Vaginalna kandidijaza - ovo ljeto bez neželjenih gostiju!

Žensko zdravlje / Ginekologija Borna Tićak mag. pharm.

Narušavanje fiziološke mikroflore rodnice otvara prostor razmnožavanju patogena poput kandide, stoga je u tom slučaju poželjno poduzeti preventivne mjere koje podržavaju funkciju dobrih bakterija

Dolaskom ljeta, ugodu koju pružaju more i kupanje često narušavaju neželjeni gosti, to jest uzročnici različitih infekcija, među kojima se posebno ističu uzročnici upale rodnice (vaginitisa). Stoga se logično nameće pitanje kako ih odagnati.

Glavni neprijatelji ženskog zdravlja

U medicinskoj terminologiji vaginitis označava upalu rodnice i predstavlja čest problem s kojim se žene susreću, pogotovo u ljetnom razdoblju.
 
Među najčešće uzročnike vaginitisa ubrajamo gljivicu iz roda Candida (Candida albicans) koja uzrokuje vulvovaginalnu kandidijazu, vaginalni trihomonas (Trichomonas vaginalis) koji uzrokuje trihomonijazu te različite bakterije koje uzrokuju bakterijsku vaginozu. Prema jednoj studiji, čak 73 posto žena u dobnoj skupini od 18 do 70 godina izjasnilo se kako je u prošlosti imalo simptome vulvovaginalne kandidijaze, od čega su se kod 35 posto njih javili simptomi nakon primjene antibiotika.

Kako razlikovati gljivičnu od bakterijske infekcije? U slučaju gljivične infekcije najčešće se javljaju svrbež, moguće bolna iritacija i gusti bijeli sekret siraste strukture bez neugodnog mirisa. S druge strane, bakterijsku infekciju karakteriziraju neugodan miris koji podsjeća na ribu i vodeni sekret sive ili bijele boje, dok su svrbež i iritacija rjeđe prisutni.

Urođena zaštita protiv ljetnih neprijatelja

Vlažnost intimnog područja, ali i blizina analnog otvora i otvora mokraćne cijevi neki su od razloga zašto su žene sklonije infekcijama intimnog područja u odnosu na muškarce. Ipak, postoje neke prirodne barijere koje štite žene od razvoja infekcija.

Najzastupljeniji mikroorganizmi u području rodnice kod zdravih žena u perimenopauzi su laktobacili. Laktobacili su bakterije specifične po tome što proizvode mliječnu (laktatnu) kiselinu koja pridonosi održavanju kiselosti, to jest niske pH vrijednosti rodnice. Nizak pH ključan je za prevenciju razvoja patogenih mikroorganizama u rodnici, a samim time i za razvoj infekcije.

Osim toga, određene laktobacile karakterizira sposobnost proizvodnje vodikova peroksida (H2O2), što sprječava rast i razvoj gljivice kandide. Sama činjenica da laktobacili „okupiraju“ prostor, ujedno smanjuje mogućnost da se patogeni mikroorganizmi vežu za površinu rodnice. Može se reći da okupacijom dostupnog prostora laktobacili fizički onemogućavaju vezanje drugih mikroorganizama, s naglaskom na kandidu.
 
U slučaju narušavanja fiziološke mikroflore rodnice otvara se prostor pojačanom razmnožavanju mikroorganizama poput kandide. Fiziološku mikrofloru narušavaju određeni preparati, lijekovi i neka stanja, na primjer antibiotici, spermicidni gelovi, oralni kontraceptivi, terapija estrogenom, dijabetes, učestali spolni odnosi i sl. To znači da u slučaju izloženosti nekom od rizičnih čimbenika žena treba posvetiti dodatnu pozornost higijeni intimnog područja.

Što učiniti u slučaju narušene vaginalne mikroflore?

Primjena različitih preparata koji narušavaju fiziološku mikrofloru rodnice ne mora nužno značiti da će se razviti infekcija. Ipak, u takvim slučajevima poželjno je poduzeti određene preventivne mjere kojima podržavamo funkciju dobrih bakterija.
 
