Kosa nakon poroda

Žensko zdravlje / Trudnoća i majčinstvo Marija Markota Jurić dipl. ing. preh. teh.

Kod nekih žena kosa nakon trudnoće i poroda ostane trajno promijenjena, no kod većine se vrati u prvobitno stanje - vrate joj se gustoća i volumen.

Svi smo se barem jednom u životu susreli s problemom pojačana ispadanja kose. Ispadanje kose pogađa mnoge muškarce, ali, suprotno općem uvjerenju, i žene. Kosa je jedan od simbola ženske ljepote, zbog čega žene pridaju veliku važnost njezinu izgledu, kvaliteti i zdravlju. S obzirom na to da je lijepa kosa odraz mladosti i zdravlja, ispadanje često ima vrlo snažan psihološki utjecaj.

Na vlasištu se nalazi oko 100.000 do 150.000 dlačnih folikula, čiji se broj starenjem znatno smanjuje. Svaki folikul tijekom života može proizvesti oko 20 novih dlaka. Kosa se tijekom života stalno izmjenjuje, a životni ciklus vlasi prolazi kroz tri faze:

  • anagena faza (rast) - razdoblje je rasta kose kad se folikularne stanice umnožavaju i keratiniziraju, što otprilike traje dvije do šest godina. Smatra se da se u danom trenutku oko 85 posto vlasi nalazi upravo u ovoj fazi rasta. Jedna vlas može narasti oko 10 cm godišnje, no tijekom svoga životnog vijeka rijetko koja vlas može narasti duže od jednog metra;
  • katagena faza (involucija) - završetkom faze rasta folikul dlake involuira i migrira bliže površini kože, što traje jedan do dva tjedna. U tom vremenu donji dio folikula dlake odvaja se od dermalne papile i skuplja na jednu šestinu svoje normalne dužine;
  • telogena faza (mirovanje) - nakon što se dermalna papila odvojila od folikula dlake, slijedi faza mirovanja, koja približno traje pet do šest tjedana. U to vrijeme kosa ne ispada nego ostaje pričvršćena za folikul sve dok je nova vlas ne izgura van. Smatra se da se u određenom trenutku u telogenoj fazi nalazi oko 10 do 15 posto vlasi. Završetkom telogene faze ponovno kreće anagena faza. Dermalna papila i donji dio folikula spajaju se i počinju se formirati nove vlasi koje će izgurati stare. Upravo iz tog razloga, kad koristimo preparate za rast kose, najprije uočavamo ispadanje kose, što je zapravo znak da je počela rasti nova.

Zašto kosa ispada

Kosa prosječno raste brzinom od 0,33 mm/dan. Normalnom gustoćom smatra se oko 220 vlasi po četvornom centrimetru vlasišta, a normalnim ispadanjem kose gubitak do 100 vlasi dnevno. Samo ako je taj broj veći, možemo govoriti o prekomjernom ispadanju kose.

Ispadanje kose jedan je od najčešćih problema vlasišta. Ćelavost (alopecija) je stanje koje karakterizira gubitak ili nedostatak kose i dlaka. Pojačano ispadanje kose posljedica je djelovanja neke štetne tvari na folikul dlake dok se on nalazi u fazi aktivna stvaranja dlake. Prema lokalizaciji i rasprostranjenosti, ispadanje kose može biti difuzno ili u ograničenim zonama, a prema krajnjem ishodu prolazno i trajno.

Kod žena relativno često dolazi do gubitka kose, a uzroci i oblici mogu biti vrlo različiti. Srećom, najrjeđi su oni oblici ćelavosti koji iza sebe ostavljaju ožiljak, čime su onemogućeni ponovni rast kose i oporavak vlasišta. Puno češći oblici ispadanja kose kod žena su reverzibilni, što znači da nakon uklanjanja uzroka slijedi oporavak vlasišta.

Difuzno ispadanje i prorjeđivanje kose javlja se kao posljedica utjecaja štetnih čimbenika na organizam. Od najčešćih uzroka spominju se metabolički poremećaji, gubitak tjelesne težine, anemija, krvarenje, bolesti štitnjače, hormonski poremećaji, prekid korištenja kontracepcijskih pilula, različiti lijekovi (poput kontraceptiva ili nekih lijekova protiv povišena krvnog tlaka i zgrušavanja krvi), trovanja, nepravilna prehrana te nedostatak nekih minerala, vitamina, esencijalnih masnih kiselina i elemenata u tragovima zbog malapsorpcije ili rigoroznih dijeta. Jedan od važnih uzroka je i stres, bilo da je riječ o iznenadnom i snažnom stresu, koji rapidno ogoli vlasište, ili pak o dugotrajnom akumulirajućem stresu, koji uzrokuje postupno razrjeđivanje vlasišta tijekom nekoliko mjeseci. Bezazleno i očekivano ispadanje vlasi obično se javlja promjenom godišnjeg doba u proljeće ili jesen.

