korijenu kose. Najčešće opsežnije ispada nakon pranja. Zapravo, mogu se gubiti dlačice po cijelom tijelu. Nakon završetka kemoterapije ponovno će narasti, katkad drukčije boje ili kvalitete.

Kako si pomoći? Obratiti se obiteljskom liječniku koji će izdati potvrdu o potrebi vlasulje (HZZO temeljem te potvrde pokriva veći dio cijene), a mogu se koristiti kapa, šešir i sl. Prije ispadanja kose kratko se ošišati, a za njegu koristiti blage šampone, nježne četke i kosu ne sušiti vrućim zrakom, jer se tako odgađa vrijeme ispadanja.

UTJECAJ NA KOŠTANU SRŽ

Jednom tjedno treba kontrolirati krvnu sliku kako bi se na vrijeme poduzele određene mjere ako dođe do izrazitijeg smanjenja broja stanica u krvi. Krvna slika najizrazitije slabi između drugog i trećeg tjedna nakon kemoterapije, a potom se brzo oporavlja. Izraženija je samo kod nekih osoba i češća kod bolesnica koje su primile velik broj kemoterapija. Daljnja kemoterapija ne smije se primiti prije oporavka krvne slike.

 • Anemija - Smanjuje se stvaranje eritrocita u koštanoj srži uz posljedično smanjenje u krvi. Eritrociti prenose kisik pa se njihov nedostatak manifestira kao umor, slabost, kratak dah, glavoblja i sl. U slučaju izrazitog manjka potrebna je transfuzija, ali vrlo rijetko. Ako otprije ne postoji manjak željeza, preparati željeza neće pomoći i nema potrebe uzimati ih.
 • Infekcije Smanjuje se stvaranje leukocita pa se povećava sklonost infekciji. Najčešći izvor infekcije su prehlađene osobe s kojima bolesnik dolazi u kontakt i bakterije koje se normalno nalaze na tijelu, a koje oslabljeni organizam ne može svladati kao inače. U slučaju izrazitog pada mogu se dati lijekovi koji potiču stvaranje leukocita u koštanoj srži.
   
Kako si pomoći?
 • Često prati ruke i dobro se oprati nakon velike nužde. Kupati se ili tuširati svakodnevno i brisati nježnim ručnicima. Njegovati usnu šupljinu.
 • Ne rezati kožicu oko noktiju. Nositi zaštitne rukavice tijekom čišćenja, vrtlarenja i sl. Čuvati se ozljeda.
 • Izbjegavati osobe od kojih se može zaraziti, mjesta krcata ljudima, osobito zatvorene prostore, kontakt sa životinjama i njihovim nastambama i ustajalom vodom. Ne jesti sirovo meso, ribu, morske plodove ili jaja.
 • Ne cijepiti se bez savjeta s liječnikom.
 • Javiti se liječniku u slučaju nekih od sljedećih simptoma: temperatura veća od 38 ºC, tresavica, znojenje; učestalo i otežano mokrenje ili pečenje kod mokrenja; jači kašalj ili grlobolja; iscjedak iz rodnice; otok, crvenilo i napetost oko rane ili bilo gdje na tijelu; bol ili pritisak u području sinusa ili uha; glavobolja.

PROBLEMI ZGRUŠAVANJA KRVI

Zbog smanjenja stvaranja trombocita u koštanoj srži, smanjuje se i njihov broj u krvi. Posljedica je sklonost krvarenju. Izuzetno rijetko padaju na vrlo niske vrijednosti kad je potrebna transfuzija. Liječniku se treba javiti ako se primijeti neki od sljedećih znakova: modrice, crvene točkice po koži, ružičasta ili crvena mokraća, crna ili krvava stolica, krvarenje iz desni ili nosa, krvarenje iz rodnice ili dugotrajna i obilna menstruacija, glavobolja ili smetnje vida te osjećaj topline ili vrućine u ruci ili nozi.

Kako si pomoći? - Ne uzimati lijekove koji sadrže acetilsalicilnu kiselinu i alkoholna pića, koristiti mekane četkice za zube, ne ispuhivati nos suviše energično i paziti se ozljeda.


