Ispadanje kose u trudnoći i nakon poroda

Žensko zdravlje / Trudnoća i majčinstvo Anamaria Balić dr. med., spec. dermatovenerolog

Ispadanje kose za vrijeme trudnoće i nakon poroda može biti uzrokovano hormonalnim promjenama, stresom te pomanjkanjem određenih vitamina i minerala

Kosa se u trudnoći mijenja

Pojačano ispadanje kose za vrijeme trudnoće i nakon poroda normalna je pojava, no mlade je majke nerijetko teško uvjeriti da je tome uistinu tako. Upravo stoga u ovome tekstu donosimo razloge pojačanog ispadanja kose tijekom trudnoće i babinja kako bismo pomogli mladim majkama u boljem razumijevanju same problematike te im dali savjete koji pridonose očuvanju zdravlja njihove kose.
 
Koža, kosa, nokti i sluznice podložni su brojnim fiziološkim, ali i patološkim promjenama, kako za vrijeme trudnoće, tako i nakon porođaja, odnosno tijekom babinja (puerperij). Sigurno ste čuli, ili sami primijetili, da za vrijeme trudnoće kosa postaje čvršća i sjajnija. To može biti slučaj u pojedinih žena zahvaljujući visokoj razini hormona estrogena koji usporava ispadanje kose. Klinički vidljive promjene objašnjavamo činjenicom da pod utjecajem hormonalnih promjena vlas ostaje u svojoj fazi rasta dulje nego inače, zbog čega manje kose ispada. Kosa, to jest vlas kose, zapravo nije čvršća, nego trudnice jednostavno imaju više kose u usporedbi s razdobljem prije trudnoće jer ispada manje kose nego što je uobičajeno.

Međutim, s druge strane, većina budućih majki suočava se s pojačanim ispadanjem kose tijekom trudnoće ili odmah nakon porođaja, što za njih zna biti vrlo frustrirajuće, osobito ako su do tada imale izrazito bujnu i čvrstu kosu. 

Gubitak kose za vrijeme trudnoće može biti uzrokovan određenim hormonalnim promjenama, stresom te pomanjkanjem određenih vitamina i minerala.  

Zašto ispada kosa u trudnoći

Hormonalni zaokret - stres
 
Stres može biti jedan od čimbenika koji rezultira stanjenjem vlasi, odnosno pojačanim ispadanjem – takozvanim telogenim efluvijem koji se javlja kod manjeg broja trudnica. Svaka veća promjena u organizmu smatra se stresnom. U trudnica, taj se utjecaj najviše očituje u prvome tromjesečju trudnoće kada dolazi do naglih hormonalnih promjena koje su nužne za nesmetan razvoj djeteta.
 
U normalnim okolnostima 90 posto vlasi kose nalazimo u anagenoj (rastućoj) fazi, dok je preostalih 10 posto u telogenoj (mirujućoj) fazi ciklusa. U trudnoći 30 ili više posto vlasi ulazi u '“mirujuću“' fazu, što rezultira time da umjesto prosječno 50 - 100 vlasi, dolazi do gubitka oko 300 vlasi dnevno.
 
Do telogenog efluvija zbog hormonalnog zaokreta ponekad dolazi tek kasnije, a stanje - koje je po svojoj prirodi reverzibilno - obično ne traje dulje od šest mjeseci. Osim stresa, važan uzrok telogenog efluvija je neravnoteža hormona, vitamina i minerala.

Poremećaj rada štitne žlijezde
 
Poremećaj funkcije štitne žlijezde, poput hipertireoze (pretjerano stvaranje tireoidnih hormona) ili hipotireoze (manjak tireoidnih hormona), kako u općoj populaciji, tako i kod trudnica, može se, uz ostale simptome, očitovati i promjenama na kosi, koži i noktima.
 