Hormonska neravnoteža

Tijekom trudnoće i nakon poroda u ženskom tijelu događaju se velike psihičke i fizičke promjene. Dok se o onima tijekom trudnoće jako puno govori, o onima nakon poroda i ne baš toliko koliko zaslužuju.
Za sve su opet krivi hormoni, koji ujedno djeluju i na promjene u fiziologiji rasta kose. Obilato izlučivanje estrogena tijekom trudnoće čini kosu snažnom, blistavom i zdravom, a u mnogim se slučajevima kvaliteta kose i znatno poboljša. U tom razdoblju prirodno opadanje kose (približno 50 do 80 vlasi dnevno) je usporeno, što je i razlog da kosa izgleda posebno bujno. Naime, hormoni trudnoće dulje drže vlasi u anagenoj fazi (u drugom i trećem tromjesečju trudnoće, kao i tjedan dana nakon poroda, oko 95 posto dlačnih folikula na vlasištu nalazi se u anagenoj fazi), a kad se razina estrogena nakon poroda naglo smanji, velik broj vlasi prelazi u telogenu fazu i sinkronizirano ispada (telogeni efluvij). Tako postotak dlaka u anagenoj fazi ostane na niskih 76 posto, što može potrajati do tri mjeseca nakon poroda. Kosa ispada na cijelom vlasištu, u nekim slučajevima zamjećuje se obostrano prorjeđivanje na sljepoočicama, ali nikad ne nastaje potpuna ćelavost. U većini slučajeva riječ je o privremenoj promjeni koja ne bi trebala izazivati zabrinutost. Neke žene iskusile su ispadanje cijelih pramenova kose, što može biti ozbiljan problem.

Kod većine žena, faza ispadanja vlasi događa se nekoliko mjeseci nakon rođenja djeteta. Žene to obično povezuju s dojenjem, pa se kod mnogih javlja zabrinutost koliko će im kose ostati budu li dojile sve do navršene prve godine života. No, to nije razlog za prestanak dojenja, jer se stanje najčešće stabilizira, a kosa vrati u prijašnje stanje već nakon nekoliko mjeseci.

Nije loše, u dogovoru s liječnikom, napraviti analizu krvne slike kako bi se provjerio status željeza u organizmu i po potrebi dodatno uzimali vitaminsko-mineralni preparati namijenjeni dojiljama

Kako problem ublažiti

Nažalost, ne postoji način da se izbjegne ispadanje kose nakon poroda, no može se utjecati na jačinu opadanja. Da bi se održali ravnoteža i zdravlje kose nakon poroda i umanjila šteta uzrokovana nedostatkom estrogena, potrebno ju je intenzivno hraniti preparatima za jačanje i revitalizaciju kose.

Preporučuje se kosu prati blagim šamponima protiv ispadanja kose obogaćenim kompleksom vitamina B te koristiti dermatokozmetičke pripravke koji različitim mehanizmima potiču rast kose. Kako bi se aktivirala mikrocirkulacija i time stimulirale kapilare, dobro je masirati vlasište laganim kružnim pokretima i nježno štipati kožu vlasišta. Poželjno je kosu sušiti prirodno, bez sušila za kosu i što manje je izlagati tretmanima (bojenju, minivalu, uvijanju, ravnanju i slično). Za češljanje se preporučuje nježna četka za kosu ili češalj s rijetkim zupcima.

Iako kod manjeg broja žena kosa nakon trudnoće i poroda ostane trajno promijenjena, kod većine se vrati u prvobitno stanje - vrate joj se gustoća i volumen.. A u međuvremenu može biti masnija ili lomljivija nego prije, više ili manje valovita, odnosno ravna, čemu je uzrok hormonska neravnoteža. Povratak ravnoteže trebao bi prirodno slijediti tijekom idućih mjeseci. Ako se nakon određenog razdoblja ne pojave naznake poboljšanja rasta, treba posjetiti dermatologa koji će preporučiti pretrage i odgovarajuću terapiju.

Datum objave članka: 1. 6. 2014.
izdvojeni proizvodi