Pravi put do vitkosti i zdravlja

Zdrav život / Kultura tijela Vlaho Šapro dr. med. vet., fitoaromaterapeut

Da bi naš organizam besprijekorno funkcionirao, bez nagomilavanja nepotrebnih kilograma, najprije je potrebno uspostaviti hormonalnu ravnotežu jer je to presudno za ubrzanje metabolizma i detoksikaciju organizma

Nametnuti ideali

Industrija mršavljenja danas nam putem medija nameće ideale vitke linije sugerirajući izgled manekenki iz modnih magazina kao nešto čemu bismo svi trebali težiti. 

Javnost se bombardira kojekakvim prehrambenim savjetima i brzim „vrlo učinkovitim“ dijetama kojima se u vrlo kratkom roku gube kilogrami izbacivanjem važnih nutritivnih namirnica poput ugljikohidrata i/ili masti. Takvim dijetama obećava se brz gubitak kilograma i postizanje idealne težine, ali uglavnom s pogrešnih nutricionističkih i zdravstvenih polazišta, što na kraju u većini slučajeva završava vrlo lošim posljedicama za zdravlje. Stalno naglašavajući kalorije, masti ili ugljikohidrate, ljude dovode do toga da jedu nedostatno i nezdravo pa na isti način gube na težini kao što su i dobivali. Ustvari, samo zamjenjuju jednu vrstu nezdrave hrane drugom pa često jedu sve što je najjednostavnije i najdo­stupnije.

Stres i brz životni ritam dva su dodatna pogubna čimbenika koja u kombinaciji mogu dovesti do razvoja kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa i raka. 

Tijelo treba respektirati

Prije svega, tijelo trebamo doživljavati kao hram zdravlja i dobrog osjećaja. Da bi se razvio takav odnos, potrebno je već u ranoj dobi educirati mlade o pogodnostima pravilne prehrane kako bi čim prije u životu postali svjesni činjenice kako su loš tjelesni izgled, pretilost i većina drugih zdravstvenih problema velikim dijelom odraz naših prehrambenih navika. 

 

Dijeta kao stil zdravog življenja

Uvijek ima vremena da u svom životu napravimo zaokret nabolje. U tom smislu dobra preporuka je fitometabolička dijeta kao koncept mršavljenja bez gladovanja, koja je laka i vrlo jednostavna, a može se prakticirati tijekom cijelog života s ciljem održavanja vitkosti i zdravlja. To je dijeta koja daje dugoročne rezultate, za razliku od strogih redukcijskih dijeta koje su gotovo uvijek štetne za zdravlje.

Fitometabolička dijeta zasnovana je na znanstvenim principima koji su nedvojbeno dokazali da pravilnom konzumacijom hrane, optimalnom tjelovježbom i uz pomoć herbalne medicine u vidu ciljanih ljekovitih biljnih pripravaka organizam možemo dovesti u stanje homeostaze. 

Pravilna kombinacija namirnica, po čemu je ova metoda mršavljenja specifična, daje dobro uravnotežen obrok koji zasićuje, ali ne deblja. Pri tome se uzima u obzir šest važnih biokemijskih parametara hrane, a to su:
  • glikemijski indeks namirnica;
  • glikemijska gustoća namirnica;
  • inzulinski indeks namirnica;
  • rezistentnost škroba;
  • količina vlakana unutar svake namirnice;
  • količina ugljikohidrata u pojedinim namirnicama.

Ostali principi na kojima se bazira ova dijeta su oni koji tijelo tjeraju na sagorijevanje masnoće iz vlastitih rezervi (aktivacija enzima lipaze) i dokazano ubrzavaju usporen metabolizam, uravnotežuju hormone i reguliraju poremećenu crijevnu mikrofloru, a to su: 
  • osnovni principi mediteranske prehrane modificirane prema biokemijskim parametrima i EFSA standardima;
  • aktivni (ljekoviti) fito-pripravci;
  • probiotici i prebiotici;
  • ciljana vitaminsko-mineralna suplementacija.

Uloga hormonske (ne)ravnoteže

Da bi naš organizam besprijekorno funkcionirao, bez nagomilavanja nepotrebnih kilograma, najprije je potrebno uspostaviti hormonalnu ravnotežu jer je to presudno za ubrzanje metabolizma i detoksikaciju organizma. Naime, uravnotežena hormonalna osovina stanicama šalje informaciju da hranu koriste za rad i stvaranje energije, a ne da je talože u formi masnih zaliha. 

Jedan od bitnih čimbenika je i regulacija inzulinsko-glukagonske ravnoteže i dovođenje kortizola u granice normale. Pitate se zašto kortizola? Kortizol je hormon koji luče nadbubrežne žlijezde kao odgovor na stres, a veza između stresa i pretilosti vrlo je tijesna. U slučaju gladovanja dolazi do pojačanog lučenja kortizola i siline kemijskih signala usmjerenih prema stanicama kada nastupa tzv. “metabolički shutdown“ koji gubitak kilograma čini gotovo nemogućim. To se događa zato što tijelo osjeća da je pod opsadom i mora sačuvati sve svoje resurse, uključujući i masne naslage kako bi se što uspješnije obranilo od „nadolazeće prijetnje“. Upravo je to ključ neuspjeha kod gladovanja i kratkoročnog učinka hipokalorijskih dijeta koje slijedi tzv. jo-jo efekt i povrat suvišnih kilograma još većom brzinom nego što su izgubljeni. 

