Hijaluronska kiselina

Hrana i zdravlje / Leksikon suplemenata

Sve o hijaluronskoj kislini na jednom mjestu: opći pregled - djelovanje - upotreba i djelotvornost - nuspojave - posebne mjere opreza i upozorenja - interakcije - doziranje

Što je hijaluronska kiselina?

Hijaluronska kiselina (HA, hyaluronic acid), koja spada u glikozaminoglikane (dugi i nerazgranati ugljikohidrati koji se nazivaju polisaharidi), prirodna je tvar koja se nalazi u cijelom tijelu, posebno u koži, očima, vezivnom tkivu i sinovijalnoj tekućini u zglobovima.

Jedna je od najhidrofilnijih molekula u prirodi jer ima nevjerojatnu sposobnost vezanja vode (humektant), čime doprinosi održavanju optimalne vlažnosti i elastičnosti tkiva te podmazivanju pokretnih dijelova tijela poput zglobova. Također je jedna je od najviše istraživanih tvari u medicini s tisućama ispitivanja, s većinom studija iz područja ortopedije i očne kirurgije.

Proizvodnja hijaluronske kiseline u tijelu (isto kao i kolagena i elastina) s vremenom se smanjuje. Istraživanja pokazuju da je jedan od razloga dob, s tim da čimbenici iz okoliša, poput pušenja i zagađenja zraka ubrzavaju taj proces.

Za medicinsku i komercijalnu namjenu dostupna je u različitim oblicima kao što su dodaci prehrani, kreme za lice, serumi, kapi za oči i injekcije. Hijaluronsku kiselinu koja se koristi u kozmetičkim proizvodima i proizvodima za njegu kože prvenstveno proizvode bakterije u laboratoriju putem procesa zvanog biofermentacija.

U ovom članku saznajte više o upotrebi i prednostima hijaluronske kiseline, kao i mogućim nuspojavama i rizicima.

Na koji način djeluje hijaluronska kiselina?

Hijaluronska kiselina pripada vrsti dugih i složenih lančanih molekula koje se nazivaju polimeri.

Lančana struktura HA znači da se na mnogo mjesta mogu „zakačiti“ drugi kemijski spojevi, poput molekula vode na primjer, što je čini izvrsnom za prijenos drugih molekula kroz tijelo. Isto tako znači da može djelovati poput strukture skele, omogućujući tkivima rast, što je ključno u procesu zacjeljivanja rana.Također ima sposobnost vezati se za stanice, zbog čega je mogućnost ciljane isporuke lijekova pomoću hijaluronske kiseline glavna tema proučavanja. S obzirom da su znanstvenici pronašli hijaluronsku kiselinu i u ljudskom embriju intenzivno proučavaju i njezinu ulogu u reprodukciji i razvoju.

Kako se primjenjuje hijaluronska kiselina?

Nekoliko je različitih načina na koje se može uzimati hijaluronska kiselina.

Na kožu. Proizvodi s hijaluronskom kiselinom koji se nanose na kožu dolaze u različitim oblicima - šamponi, losioni, kreme, gelovi, masti, flasteri, serumi.

Na usta. Hijaluronska kiselina za oralnu primjenu dostupna je kao dodatak prehrani u obliku tekućine ili tableta i kapsula. Ovaj način primjene može imati mnoge prednosti, poput smanjenja boli od artritisa, poboljšanje izgleda kože itd.

Kapi za oči. Širok izbor kapi za oči sadrži hijaluronsku kiselinu.

Za intimno područje. Hijaluronska kiselina čest je sastojak gelova, krema ili lubrikanata za vaginalnu suhoću, posebno za žene u menopauzi.

Injekcije. Injiciranje hijaluronske kiseline direktno u zglobove može ublažiti bol uzrokovanu artritisom. Također se može koristiti s lijekovima koji se daju intravenozno. Liječnik ih može propisati za liječenje boli u mokraćnom mjehuru (kao što je bol uzrokovana intersticijskim cistitisom).

