Prirodno do hormonalne ravnoteže u perimenopauzi i postmenopauzi

Žensko zdravlje / Ginekologija

U razdoblju prije i poslije zadnje menstruacije, uz pravilnu prehranu, brigu o mentalnom zdravlju, vježbanje i zdrave navike, od pomoći mogu biti i dodaci prehrani

Hormonalna ravnoteža ima neprocjenjivu važnost za žensko zdravlje. Iako neravnoteža hormona može imati brojne uzroke kao posljedice u bilo kojem životnom razdoblju, u nastavku ćemo se osvrnuti na perimenopauzu i postmenopauzu kao razdoblja fizioloških promjena s kojima se prije ili kasnije suočava svaka žena i koje svakako ne bi smjele biti tabu tema.

Biti spreman na ono što te čeka i znati si pomoći koliko je moguće, upoznati se, voljeti se i brinuti se za vlastito tijelo ključ je sretnog života u svakoj životnoj dobi, a posebno u peri- i postmenopauzi.

Perimenopauza

Perimenopauzom je obuhvaćeno višegodišnje razdoblje koje počinje četiri do pet godina prije menopauze i traje još oko prvih pet godina postmenopauze. Najčešće nastupa oko 45. godine života, no kao i u svemu, postoje iznimke.

Ovo razdoblje obilježavaju poremećaji menstruacijskog ciklusa i vazomotorne tegobe. Što se zapravo događa? Tijekom godina postupno se smanjuje hormonska aktivnost i lučenje estrogena, što dolaskom u srednje četrdesete uzrokuje neredovite i rjeđe mjesečnice. Osim toga, oko 80 posto žena već u perimenopauzi osjeća prepoznatljive, no ipak blaže smetnje poput valova vrućine, glavobolje, potištenosti, depresije, povišenja krvnog tlaka itd.. koje bitno ne narušavaju kvalitetu života.

Menopauza

Posljednja mjesečnica ili menopauza obilježava završetak perimenopauze i ulazak u postmenopauzalno razdoblje, što se najčešće događa oko 50. godine života.

Menopauza koja nastupi prije 40. godine života smatra se prijevremenom menopauzom. O ranoj menopauzi govorimo ako nastupi između 40. i 45. godine života, a o kasnoj ukoliko nastupi poslije 55. godine.

Tijekom menopauze dolaze do izražaja simptomi karakteristično povezani s ovim razdobljem. Najčešći među njima su valovi vrućine i rumenilo, glavobolje i vrtoglavice, razdražljivost, nervoza i nagle promjene raspoloženja, depresija ili potištenost, nesanica i noćno znojenje, povišen krvni tlak, povećanje kilograma koji se doslovno 'lijepe' već od samog pogleda na hranu, bolovi u zglobovima, proširene vene, poremećaji probave, češće mokrenje kao i suhoća intimnog područja.

U postemenopauzi se ujedno povećava rizik obolijevanja od osteoporoze, raka (osobito raka dojke) i bolesti srčano-žilnog sustava.

Pravilna prehrana u menopauzi

Kako bismo ublažili zdravstvene rizike u postmenopauzi, među ostalim potrebno je prilagoditi prehranu uz mudar odabir namirnica s jedne, odnosno pravilan odabir dodataka prehrani s druge strane.

Postmenopauza je razdoblje u kojemu je prilično važno održati normalan indeks tjelesne težine. U tom smislu, puno ćete napraviti već povećanjem konzumacije povrća i voća uz redovnu dnevnu tjelesnu aktivnost.

Preporučene namirnice su one koje sadrže fitoestrogene, biljne tvari koje imaju estrogenu slično djelovanje. Zanimljivo je da u ovisnosti o količini estrogena u vašem organizmu djelovanje fitoestrogena može biti estrogeno ili antiestrogeno. U reproduktivnoj dobi, kada je prirodno razina estrogena viša, fitoestrogeni djeluju kao antiestrogeni, tj. smanjuju ukupnu količinu estrogena u tijelu jer se ‘natječu’ za slobodna receptorska mjesta. U razdoblju menopauze, kada se  razina estrogena fiziološki  smanjuje, imaju suprotni učinak jer popunjavaju slobodna receptorska mjesta i tako djeluju poput estrogena.

Među biljkama bogatim fitoestrogenima ističu se soja i sojini proizvodi, poput tofua, a još možemo izdvojiti i integralne žitarice poput zobi ili ječma, orašaste plodove, sjemenke lana, kukuruz, mrkvu i kraljicu voća - jabuku.

Uz to, svakako se preporuča konzumirati namirnice bogate kalcijem, magnezijem i borom kao i esencijalnim masnim kiselinama. U vrijeme menopauze, riba bi se trebala što češće naći na vašem jelovniku.

Mentalno zdravlje

S obzirom da ženski spolni hormoni utječu i na psihičku ravnotežu, važan aspekt zdravlja tijekom perimenopauze i postmenopauze je i mentalno zdravlje. Konkretno, smanjenje razine estrogena može utjecati na pojavu depresije koja se manifestira osjećajma tuge, beznađa ili krivnje, poremećajem spavanja itd. Uz to, društveni čimbenici i pitanje identiteta žene, promjene u obiteljskoj dinamici i društvenom statusu dodatno mogu doprinijeti pojavi simptoma depresije kod žena u tom razdoblju života.

Zato je vrlo bitno voditi računa o mentalnom zdravlju te pronaći metode koje pomažu održati ga na optimalnoj razini (od meditacije i pravilnog disanja, preko psihoterapijskih tehnika pa sve do  novih interesa i poticajnog okruženja) i zadržati pozitivan pogled na život! Ukoliko simptomi depresije postanu intenzivni i česti, svakako se treba obratiti liječniku bez odlaganja.

Dodaci prehrani koji doprinose hormonalnoj ravnoteži

Uz pravilnu prehranu, brigu o mentalnom zdravlju, vježbanje i napuštanje štetnih navika, od pomoći mogu biti i dodaci prehrani poput Femmenessence MacaLife i Femmenessence MacaPause kapsula.

Glavni sastojak Femmenessence proizvoda je ekstrakt korijena biljke Lepidium meyenii podrijetlom iz peruanskih Anda, poznate pod nazivom maka (maca). Korijen make ne sadrži fitoestrogene, ali sadrži veliku količinu nutrijenata kao što su bjelančevine, masne kiseline, fruktoza, vlakna, škrob, tanin, vitamine B1, B2, B12 i C te minerale natrij, kalij, kalcij, bakar, cink, željezo, mangan, silicij i magnezij.

Za žene u perimenopauzi (od 45. do 55. godine) preporučujemo Femmenessence MacaLife koji doprinosi regulaciji hormonske aktivnosti i zdravlju reproduktivnog sustava.

Za žene starije od 55. godina koje su već zakoračile u novo razdoblje života preporučujemo Femmenessence MacaPause koji će doprinijeti regulaciji hormonske aktivnosti.

Femmenessence proizvode potražite u ljekarnama ili u online ljekarni Vaše zdravlje.

Datum objave članka: 20. 5. 2021.
promo
izdvojeni proizvodi