PROBLEMI S DESNIMA, SLUZNICOM USNE ŠULJINE I ŽDRIJELA

Može doći i do upale sluznice usne šupljine i ždrijela koji su bolni i ranjivi, mogu krvariti ili pak biti suhi i osjetljivi. Češća je kod bolesnica koje zbog mučnine ne jedu poslije kemoterapije. Oštećena sluznica može se inficirati bakterijama inače prisutnima u ustima ili gljivicama. Zato je važno posebnu pažnju posvetiti higijeni usne šupljine, izbjegavati vruću ili jače začinjenu hranu, kiselu hranu ili sokove te grubu i tvrdu hranu. Ako su usta suha, piti što više tekućine, često i pomalo ili uzeti tvrde bombone, bez šećera.

PROLJEV

Ako traje dulje od 24 sata ili se jave bolovi i grčevi u trbuhu, treba se javiti liječniku. U ozbiljnijim slučajevima daju se lijekovi protiv proljeva i/ili infuzije. Treba piti što više čaja, jesti više manjih i laganijih obroka koji ne sadržavaju mnogo vlakana (npr. riža, bijeli kruh, svježi posni sir, jogurt, kuhani krumpir, pire, kuhano bijelo meso ili ribu) i banane za nadoknadu kalija. Ne uzimati jako vruću ili hladnu hranu, izbjegavati slatko, masno, jake začine i mlijeko.

ZATVOR

Mogu ga izazavati neki citostatici, lijekovi protiv mučnine i bolova, kao i premalo aktivnosti, nedovoljno tekućine i hrana siromašna vlaknima. Treba se kretati i lagano vježbati te savjetovati s liječnikom o mogućnosti uzimanja tople tekućine, hrane bogate vlaknima ili sredstva za čišćenje, osobito ako su niski leukociti ili trombociti.

PROBLEMI SA ŽIVCIMA I MIŠIĆIMA

Neki citostatici izazivaju slabost i bolnost mišića, a neki perifernu neuropatiju - trnci u prstima ruku i nogu, otežan hod, gubitak ravnoteže, teškoće u hvatanju predmeta, slabljenje sluha, bolove u trbuhu i zatvor. Tegobe mogu potrajati mjesecima, ali vremenom nestaju.

PROBLEMI S KOŽOM I NOKTIMA

Mogući su crvenilo, svrbež, suhoća i povećana osjetljivosti na sunce. Kožu treba pojačano njegovati, izbjegavati sunce, koristiti kreme sa zaštitinim faktorom, duge rukave i sl. Nokti mogu postati tamniji, žućkasti ili pak lomljivi. Vena kroz koju se prima kemoterapija može duž svog toka postati tamna ili tvrda, što nije opasno. Ako citostatik iscuri iz vene, može doći do oštećenja okolnog tkiva pa zato treba odmah obavijestiti liječnika ili sestru ako se osjeti toplina ili bol u ruci dok se prima lijek.

UTJECAJ NA MOKRAĆNI SUSTAV

Nakon primanja obojenih lijekova i mokraća će biti obojena dok se lijek izlučuje iz organizma, što je normalno. Neke vrste citostatika mogu toksično djelovati na bubrege ili mjehur pa je, ako ih se prima, potrebno prije svake kemoterapije skupljati mokraću kroz 24 sata te napraviti mokraćne i krvne testove kojima se kontrolira bubrežna funkcija. Uvijek, a osobito nakon kemoterapije, treba piti što više tekućine. Liječnika treba obavijestiti ako se osjeti bol ili pečenje kod mokrenja, učestalo mokrenje ili vide primjese krvi u mokraći.

ZADRŽAVANJE TEKUĆINE U TIJELU

Može se javiti zbog lijekova, hormonskih promjena ili samog tumora, kao podbuhlost ili oticanje lica, ruku, nogu ili trbuha. Treba se savjetovati s liječnikom - možda će trebati izbjegavati sol, ili uvesti diuretik koji pomaže u otklanjanju tekućine iz tijela.

SIMPTOMI NALIK GRIPI

Mogu ih izazvati neki lijekovi, na što će liječnik upozoriti - temperatura, tresavica, bolovi u zglobovima i mišićima, glavobolja, slabost. Obično traju jedan do tri dana.

UTJECAJ NA SPOLNI SUSTAV

Ako nije bilo operacije prije započinjanja kemoterapije i još postoji menstruacija, može doći do gubitka menstruacije i simptoma menopauze (valovi vrućine, suhoća rodnice i sl.).

Datum objave članka: 1. 2. 2005.