Briga o zdravlju traje cijelu godinu

Zdrav život / Prevencija bolesti Ana Puljak dr. med.  /  Marija Škes prof. rehab.

Kako nas zdravstveni problemi ne bi iznenadili, valja kontinuirano misliti na očuvanje zdravlja, 24 sata dnevno, 365 dana godišnje

Kalendar je pred nama

Početak je godine. Nakon blagdanskog izobilja i malo odmora, sve se vratilo u uobičajenu (čitaj stresnu) svakodnevicu. U toj užurbanosti često zaboravljamo na ono što nam je najbitnije - na zdravlje, čiju vrijednost obično osvijestimo tek kad nas zadese tegobe. Stoga nije zgorega podsjetiti se na sve ono o čemu bismo trebali razmišljati na vrijeme, kako bismo se učinkovito i pravodobno oduprli zdravstvenim prijetnjama i održali kvalitetu živote do duboke starosti. Kalendar je pred nama, pa idemo redom, po mjesecima, što ne znači da sve što ćemo u nastavku navesti (i više od toga) ne treba imati stalno na umu, 24 sata dnevno, 365 dana u godini...

Siječanj

Krvni tlak i masnoće u krvi

I
zmjerite krvni tlak i kontrolirajte kolesterol i trigliceride u krvi. Krvni tlak treba mjeriti tri puta (u tri navrata) kako bi vrijednost bila vjerodostojna. Možete ga izmjeriti sami kod kuće ako imate elektronski tlakomjer, ili zamoliti liječnika obiteljske medicine da to učini. Zbog pojačane konzumacije teške hrane tijekom blagdana, možda ste malo naštetili zdravlju. Stoga odlučite postupno mijenjati loše prehrambene navike i usvajati zdrave! Za savjet o očuvanju zdravlja, prevenciji nastanka bolesti i usvajanju zdravog stila života možete se javiti u Savjetovalište za zdravlje Nastavnog zavoda za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar".

Obiteljske vrijednosti

U povodu Svjetskog dana obitelji i Svjetskog dana mira - dana za mir i dijeljenje, odlučite da ćete s obitelji imati barem jedan zajednički obrok dnevno!

Veljača

Maligni tumori

U veljači se obilježava Svjetski dan prevencije karcinoma (4. veljače). Učinite nešto za svoje zdravlje - smanjite unos alkohola i masnoća životinjskog podrijetla. Epidemiološki podaci govore da konzumacija alkohola povećava rizik pojave raka usne šupljine, ždrijela, grkljana, jednjaka, debelog crijeva i dojke, kao i primarnog raka jetre. Uz to, postoji povezanost između raka dojke i masnoća u prehrani. Nadalje, obavite ginekološki pregled i napravite PAPA test ako to niste učinili u posljednje tri godine. Muškarci stariji od 50 godina trebali bi obaviti pregled prostate i kontrolirati PSA.

Prehrana i mladi

U zadnjem tjednu veljače počinje Tjedan pažnje na poremećaje prehrane, čiji je cilj podizanje svijesti o problemima prehrane, najčešće anoreksije i bulimije. Tijekom tjedna pažnje na poremećaje prehrane javnost se upozorava na najčešće posljedice nepravilne prehrane bilo da je riječ neadekvatnoj nedostatnoj ili o prekomjernoj konzumaciji hrane. Aktivnosti vezane uz ovaj tjedan usmjerene su prije svega na mlade (učenike i studente), jer poremećaji prehrane teško narušavaju zdravlje i ostavljaju trajne posljedice na organizam. U okviru Službe za školsku i adolescentsku medicinu Nastavnog zavoda za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar" djeluje Centar za mlade, koji nudi specijalističko savjetovanje u užem smislu vezano uz tri područja mladenačkog života – spolno zdravlje, prehranu i mentalno zdravlje. Upit za više informacija možeteposlati na e-mail adresu skolska@stampar.hr.

Pažljivo s antibioticima

U veljači se obilježava i Tjedan pažljiva propisivanja antibiotika. Imajte na umu da antibiotike uzimate isključivo prema preporuci liječnika, u točno propisanoj količini (dozi), na propisani način, u točno određeno vrijeme i u točno određenom razdoblju. Pokušajte prevenirati bolest održavanjem visokog stupnja higijene, redovitim provjetravanjem zatvorenih prostora, prilagodbom obuće i odjeće vremenskim uvjetima, pravilnom prehranom i uravnoteženim unosom svih važnih sastojaka. Uz to, pokušajte snizite razinu svakodnevnog stresa na prihvatljivu mjeru i redovito se bavite tjelesnom aktivnošću…

Ožujak

Pravilni i redoviti obroci

Povećajte dnevni unos različita voća i povrća (400 grama na dan, npr. dva komada voća i 200 grama povrća) i jedite najmanje pet obroka dnevno. Jedan obrok vizualno se može dočarati kao količina koja stane u jednu šaku prosječne veličine. Nastavite tako tijekom cijele godine. Uloženi trud vratit će vam se kroz očuvanje dobrog zdravlja. Ne zaboravite na činjenicu da se 10 do 70 posto svih vrsta raka povezuje s nepravilnom prehranom.