Probiotici se općenito smatraju sigurnim dodacima prehrani koje mogu koristiti svi - od djece pa sve do odraslih osoba. Određene studije pokazuju kako primjena probiotika koji sadrže bakterije laktobacile, bilo „na usta“ ili direktnim umetanjem u rodnicu, pridonosi prevenciji kandidijaze i bakterijske vaginoze u žena koje su sklone čestim infekcijama. Uz primjenu probiotika preporučljivo je koristiti i prebiotike - neprobavljiva vlakna koja potiču razvoj i aktivnost određenih bakterija.

Novi pristup tretiranju upale rodnice

U slučaju vulvovaginalne kandidijaze postoji nekoliko načina kako si pomoći, a među njima je i inovativna metoda primjene biopolimera.
 
Prianjanje (adhezija) možda nije jedini čimbenik za razvoj infekcije, ali svakako se ključni korak u pojavi iste. Objašnjenje je vrlo jednostavno - da bi došlo do razvoja infekcije određeni mikroorganizam mora se „prikvačiti“ na sluznicu, a zatim po njoj i raširiti, što u konačnici dovodi do infekcije.
 
Stoga je ideja novog pristupa spriječiti vezanje patogenog mikroorganizma za sluznicu, a to se može učiniti na tri načina - korištenjem protutijela koja se vežu za patogeni mikroorganizam, korištenjem spoja koji će se vezati za sluznicu i tako spriječiti vezanje patogenog mikroorganizma ili pak putem spoja koji će se direktno vezati za patogeni mikroorganizam i na taj način onemogućiti njegovo vezanje za sluznicu. Takav pristup ima prednost, pogotovo pred antibioticima, jer ne pridonosi razvoju rezistencije bakterija na antibiotike

Zdrave navike u prevenciji

Osnova prevencije vaginitisa je primjena tzv. nefarmakoloških mjera. Drugim riječima, postoje određeni savjeti kojih bi se žene trebale pridržavati kako bi rizik od razvoja infekcije rodnice svele na najmanju moguću mjeru.
 
To uključuje nošenje pamučnih gaćica, odnosno izbjegavanje sintetičkog donjeg rublja, tanga gaćica i općenito uske odjeće. Na popisu stvari koje bi trebalo izbjegavati su i tamponi te različiti preparati koji zbog svog sastava mogu iritirati sluznicu rodnice. Nakon tuširanja, intimno područje potrebno je dobro posušiti s ručnikom. Kupanje u bazenima nije preporučljivo, a nakon izlaska iz mora savjetuje je zamijeniti mokri kupaći kostim suhim.
 
Kada je riječ o prehrani,  najveći neprijatelji su rafinirani šećeri i alkohol. Umjetna sladila koja se nalaze u brojnim slatkišima i slatkim pićima dovode do promjena u vaginalnoj mikroflori, što otvara vrata infekciji.
 
Međutim, nefarmakološke mjere ponekad nisu dovoljne pa do infekcije ipak dođe, pogotovo u žena koje su im sklone.

Kako si pomoći?

Bio-Kult® Candea® kapsule dodatak su prehrani koji sadrži sedam vrsta različitih mikroorganizama, od kojih su četiri bakterije laktobacili.
 
Osim sojeva dobrih bakterija, sadrži prah ploda češnjaka i ekstrakt grejpa. Češnjak sadrži spojeve koji su poznati po svom antimikrobnom učinku. Pretpostavlja se da osim antimikrobnog učinka češnjak potiče imunosni sustav na borbu protiv uzročnika bolesti. Ekstrakt grejpa sadrži niz spojeva koji su zaduženi za njegov antimikrobni i antioksidativni učinak.
 
Svakodnevnoj intimnoj higijeni i održavanju zdravlja namijenjen je Multi-Gyn® Femiwash. Glavni sastojak je 2QR kompleks, biopolimer iz pročišćenog ekstrakta listova biljke Aloe barbadensis. Sadrži i mliječnu kiselinu koja pridonosi održavanju normalnog pH rodnice. Ne sadrži sapun, stoga ne nadražuje sluznicu.
 
Multi-Gyn® Floraplus koristi se kod problema s rodnicom uzrokovanih gljivicama. Sadrži biopolimer 2QR kompleks u kombinaciji s prebioticima. Biopolimer pruža fizičku barijeru patogenim mikroorganizmima, dok prebiotici pridonose funkciji dobrih bakterija na sluznici rodnice.
Datum objave članka: 9. 6. 2021.
promo
izdvojeni proizvodi