Hipotireoza je malo češća i procjenjuje se da zahvaća dvije do tri od 100 trudnica. Uz simptome poput umora, grčeva i opstipacije, dolazi i do pojačanog ispadanja kose uz promjenu kvalitete same vlasi. Kako su te promjene relativno očekivane i u trudnica koje nemaju poremećaj rada štitnjače, često je teško samo na temelju simptoma postaviti sumnju na poremećaj rada štitne žlijezde. U jedne od 20 žena dolazi do poremećaja rada štitne žlijezde nakon porođaja (postpartalni tireoiditis).
 
Kako bi se utvrdio poremećaj rada štitne žlijezde kao jedan od uzroka pojačanog ispadanja kose, svakako je nužno odrediti razinu hormona, što je danas uobičajena praksa prije, tijekom i nakon trudnoće.
 
Manjak željeza -sideropenična anemija
 
Anemija prouzrokovana manjkom željeza dovodi do stanjenja vlasi i prorjeđenja vlasišta, uz ostale simptome poput umora, ubrzanog pulsa (tahikardije), kratkog daha u naporu (dispneje) i glavobolje.
 
Žene koje su prošle dvije trudnoće jednu za drugom, trudnice koje nose blizance te one koje imaju naglašene mučnine i povraćanja izložene su pojačanom riziku od razvoja sideropenične anemije.  
 
U slučaju manjka željeza, koji otkrivamo na temelju krvnih nalaza, nužna je nadomjesna terapija željezom kojom se postiže poboljšanje kvalitete kose, kože i noktiju. Danas je željezo u potrebnim količinama sastavni dio dodataka prehrani namijenjenih trudnicama koji sadrže sve potrebne vitamine i minerale.

Ispadanje kose nakon poroda

Babinje su razdoblje od šest do osam tjedana nakon porođaja, tijekom kojeg se fiziološke promjene vezane uz trudnoću vraćaju u prvobitno stanje i funkciju koju su imale prije trudnoće. Kako u nekih žena ne dolazi do povratka u prvobitno stanje unutar tog razdoblja, pojedini autori smatraju da postpartalno razdoblje traje sve do 12 mjeseci nakon porođaja.
 
Tijekom tog razdoblja dolazi do prevlasti „rastućih“ u odnosu na „mirujuće“ vlasi, što dovodi do spomenutog telogenog efluvija, najizraženijeg od prvog do petog mjeseca nakon porođaja,  odnosno u razdoblju u kojem dolazi do naglog pada razine estrogena. To stanje je normalno i očekivano te spontano prolazi s povratkom normalnih obrazaca rasta kose unutar šest do 15 mjeseci nakon porođaja kada se normalizira razina spolnih hormona. U pravilu, mladim majkama možemo dati do znanja da je to pojačano ispadanje kose tek privremeno te ne zahtijeva posebno liječenje.
 
Većina majki primjećuje da im je kosa dosegla normalnu gustoću do djetetova prvog rođendana, no u nekih to može biti i prije. Treba napomenuti da se može primijetiti promjena u boji ili teksturi novih vlasi, što je također normalno i uzrokovano hormonalnim promjenama u trudnoći.
 
Ako se gubitak kose nastavi izvan babinja, svakako je potrebno javiti se svome liječniku radi daljnje obrade i liječenja.
 

Pet ključnih savjeta dermatologa

U slučaju  pojačanog ispadanja kose za vrijeme ili nakon trudnoće, poželjno je poslušati sljedeće savjete dermatologa:  
  • koristite šampone koji daju volumen - ovi šamponi najčešće sadrže sastojke poput proteina koji oblažu dlaku čineći kosu bujnijom
  • izbjegavajte „kondicionirajuće šampone“ jer sadrže teške omekšivače koji kosu čine spljoštenom i oslabljenom
  • koristite regeneratore za osjetljivu i tanku kosu te ih nanosite samo na vrhove kose
  • isprobajte novu frizuru koja kosu vizualno čini punijom
  • pripazite da se kosa ne omota oko dijelova tijela vašeg djeteta, što može biti iznimno opasno. 


Izvor fotografije: Shutterstock
 

Datum objave članka: 24. 9. 2019.
izdvojeni proizvodi