Priroda vas zove

Na Dan planinara 7. ožujka prošećite po obližnjem parku, brežuljku, brdu, planini. U svakom slučaju, prošećite! I neka vam to postane navika. Šetnja je jedna od najdjelotvornijih aktivnosti unaprjeđenja zdravlja – kako fizičkog tako psihičkog.

Oprez, krpelji

Dok šećete prirodom pripazite na krpelje. Aktivnost krpelja ovisi o nekoliko čimbenika, a ponajviše o temperaturi i vlažnosti, stoga kažemo da imaju tzv. sezonsku aktivnost. Najaktivniji su u proljeće i rano ljeto (svibanj, lipanj), te u ranu jesen (iako u puno manjem broju). Krpelji su prijenosnici zaraznih bolesti, npr. krpeljnog meningoencefalitisa, koji se može učinkovito spriječiti cijepljenjem. Cijepljenje je najbolje započeti tijekom zimskih mjeseci kako bi se osigurala zaštita prije sezone krpelja u proljeće. Za sve upite obratite se Službi za epidemiologiju Nastavnog zavoda za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar".

Ne zaboravite na zdravlje zubi

Obilježavanje Svjetskog dana oralnog zdravlja 15. ožujka podsjeća nas da ne zaboravimo na zdravlje zubi i usne šupljine. Oralno zdravlje vrlo je važna sastavnica cjelokupna zdravlja. Otiđite na preventivni stomatološki pregled i posavjetujte se sa svojim stomatologom o najboljem načinu održavanja oralnog zdravlja, u skladu s vašom životnom dobi.

Čudesni organ

Obilježavanje Svjetskog dana bubrega (drugi četvrtak u ožujku) upozorava na važnost tog organa, koji ima ključnu ulogu u održavanju života. S obzirom na to da su glavni uzroci bolesti bubrega šećerna bolest i visoki krvni tlak, pripazite i redovito kontrolirajte šećernu bolest i krvni tlak u sklopu zdravstvenih edukativnih akcija za građanstvo.

Nepušenjem do zdravlja

Prvog dana Korizme započinje obilježavanje hrvatskog dana nepušenja "Dan bez duhanskog dima". Ako ste pušač, pokušajte donijeti odluku o prestanku konzumacije cigareta ili budite potpora bliskoj osobi tijekom procesa odvikavanja. Uključite se u školu nepušenja ili u javnozdravstvene akcije za građanstvo, u sklopu kojih se provodi spirometrija, mjeri krvni tlak, određuju razine kisika i ugljičnog monoksida u perifernoj krvi i izdahnutom zraku, te procjenjuje rizik od obolijevanja od pušačkih bolesti. Ne propustite ni savjetovanje s pulmolozima.

Proniknimo u misterij mozga

Sredinom ožujka organizira se Tjedan mozga koji svake godine ima neku vodeću temu. Posjetite predavanja organizirana s ciljem poboljšanja kvalitete života ljudi s bolestima živčanog sustava, i počujte nove spoznaje o istraživanju mozga i postignućima u neuroznanosti.

Travanj

Alergije prijete

S dolaskom proljeća, stiže i sezona peludne alergije. Alergijski rinitis (peludna groznica) javlja se sezonski, a uzrokuje ga cvjetni prah (pelud) drveća, trava i korova. Simptomi mogu biti uzastopno kihanje, crvenilo i suzenje očiju, začepljenost ili vodenast iscjedak iz nosa, svrbež u ždrijelu i ušima te opća razdražljivost. Ako tegobe traju tijekom cijele godine, uzrok može biti kućna prašina. Alergija se može javiti u bilo koje doba života. Stoga, ako osjećate bilo kakve simptome koje možete povezati s alergijom, uputno je testirati se na alergene. Informacije o trenutačnim vrstama i koncentraciji peludi u zraku svakodnevno se objavljuju u sredstvima javnog priopćavanja u sklopu bioprognoze, kao i na web-stranici Nastavnog zavoda za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar".

