Radiovalovi u službi ljepote

Zdrav život / Kultura tijela Manuela Šapro dipl. ing.

Primjenom radiofrekventnih valova postižu se učinci liposukcije, ali bez neželjenih popratnih pojava i boli

Tretman radiofrekventnim (RF) valovima je revolucionarna, neinvazivna metoda uklanjanja celulita, smanjivanja obujma, preoblikovanja tijela i zatezanja kože i kožnih nabora. RF uređaj radi na principu visokofrekventnih elektromagnetskih valova koji daju ubrzanu alternaciju polariteta elektromagnetskog polja, što inducira visokofrekventnu rotacionu oscilaciju u molekulama vode. Takva ultrabrza rotaciona oscilacija proizvodi energiju u obliku topline koja se kontrolirano širi u okolno tkivo, zagrijava ga i stvara mnoge pozitivne učinke.

Zbogom jastučićima i narančinoj kori

RF valovi imaju snažan lipolitički učinak na masno tkivo, ubrzavaju metabolizam te potiču limfnu drenažu i cirkulaciju, što dovodi do još boljeg anticelulitnog učinka. Dolazi do razbijanja membrane masnih stanica, čiji se raspadni produkti izbacuju u cirkulaciju, te putem limfe i limfnog sustava izlučuju iz organizma, a oslobođena energija ponovno se iskorištava u metaboličkim procesima. Istodobno, kontrolirano zagrijavanje tkiva dovodi do oštećenja vezivnog tkiva i kolagena, pa dolazi do upalne reakcije koja rezultira proizvodnjom novog kolagena i jačanjem postojećeg. Da bi se postigao što bolji učinak, potrebno je dosegnuti radnu temperaturu do 44 ºC, koju treba održati određeno vrijeme. Koža se nakon tretmana dodatno zateže, postaje glatka, sjajnija i bez nabora te gubi izgled narančine kore.

Izvanredni rezultati postižu se kod masnog tkiva i celulita na trbuhu, bokovima, bedrima te oko koljena, jer tu ujedno ima i najviše tekućine koja dobro provodi RF valove. Ovim tretmanom postižu se učinci liposukcije, ali bez neželjenih popratnih pojava i bez boli. U tome i jest revolucionarna vrijednost ovog aparata, odnosno metode, jer se na potpuno neinvazivan način postižu jednaki rezultati kakve smo prije mogli postići samo liposukcijom.

Uz to što se znatno smanjuje obujam, primjerice trbuha i do 10 cm, višak kože se zateže i vraća u normalu, masni jastučići na bokovima i bedrima se tope, a koža zateže i uglađuje. Zbog regeneracije kolagena, vidljiva su poboljšanja u kvaliteti i strukturi kože.

Tretmani RF-om izvanredni su bez obzira na to rade li se sami ili u kombinaciji s drugim anticelulitnim tretmanima. Naime, kod osoba s vrlo lošim tonusom kože i muskulature te uznapredovalim stadijem celulita, RF tretmani kombiniraju se s radijalnom endodermnom masažom, elektromišićnom stimulacijom i presoterapijom, koje nadopunjuju učinke ove zaista revolucionarne metode.

I to nije sve

Osim vidljivih učinaka na smanjenje obujma i uklanjanje celulita, RF-om se vrlo uspješno rješavaju i neki drugi neestetski problemi na koži. Tako se znatno smanjuju bore na licu i oko očiju, podižu vjeđe i obrve, zateže opuštena koža lica i vrata, smanjuje podbradak, smanjuju i sužavaju pore i mašćenje lica, tretiraju akne, podiže i učvršćuje stražnjica, ublažavaju strije.

Smanjivanje bora na licu i oko očiju - RF tretmanima znatno se ublažavaju nazolabijalne bore, bore na čelu i oko očiju, koje se doslovno peglaju. Potiče se obnova starog i proizvodnja novog kolagena, što znatno poboljšava izgled i strukturu kože. Koža dobiva na tonusu, jedrija je, čvršća i napetija, te joj se vraća zdrava, ružičasta boja.

Podizanje vjeđa i obrva - Spuštene vjeđe podižu se u samo nekoliko tretmana, oči postaju otvorenije, drenira se višak tekućine koji se nakuplja zbog nepravilna protoka limfe, pa se smanjuju i otečeni podočnjaci.

Zatezanje opuštene kože - Mlohava i opuštena koža može nastati kao rezultat naglog rastezanja kože ili gubitka masnog tkiva zbog starenja. U oba slučaja dolazi do jakog oštećenja vezivnog tkiva, a često i pucanja kolagenih i elastinskih vlakana. RF valovima moguće je takvu kožu znatno zategnuti i poboljšati joj tonus i napetost zbog regeneracije kolagenih vlakana i vraćanja tonusa kože.

Uz to što se znatno smanjuje obujam, primjerice trbuha i do 10 cm, višak kože se zateže i vraća u normalu, masni jastučići na bokovima i bedrima se tope, a koža zateže i zaglađuje

Strije - Posljedica su prebrza rastezanja kože pod utjecajem raznih čimbenika (trudnoća, pubertet, naglo debljanje, kortikosteroidna terapija...), a najbitnija je genetska predispozicija koja diktira kvalitetu kolagenih vlakana. Oštećenje i kidanje vlakana rezultira dubljim ili plićim paralelnim "kanalićima" na koži ljubičaste do bijele boje. U tretiranju strija bolje rezultate uvijek daju one koje su još uvijek pigmentirane i protkane mnoštvom krvnih žilica. RF-om se regenerira kolagen, smanjuje dubina i širina strija i uglavnom uspijeva zadržati pigment, koža se na tim mjestima zateže i uglađuje, pa su strije manje vidljive.

Podbradak - Dubinskim zagrijavanjem masnog tkiva i uništenjem masnih stanica RF valovi znatno smanjuju podbradak, a zbog regeneracije kolagena taj dio kože se zateže, pa se i sam podbradak vidno smanjuje.

Podizanje stražnjice - Regenerirajući kolagen, RF valovi jačaju i osnažuju vezivno tkivo kože, a zagrijavanjem masnog tkiva dolazi do otapanja viška masnih stanica, što rezultira znatnim podizanjem stražnjice.

Tretiranje akni - RF valovi uništavaju žlijezde lojnice i imaju jak protuupalni učinak koji dovodi do postupna ozdravljenja upalno promijenjenog tkiva. Uz to, smanjuju lučenje sebuma i dovode do sužavanja pora. Osobito dobro djeluju kod hormonalno uvjetovanih akni, a kod ožiljaka dovode do vidnih poboljšanja.

Tretmani RF-om provode se ciljano na ugroženim mjestima, a vrijeme jednog tretmana ovisi o površini, to jest o veličini dijela tijela koji se tretira, tako da u prosjeku traje od 20 do 45 minuta. Rade se jednom tjedno (na istom području), a potrebno je šest tretmana za isto područje. Za održavanje se preporučuje jedan do dva tretmana svakih šest mjeseci. Vrijeme trajanja rezultata ovisi o starosnoj dobi i kvaliteti kože.

Rezultati su brzo uočljivi, a najbolji učinak postiže se unutar šest mjeseci. Sa sigurnošću se može ustvrditi da osobe koje se pridržavaju određenih uputa o prehrani i tjelesnoj aktivnosti imaju dugoročno zadovoljavajuće rezultate.

Datum objave članka: 1. 6. 2008.