Kako bismo doveli vrijednosti kortizola u ravnotežu i potaknuli brže sagorijevanje masnoća, bitno je u prehranu uvesti namirnice bogate magnezijem i vitaminima B skupine te potrebnu suplementaciju. U tom smislu, fitometabolička prehrana osigurava sve potrebne nutrijente koji ne dovode organizam u stanje adrenalinskog stresa jer nema gladovanja

Pravilan odabir i kombinacija namirnica, u sinergiji s ljekovitim biljnim pripravcima dovodi do ravnoteže hormonskog sustava, što može potaknuti ili zakočiti određene fiziološke procese u našem tijelu. Na primjer, poznato je da određene namirnice negativno utječu na hormone od presudne važnosti pri mršavljenju, a to su kortizol, leptin, inzulin, glukagon, hormoni štitnjače, hormon rasta i spolni hormoni (testosteron, progesteron, dehidroepiandrosteron - DHEA). Prateći spomenuti princip, „nepovoljne“ namirnice zamjenjujemo onima koje djeluju tako da hormone dovode u stanje ravnoteže, što je iznimno važno za mršavljenje i postizanje idealne linije.

Ciljani biljni pripravci

Fito-pripravci neizostavan su dio fitometaboličke dijete jer ubrzavaju razgradnju masnoća (lipolizu), poboljšavaju rad jetara, gušterače, crijeva i žlijezda s unutarnjim izlučivanjem. Čista i zdrava jetra osigurava bolji metabolizam masti i hormona, što dovodi do ubrzanja metabolizma, ali i mršavljenja. Biljni pripravci, ne samo što detoksiciraju i regeneriraju rad navedenih organa, nego i čiste cijeli organizam, a biljna vlakna, osim što umanjuju glad, ujedno čiste crijevne resice te pomažu jačanju crijevne mikroflore.

Vitaminsko-mineralna suplementacija

Svaki poremećaj u organizmu vuče za sobom i deficit određenih minerala i vitamina, zbog čega je prijeko potrebno odabrati pravu suplementaciju. Naime, minerali, vitamini i esencijalne aminokiseline važna su potpora u aktivaciji enzimskih reakcija i metaboličkih procesa pa su stoga neizostavni za postizanje ravnoteže hormonalnog sustava. Oni direktno utječu na brzinu metabolizma jer aktiviraju enzim lipazu i druge probavne enzime, čime mobiliziraju masnoće i ubrzavaju metabolizam te djeluju direktno na regulaciju triglicerida, šećera i krvnog tlaka. Sve to dovodi do poboljšanog rada vitalnih organa (gušterače, jetre, štitnjače…), što u konačnici znatno ubrzava mršavljenje.

Što je crijevni mikrobiom i zašto je važan

Poznato nam je da, osim „dobrih“, postoje i „loše“ bakterije, čija prevaga dovodi do različitih bolesti i stanja nepovoljnih za organizam. Posljednjih nekoliko desetljeća rezultati istraživanja potvrdili su neminovan utjecaj crijevne mikroflore na debljanje i mršavljenje pa je tako, na primjer, otkriveno da je kod pretilih ljudi povećan broj bakterija iz roda Firmicutes u odnosu na broj bakterija iz roda Bacteroides.

Postavlja se pitanje kako hrana utječe na razvoj i prevagu dobrih, odnosno loših bakterija? Rafinirani šećeri, škrob, slatkiši, sokovi, visokokalorični ugljikohidrati i procesuirana hrana dovode do razvoja većeg broja bakterija iz roda Firmicutes koje loše djeluju na probavu i dovode do usporavanja metabolizma i taloženja masnoća po tijelu i oko vitalnih organa. S druge strane, zdrava prehrana bogata nezasićenim mastima, kvalitetnim proteinima i dobrim ugljikohidratima, s obiljem svježeg voća i povrća s mnogo vlakana osigurava razvoj dobre crijevne flore i neutralizira štetan utjecaj loših bakterija, naročito onih iz roda Firmicutes.

Fitometabolička dijeta pogoduje ravnoteži crijevnog mikrobioma, to jest sveukupnosti populacije milijuna bakterija u našim crijevima, jer podrazumijeva zdravu i dostatnu prehranu bogatu raznolikim namirnicama koje organizmu osiguravaju optimalnu opskrbu svim potrebnim nutrijentima. Od posebne važnosti su probiotici i prebiotici koji podržavaju zdravu crijevnu mikrofloru u kojoj leži tajna vitkosti. 

Kome je namijenjena fitometabolička dijeta

Fitometabolička dijeta namijenjena je svima koji žele smršavjeti ili postići optimalnu tjelesnu težinu te poboljšati svoje zdravlje, izgled i fizičku kondiciju bez obzira na životnu dob i spol. Ona je zdrava i lako provodljiva metoda bez brojanja kalorija, tako da je se bez ikakvih problema mogu pridržavati svi članovi obitelji.

Koristeći fitometaboličku metodu, mršavite na zdravstveno prihvatljiv način, odnosno gubite isključivo masno tkivo i visceralnu masnoću te poboljšavate svoje zdravlje i fizičku kondiciju. Prakticirajući ovakvu prehranu znatno smanjujete rizik od pretilosti i razvoja metaboličkih poremećaja. Pri tome ne zaboravite o svakom obroku razmišljati kao o prigodi za poboljšanje svoga zdravlja, a ne kao o nečemu što će vas samo trenutačno zadovoljiti i dati vam privremeni osjećaj emocionalne ugode.
Datum objave članka: 21. 3. 2019.
izdvojeni proizvodi