Supkutano (pod kožu). Punila koja sadrže hijaluronsku kiselinu i kolagen (protein koji se također prirodno nalazi u tijelu) odobrena su za ubrizgavanje pod kožu. Ova punila pomažu vraćanju prirodnog oblika i izgleda, primjerice za liječenje ožiljaka od akni ili dodavanje volumena.U nos. Hijaluronska kiselina koristi se u nekim lijekovima kako bi pomogla tijelu da bolje apsorbira lijek, posebno kada se lijek uzima kroz nos.

Otopina za inhalator/nebulizator. Hijaluronska kiselina može pomoći u liječenju respiratornih problema jer ima zaštitni učinak na upaljenu i inficiranu sluznicu.

Samo obučeni i kvalificirani medicinski stručnjaci smiju davati injekcije, jer nepravilna uporaba, osobito kod ubrizgavanja, može dovesti do ozbiljnih komplikacija.

Upotreba i djelotvornost

MOGUĆE DJELOTVORNA U SLUČAJU

  • Suho oko. Čini se da korištenje kapi za oči koje sadrže hijaluronsku kiselinu pomaže u ublažavanju simptoma suhog oka.
  • Rane na nogama uzrokovane slabom cirkulacijom krvi (venski ulkusi na nogama). Čini se da primjena gaze koja sadrži hijaluronsku kiselinu smanjuje veličinu rana i potiče zacjeljivanje.


Postoji interes za korištenjem hijaluronske kiseline u brojne druge svrhe, ali nema dovoljno pouzdanih informacija da bi se moglo reći može li biti od pomoći.

 
Hidratizira i pomlađuje kožu

Uzimanje hijaluronske kiseline ili korištenje kozmetičkih proizvoda koji je sadrže može poboljšati hidrataciju kože, poboljšati njezinu voluminoznost i ublažiti znakove starenja. 

Za brojne kozmetičke brendove tvrdi se da njihovi proizvodi s hijaluronskom kiselinom mogu poništiti znakove starenja. Međutim, većina proizvoda u slobodnoj prodaji sadrži dugo-lančanu hijaluronsku kiselinu veće molekularne težine, što znači da kao takva stvara fini sloj na površini kože ne prodirući u nju, pa nema pravog dugotrajnog učinka.

S druge strane, kratko-lančana hijaluronska kiselina, koja ima manju molekularnu težinu, prodire dublje u kožu, pomaže zadržavanju vlage u vezivnom tkivu, kožu čini čvršćom i vidljivo smanjuje bore te ima dugotrajniji učinak.Učinci proizvoda protiv starenja na bazi hijaluronske kiseline mogu se razlikovati od osobe do osobe, ovisno o drugim čimbenicima koji utječu na kožu, kao što su genetika, prehrana, pušenje, konzumacija alkohola, zagađenje, izlaganje suncu.

Liječenje rana

Hijaluronska kiselina koju prirodno nalazimo u tijelu ne samo da potiče hidrataciju kože, već ima i ključnu ulogu u zacjeljivanju rana. Prema preglednom članku iz 2016., hijaluronska kiselina ubrzava zacjeljivanje rana jer pomaže u regulaciji upale i poticanju rasta tkiva.

Posvjetljivanje ožiljaka od akni

Neka istraživanja pokazuju da hijaluronska kiselina može ublažiti pojavu ožiljaka od akni. Jedno je istraživanje pokazalo da su sudionici s ožiljcima od akni koji su koristili hijaluronsku kiselinu za lokalnu primjenu u kombinaciji s laserom za obnavljanje površine ugljičnim dioksidom imali bolje rezultate od onih kod kojih je korišten samo laser s ugljičnim dioksidom.

Postoje neki dokazi da injekcije hijaluronske kiseline također mogu posvijetliti ožiljke od akni. Istraživanja su otkrila da se izgled umjerenih do teških ožiljaka od akni poboljšao nakon što je hijaluronska kiselina ubrizgana dva ili tri puta u razmaku od četiri tjedna.

