Kronična upala grla (kronični faringitis) - simptomi i liječenje

Bolesti i stanja / Uho - nos - grlo Carmen Rivier-Zurak dr. med.

Ako upala grla ne nestane čak ni nakon terapije antibioticima, najbolje je potražiti liječnički savjet, jer kronična upala grla ima mnogo mogućih temeljnih uzroka

​Što je kronična upala grla?

Kronična upala grla (kronični faringitis) je kronični upalni i/ili iritativni proces sluznice ždrijela bez infektivne komponente koji rezultira time da bol ne nestaje ili se često ponavlja ili pak grlobolja traje dulje od nekoliko tjedana.

Uzroci kronične upale grla

Ako upala grla ne nestane čak ni nakon terapije antibioticima, najbolje je potražiti liječnički savjet, jer kronični faringitis ima mnogo mogućih temeljnih uzroka. Njegov razvoj je povezan s različitim nepovoljnim situacijama: pretjeranom vrućinom ili hladnoćom, suhim zrakom, vanjskim iritansima (prašina, dim, zlouporaba nosnih dekongestiva, duhanski dim itd.), vokalnim naprezanjem, disanjem na usta, hormonalnim poremećajima (menopauza, hipotireoza i sl.), prethodnim operacijama (npr. odstranjenje tonzila), starenjem, kroničnom infekcijom, alergijom ili alergijskom reakcijom (npr. eozinofilni ezofagitis), refluksom želučane kiseline ili pak rakom grla (rijetko).

Ujedno se čini da kod kroničnog faringitisa postoji i konstitucionalna slabost sluznice ždrijela.

Dim i ostali zagađivači okoliša

Dim sadrži fine čestice koje se prenose zrakom, a može uključivati štetne kemikalije kao i komadiće spaljenog materijala. Dim može nastati spaljivanjem duhana, drva, trave, ugljena, plastike, od ložišta ili požara na odlagalištima otpada, od ispušnih plinova prometa, industrijskih ispušnih plinova ili gotovo bilo kojeg drugog zapaljivog materijala ili aktivnosti koja uključuje izgaranje ugljika.

Zagađenje sitnim česticama čest je problem u urbanim područjima, kao i u kućanstvima i nerazvijenim područjima koja se za grijanje i/ili kuhanje oslanjaju na drva i ugljen.

Stupanj do kojeg dim i drugi zagađivači iz okoliša koji se prenose zrakom mogu uzrokovati bol u grlu i probleme s plućima razlikuje se od osobe do osobe, ali kada se problemi pojave, obično se očituju kao suho i bolno grlo, curenje nosa i kašalj. Dugotrajna ili česta izloženost dimu može uzrokovati trajnu upalu grla.Ako živite u području poput velikog grada, moguće je da imate upornu upalu grla zbog smoga, nakupine zagađivača u zraku. Osobito u vrućim danima može biti opasno udisati smog. Osim nadraženog, bolnog grla, udisanje smoga može uzrokovati pogoršanje simptoma astme, kašalj, otežano disanje i oštećenje pluća.

Pušenje

Pušenje i izloženost pasivnom pušenju može uzrokovati grebanje ili bol u grlu, zajedno s pogoršanjem eventualno postojeće astme, bronhitisa, emfizema itd. U blagim slučajevima, izloženost toksinima dima cigarete dovodi do upale grla. No, pušenje je također čimbenik rizika za rak grla, što također može rezultirati bolovima u grlu.Kronična upala tonzila

Još jedan čest uzrok kronične upale grla je infekcija struktura u grlu ili oko njega. Ako tonzile (mandule) nisu izvađene, onda su to strukture koje su najčešće zahvaćene. S obzirom da se upala ponavlja (moguće i više puta godišnje), s vremenom se mogu razviti promjene koje podržavaju kroničnu upalu grla.

Postnazalna sekrecija

U slučaju postnazalnog curenja, višak sluzi otječe iz sinusa u stražnji dio grla. To može dovesti do dugotrajnog peckanja, boli ili grebanja u grlu. Može biti potaknuto vremenskim promjenama, nekim lijekovima, začinjenom hranom, devijacijom septuma, alergijama, suhim zrakom i brojnim drugim razlozima.

