Vaginalna kandidijaza stiže i bez poziva

Žensko zdravlje / Ginekologija

Sve dok je kandida lokalizirana na svom staništu i ne razmnožava se prekomjerno, nema ni simptoma kandidijaze, gljivične infekcije koju će tijekom života imati tri od četiri žene

Gosti koje nitko ne želi

Blagdansko vrijeme je obično posvećeno obitelji i prijateljima. Volimo ići u goste, ali ih i primati. No, što kad se pojave u našem tijelu, a ne na kućnim vratima?
 
Poznato je da je naš organizam dom trilijunima živih mikroorganizama kao i da je snaga imuniteta u njihovoj ravnoteži i prevladavanju takozvanih dobrih bakterija. Mnogi mikroorganizmi koji su dio fiziološke flore ne predstavljaju problem za organizam sve dok se ne pojave uvjeti za njihovo prekomjerno razmnožavanje. Tada dolazi do patološkog stanja - infekcije, a primjer jedne takve česte infekcije upravo je kandidijaza.

Što je kandidijaza?

Kandidijaza je gljivična infekcija uzrokovana gljivicom Candidom albicans (u 80 do 90 posto slučajeva)  koja se normalno nalazi u ustima, probavnom sustavu i rodnici. Sve dok je ova gljivica lokalizirana na svom staništu i dok se prekomjerno ne razmnoži, nema ni neugodnih  simptoma kandidijaze, vrlo uporne i naporne infekcije.
 
Najčešći oblik je vaginalna kandidijaza - tri od četiri žene tijekom života će najmanje jednom imati vaginalnu gljivičnu infekciju, a kod pet posto njih radi se o kroničnoj infekciji. Kandidijazu je moguće naći čak i kod 30 posto  trudnica u vrijeme termina poroda.
 
Infekcija uzrokovana gljivicom Candida se ne smatra spolno prenosivom bolešću, što dokazuje i istraživanje koje je ustanovilo da je kod četiri posto djevojčica koje nisu ušle u pubertet potvrđeno prisustvo ove gljivice u rodnici. No, moguć je prijenos spolnim putem. Stoga, ukoliko partner razvije simptome potrebno ih je liječiti.
 
Prisustvo prekomjerno razmnožene Candide najčešće i najsigurnije dokazuje se mikrobiološkom obradom.

Kako dolazi do kandidijaze?

Više je mogućih uzroka prekomjernog razmnožavanja gljivica u organizmu. Važnu ulogu u prevenciji kandidijaze ima pravilna prehrana jer gljivice „vole“ hranu s visokim udjelom šećera i rafiniranih ugljikohidrata.
 
Jedan od češćih uzroka je i često i dugotrajno uzimanje antibiotika. Antibiotici suzbijaju štetne bakterije u organizmu, ali pritom nastradaju i takozvane dobre bakterije odgovorne za očuvanje ravnoteže mikroorganizama. Nestankom dobrih bakterija stvara se savršeno okruženje za razmnožavanje kandide.
 
Žene koje koriste kontracepcijske pilule sklonije su gljivičnim infekcijama isto kao i osobe s dijabetesom zbog povećane razine šećera u sluznicama.
 
Trudnoća, oslabljeni imunitet i izloženost stresu također povećavaju mogućnost razvoja ove infekcije.

Kako prepoznati vaginalnu kandidijazu?

Neki od znakova lakšeg oblika vaginalne kandidijaze su svrbež, žarenje, peckanje, neugodan osjećaj i bjelkasti iscjedak, dok je kod težih oblika infekcije prisutan obilan bjelkasto-žućkasti sirasti iscjedak iz rodnice.

Za razliku od bakterijske vaginoze (vaginalna infekcija uzrokovana bakterijom), u slučaju kandidijaze nema neugodna mirisa po ribi, ali je prisutna bolna iritacija intimnog područja.

Izbjegnite kandidijazu

Kako je već spomenuto, prehrana ima iznimno važnu ulogu u sprječavanju razmnožavanja gljivica. U tom smislu, potrebno je izbjegavati pretjeranu konzumaciju šećera i općenito ugljikohidrata te nezdravih masnoća i alkohola.
 
Postoje razne varijante dijeta kojima je cilj čišćenje organizma od Candide i jačanje imunosnog sustava. Kod takvih dijeta naglasak je na eliminaciji nepoželjnih namirnica te pojačan unos povrća poput kelja, šparoga, mrkve i slatkog krumpira koji imaju pozitivne učinke na organizam. Osim toga, iznimno je važno organizmu osigurati dovoljan broj dobrih bakterija, a to je najjednostavnije uzimanjem kvalitetnih probiotika.

Dobar savjet zlata vrijedi - probajte proizvod Bio-Kult Candea 

Bio-Kult Candea sadrži čak sedam sojeva živih kultura mikroorganizama te prah ploda češnjaka i ekstrakt grejpa.
 
Češnjak je namirnica sa snažnim antifungalnim (protiv gljivica), antivirusnim i antibakterijskim djelovanjem. Istraživanja dokazuju da češnjak ima bolje rezultate u liječenju tegoba uzrokovanih gljivicama nego neki lijekovi.
 
Grejp, voće bogato vitaminom C, uspješno jača imunitet i regulira metabolizam, a ekstrakt koštica grejpa snažno je sredstvo protiv više od stotinu vrsta gljivica.
 
Želimo vam mirne blagdane i druženje samo s vama dragim gostima.
Datum objave članka: 23. 12. 2020.
promo
izdvojeni proizvodi