Ublažava simptome suhog oka

Umjetne suze najčešći su tretman za suho oko. Mnoge od ovih kapi sadrže i hijaluronsku kiselinu, za koju istraživanje pokazuje da može učinkovito ublažiti stanje kada kapi sadrže 0,1 do 0,4 % hijaluronske kiseline.

Hijaluronska kiselina također može spriječiti neodgovarajuće stvaranje suza kada se doda kontaktnim lećama. Slično, nanošenje HA na oko prije i nakon operacije sive mrene (katarakte) može spriječiti naknadnu pojavu suhoće oka.Protiv suhoće vagine

Jedno istraživanje pokazalo je da hijaluronska kiselina djeluje jednako dobro kao i vaginalni estrogen, što je uobičajen i učinkovit tretman u slučaju vaginalne suhoće. Istraživači su sugerirali da hijaluronska kiselina može poslužiti kao ne-hormonski tretman za suhoću vagine.

Ublažavanje boli u mokraćnom mjehuru

Hijaluronska kiselina može pomoći u liječenju bolova u mjehuru u određenim stanjima. Jedna studija otkrila je da umetanje otopine hijaluronske kiseline u mjehur tijekom šest mjeseci poboljšava bol povezanu s intersticijskim cistitisom, kroničnim stanjem koje rezultira bolom i pritiskom u području mjehura. Međutim, prijašnja su istraživanja izvijestila o mješovitim rezultatima o učinkovitosti hijaluronske kiseline u liječenju ovog stanja.

Ublažavanje bolova u zglobovima

Sinovijalna tekućina, koju proizvodi tkivo koje oblaže zglob, podmazuje zglob i smanjuje trenje unutar zgloba. U njezinu sastavu nalazi se i hijaluronska kiselina.

Kada se proizvodi prirodno, hijaluronska kiselina pomaže ublažiti bolove u zglobovima smanjujući upalu i osiguravajući amortizaciju u zglobu. S obzirom da s vremenom napreduju degenerativne promjene u zglobovima, kao i da tijelo proizvodi sve manje hijaluronske kiseline, to doprinosi pojavi bolova u zglobovima i ukočenosti.

Istraživanja su otkrila da uzimanje dodataka hijaluronske kiseline može pomoći u ublažavanju blage boli u koljenu povezane s osteoartritisom. Druga istraživanja pokazala da injekcije hijaluronske kiseline u zglob (viskosuplementacija) mogu samo malo smanjiti bol u koljenu u usporedbi s placebom. U svakom slučaju treba uzeti u obzir da injekcije direktno u zglob mogu dovesti i do neželjenih događaja, temeljem čega je prije njihove primjene potrebno procijeniti odnos koristi i rizika.

Nuspojave hijaluronske kiseline

Budući da tijelo prirodno proizvodi hijaluronsku kiselinu, ova tvar rijetko uzrokuje teške nuspojave ili alergijske reakcije. Međutim, osobe koje imaju povijest osjetljivosti ili teških alergijskih reakcija, poput anafilaksije, trebaju biti oprezne pri korištenju hijaluronske kiseline i prije korištenja testirati proizvod na malom području kože.

Hijaluronska kiselina općenito je sigurna kada se koristi prema uputi lokalno i oralno, dok injekcije hijaluronske kiseline nose određene rizike i moguće nuspojave.

Kada se uzima „na usta“

Hijaluronska kiselina je vjerojatno sigurna kada se koristi na odgovarajući način. Mogu se javiti alergijske reakcije, ali su rijetke.

Kada se nanese na kožu

Hijaluronska kiselina je vjerojatno sigurna kada se pravilno koristi. Mogu se javiti alergijske reakcije, ali su rijetke.

Injekcije

Osobe koje primaju injekcije koje sadrže hijaluronsku kiselinu mogu iskusiti blage reakcije na mjestu ubrizgavanja (kao što su bol, crvenilo, svrbež, oteklina, modrice) koje obično nestaju unutar tjedan dana i najvjerojatnije se pojavljuju kao rezultat postupka ubrizgavanja, a ne same otopine hijaluronske kiseline.