Osim grlobolje, neki od simptoma u slučaju postnazalne sekrecije uključuju neugodan zadah, osjećaj potrebe za gutanjem ili čišćenjem grla cijelo vrijeme, kašalj koji se pogoršava noću te mučninu zbog viška sluzi u želucu.

Alergija ili alergijska reakcija

Alergijski rinitis. Upala grla može biti uporna ako postoji alergija povezana s tvarima koje udišete (pelud, prašina, sintetički mirisi, plijesan i tako dalje). Najčešći simptomi povezani s alergenima koji se prenose zrakom uključuju: curenje nosa, kašalj, kihanje, svrbež očiju, suzne oči i svrbež u grlu. Postnazalno curenje iz nosa i upaljenih sinusa najvjerojatniji je uzrok upale grla zbog alergije. U tom slučaju sluzne žlijezde nosa i grla proizvode prekomjernu količinu guste sluzi što može uzrokovati otečenost i nadraženost ždrijela. Postnazalno curenje, svrbež i bol u grlu povezani s alergijskim rinitisom mogu uzrokovati upalu grla koja se ponavlja ili je stalno prisutna.Eozinofilni ezofagitis. Poremećaj je jednjaka u kojem alergijska reakcija (zbog alergije na hranu ili na neku tvar iz okoliša) uzrokuje nadraženost jednjaka, a ponekad i sužavanje, uslijed čega dolazi do zadržavanja hrane u jednjaku. Eozinofilni ezofagitis nije moguće dijagnosticirati pomoću standardnih alergijskih testova i teško je točno odrediti koja hrana uzrokuje problem, budući da su u ovom slučaju alergijske reakcije često odgođene. Simptomi uključuju grlobolju, žgaravicu, poteškoće s gutanjem (osobito suhe ili guste hrane), bolno gutanje, bolove u trbuhu koji se ponavljaju, mučninu i povraćanje.  

Laringo-faringealni refluks

Laringofaringealni refluks (LFR) je poremećaj povezan s gastroezofagealnom refluksnom bolešću (GERB) u kojoj se želučana kiselina vraća u jednjak i dospijeva u stražnji dio grla. Simptomi uključuju osjećaj pečenja ili bol u grlu, promuklost, postnazalnu sekreciju, poteškoće s gutanjem i osjećaj da je nešto zapelo u grlu.

LFR mogu uzrokovati i problemi s prehranom, abnormalnosti kružnog mišića jednjaka (na prijelazu jednjaka u želudac) i prekomjerna težina. U mnogim slučajevima s refluksom su povezani određena hrana (alkohol, kofein, masna hrana, začinjena hrana), stres i pušenje. Moguće je imati LFR bez GERB-a ili imati GERB bez LPR-a.

Disanje na usta

Ako kronično dišete na usta, osobito dok spavate, to može dovesti do ponovljene upale grla. Nelagoda ili bol se najčešće osjeća ujutro nakon buđenja, s tim da vjerojatno prestaje nakon unosa tekućine.

Simptomi noćnog disanja na usta uključuju: suha usta grebanje ili suho grlo, promuklost, umor i razdražljivost nakon buđenja, neugodan zadah, podočnjake, moždanu maglu (osjećaj mentalne tromosti, slabe koncentracije, zaboravljivosti itd.).

Ako se većinu vremena diše na usta vjerojatno postoji neka vrsta opstrukcije koja sprječava pravilno disanje kroz nos (začepljenost nosa, apneja za vrijeme spavanja, povećane tonzile ili vegetacije u ždrijelu).Rak grla

Rak grla je prilično rijedak uzrok kronične upale grla, ali je ipak prilično ozbiljan ako se pojavi. Najvažniji čimbenici rizika za rak grla su pušenje i konzumacija alkohola. Rak grla općenito počinje u grkljanu ili ždrijelu, a grlobolja je samo jedan od simptoma. Ostali simptomi uključuju poteškoće s gutanjem, kratkoću daha, kronični kašalj, promjene u glasu/promuklost, osjećaj da je nešto zapelo u grlu, neobjašnjivi gubitak težine itd.