Posebne mjere opreza i upozorenja

Kada se uzima na usta - Hijaluronska kiselina je vjerojatno sigurna kada se koristi na odgovarajući način. Mogu se javiti alergijske reakcije, ali su rijetke.

Kada se nanese na kožu - Hijaluronska kiselina je vjerojatno sigurna kada se pravilno koristi. Mogu se javiti alergijske reakcije, ali su rijetke.

Trudnoća - Učinci tijekom trudnoće ostaju nepoznati. Nema dovoljno pouzdanih informacija da bi se znalo je li hijaluronska kiselina sigurna za upotrebu u trudnoći tako da bi žene trebale izbjegavati uzimanje dodataka hijaluronske kiseline u tom razdoblju.

Dojenje - Nema dovoljno pouzdanih informacija da bi se znalo je li hijaluronska kiselina sigurna za korištenje tijekom dojenja. Nije jasno izlučuje li se u majčino mlijeko i kakav učinak to može imati na dojenče tako da bi žene koje doje trebale izbjegavati uzimanje dodataka hijaluronske kiseline.
Terapija zračenjem - Nanošenje hijaluronske kiseline na kožu tijekom terapije zračenjem može povećati rizik od nekih komplikacija na koži. Ako primate terapiju zračenjem, nemojte koristiti hijaluronsku kiselinu na koži.

Otvrdnuće kože i vezivnog tkiva (sklerodermija) - Nanošenje hijaluronske kiseline na kožu može pogoršati kožne promjene kod osoba oboljelih od sklerodermije. Ako imate sklerodermiju, nemojte koristiti hijaluronsku kiselinu na koži.

Općenito, najbolje je razgovarati s liječnikom prije uzimanja dodataka prehrani ili korištenja bilo kojeg proizvoda s hijaluronskom kiselinom, osobito ako osoba već uzima neki lijek, liječi se od neke bolesti ili ima kroničnu bolest.

Interakcije hijaluronske kiseline

Proizvodi koji kombiniraju hijaluronsku kiselinu s drugim lijekovima ili spojevima mogu imati određeni rizik od nuspojava. Stoga je važno obavijestiti liječnika o svim lijekovima koje uzimate, uključujući dodatke prehrani, vitamine i drugo.

Kada primate injekciju hijaluronske kiseline, vaš liječnik može preporučiti prestanak uzimanja lijekova ili dodataka koji mogu povećati rizik od krvarenja do tjedan dana prije zahvata. To može uključivati acetilsalicilatnu kiselinu, nesteroidne protuupalne lijekove (NSAID), gospinu travu i ginko bilobu.

Doziranje hijaluronske kiseline

Hijaluronska kiselina dostupna je u različitim vrstama proizvoda za lokalnu primjenu, uključujući kreme, gelove, serume, losione, vodice za ispiranje usta i kapi za oči. Ne postoje univerzalne preporuke za lokalnu primjenu.

Što se tiče dodataka prehrani, nema dovoljno pouzdanih informacija da bi se znalo koja bi doza hijaluronske kiseline mogla biti odgovarajuća.

Imajte na umu da prirodni proizvodi nisu uvijek sigurni i da doze mogu biti važne.

Obavezno slijedite uputu na deklaraciji proizvoda i prije uporabe savjetujte se sa zdravstvenim radnikom koji može predložiti sigurnu i učinkovitu dozu na temelju vaših osobnih okolnosti.
 
Možete li koristiti previše hijaluronske kiseline?

Malo je vjerojatno da će primjena previše hijaluronske kiseline naškoditi, osim ako nije u pitanju osjetljivost ili alergija na sastojak.

Većina ljudi neće imati štetne učinke od uzimanja previše hijaluronske kiseline jer se oko 90 posto molekule metabolizira i eliminira putem znoja i mokraće, zbog čega je malo vjerojatno da će se hijaluronska kiselina nakupiti u prekomjernoj količini.

 


Izvor fotografija: Shutterstock
 

Datum objave članka: 19. 12. 2023.
izdvojeni proizvodi