Čimbenici rizika za kroničnu upalu grla

Svatko može dobiti upalu grla, ali nekoliko čimbenika može povećati vjerojatnost kronične upale grla.

To uključuje:
 • alergije
 • stariju dob
 • pušenje
 • oslabljen imunosni sustav
 • lošu kvalitetu zraka (pasivno pušenje, kemikalije, zagađenje itd.).

Kronična upala grla - simptomi

Simptomi kronične upale grla jako se razlikuju u odnosu na one koji se javljaju u slučaju upale infektivne prirode, a mogu uključivati:
 • osjećaj suhoće
 • peckanje pri gutanju
 • osjećaj suhoće u grlu
 • probadajuću bol u grlu
 • osjećaj škakljanja u grlu
 • osjećaj da je nešto zapelo u grlu
 • grebanje
 • promuklost
 • poteškoće s gutanjem
 • čestu potrebu za kašljanjem
 • povećane tonzile
 • povećane limfne čvorove.

Dijagnostika kronične upale grla

Ako niste sigurni koji je temeljni uzrok kronične upale grla, svakako potražite pomoć specijaliste za uho, nos i grlo.

Dijagnoza kroničnog faringitisa temelji se na povijesti bolesti i fizikalnom pregledu. Temeljem dobivenih informacija, liječnik može tražiti dodatne pretrage kako bi što bolje procijenio ozbiljnost stanja i spriječio moguće komplikacije.

Kronična upala grla - liječenje

Kronični faringitis često je teže liječiti, a mogućnosti liječenja ovise o uzroku faringitisa.

Najčešći uzrok kronične upale grla je dugotrajna infekcija tonzila kod osoba kod kojih one nisu odstranjene. U tom slučaju obično se propisuje produljena kura antibiotika. Ako takav pristup ne da očekivani rezultat i upala tonzila postane kronična, opetovano se javlja ili je dovela do razvoja ozbiljne komplikacije (npr. peritonzilarni apces), može se razmotriti operativno odstranjenje tonzila.

Saznajte više kad i zašto operirati tonzile.

Kod kroničnog faringitisa, koji nema infektivnu komponentu, uobičajeni tretmani mogu dovesti do ublažavanja simptoma. U tim slučajevima obično je preporučljivo izbjegavati nepovoljno okruženje (vrlo suho, zadimljeno itd.) i one čimbenike koji pogoršavaju simptome (hladna ili vruća hrana, pretjerana klimatizacija ili grijanje itd.). Simptome je moguće ublažiti u kućnim uvjetima: koristiti pastile, grgljati slanu otopinu, inhalirati se, piti dovoljno tekućine, uzimati tople napitke s limunom i medom, koristiti ovlaživač zraka, ispirati nos fiziološkom otopinom, prestati pušiti ako ste pušač, bol ublažiti lijekovima koji se izdaju bez recepta (npr. ibuprofen).Ako je kronična upala grla posljedica vokalnog naprezanja, svakako odvojite vrijeme za odmor glasa, pijte dovoljno tekućine i izbjegavajte povisivati ​​glas kad god je moguće.

Ako se u pozadini kronične upale grla nalazi neka bolesti ili stanje, potrebno je liječiti osnovnu bolest (alergiju, gastroezofagealnu refluksnu bolest GERB itd.).

Kada posjetiti liječnika?

Ako se počnu javljati ozbiljniji simptomi, najbolje je potražiti savjet specijaliste za uho, nos i grlo.

Odmah se obratite liječniku ako razvijete bilo koji od sljedećih problema povezanih s kroničnom upalom grla:
 • grlobolja koja je jako bolna (otežava jelo, razgovor ili spavanje) ili traje duže od tjedan dana
 • visoka temperatura (više od 38 ˚C)
 • intenzivna, jaka bol na jednoj strani grla, zajedno s natečenim limfnim čvorovima
 • poteškoće s gutanjem ili disanjem, s otvaranjem usta ili okretanjem glave
 • bol u uhu
 • bol u zglobovima
 • promukli glas koji traje duže od dva tjedna
 • osip
 • oticanje vrata ili lica.


Izvor fotografija: Shutterstock
 

Datum objave članka: 21. 11. 2022.
izdvojeni proizvodi