Zdravlje općenito

Tijekom obilježavanja Svjetskog dana zdravlja (7. travnja) građanima se nude različite aktivnosti namijenjene svim dobnim skupinama: preventivni pregledi, mjerenje krvnog tlaka, razine šećera u krvi, indeksa tjelesne mase, promocija zdrave prehrane i tjelesne aktivnosti, savjetovanje s liječnicima, nutricionistima, kineziolozima… Aktivno se uključite u tematska predavanja, okrugle stolove, tribine, kreativne radionice koje će biti posvećene Svjetskom danu zdravlja, krenite stazom zdravlja, isprobajte nordijsko hodanje… Savjet o očuvanju zdravlja, prevenciji nastanka bolesti i usvajanju zdravog stila života potražite u Savjetovalištu za zdravlje Nastavnog zavoda za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar".

Svibanj

Zdravo je smijati se

Prva nedjelja u svibnju posvećena je Svjetskom danu smijeha. Stara izreka kaže kako je smijeh jedna od najozbiljnijih stvari na svijetu. Dokazano je da smijeh pozitivno utječe na zdravlje u fizičkom i psihičkom smislu. Potrošnja energije u nekoliko minuta smijeha jednaka je količini potrošene energije nakon 15 minuta vježbanja na sobnom biciklu. Smijte se s prijateljima, pogledajte komediju ili pročitajte nešto zabavno!

Prevencija ipak najvažnija

Obavite preventivni pregled u Centru za preventivnu medicinu Zavoda za javno zdravstvo "Dr.Andrija Štampar" i dođite po individualni savjet i program prilagođene prehrane i tjelesne aktivnosti. Za savjet ili pomoć javite se u Savjetovalište za zdravlje Nastavnog zavoda za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar".

Ne zaboravite kretati se 

Međunarodni dan tjelesne aktivnosti
obilježava se 10. svibnja, a Svjetski dan sporta 27. svibnja. Uključite se u neki oblik tjelesne aktivnosti. Jer određena razina tjelesne aktivnosti važna je u prevenciji i korekciji: gojaznosti, blage arterijske hipertenzije, šećerne bolesti neovisne o inzulinu, povišene razine masnoća u krvi i čimbenika opasnosti za razvoj bolesti srčano-žilnog sustava, u podlozi kojih postoji aterosklerotski proces (vrlo bitan za razvoj koronarne bolesti srca). Imajte na umu da su te bolesti među vodećima u suvremenoj civilizaciji.

Suvremeni javno-zdravstveni pristup tjelesno aktivnom načinu življenja uključuje promicanje umjerene tjelesne aktivnosti u ukupnom dnevnom trajanju od 30 minuta, i to svakodnevno. Umjerenom svakodnevnom aktivnošću možete poboljšati zdravlje i kvalitetu života, te ujedno prevenirati razvoj mnogih kroničnih bolesti. Dodatne zdravstvene učinke možete postići većom količinom redovite aktivnosti uključivanjem u organizirane oblike tjelesnog vježbanja.

Debljina je javnozdravstveni problem

U povodu Europskog dana debljine uključite se u preventivne preglede uz savjet liječnika i napravite kontrolu krvnog tlaka, šećera i kolesterola, izmjerite indeks tjelesne mase (ITM) i vitaminsko-mineralni status te prekontrolirajte EKG.

Prestanak pušenja je svjetski trend

Potkraj svibnja obilježava se Svjetski dan nepušenja (31. svibnja). Uključite se u preventivne aktivnosti radi suzbijanja pušenja kao glavnog i, što je jako važno, izbježiva čimbenika rizika za nastanak brojnih bolesti u lokalnoj zajednici, a posebno u borbi protiv pasivna pušenja. Pušenje uzrokuje razvoj zloćudnih bolesti, mnoge ozbiljne respiratorne i kardiovaskularne bolesti, kako u odraslih osoba tako i u djece, te često dovodi do prijevremene smrti. Zainteresirani pušači koji žele prestati pušiti mogu potražiti profesionalnu pomoć u Školi nepušenja Nastavnog zavoda za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar".

Lipanj

Poštujmo prirodu i njezine zakonitosti

Svake godine obilježava se Svjetski dan zaštite okoliša (5. lipnja). Svjesni promjena u okolišu, kojima već dugo i svakodnevno svjedočimo, svatko od nas je pozvan da osobnim angažmanom pridonese očuvanju čovjekove okoline, a time i vlastitog zdravlja.

Darujmo krv - možda će i nama sutra trebati

Svake godine 14. lipnja obilježava se Svjetski dan darivatelja krvi, sa željom da se oda počast svim darivateljima krvi, ali i da se potakne aktualne i potencijalne darivatelje na redovito, dobrovoljno i neplaćeno darivanje krvi, jer su oni glavni oslonac sigurnih zaliha krvi, čime se smanjuje rizik od infekcija koje se prenose transfuzijom (HIV i hepatitis).

Sunce i vrućina - ubitačna kombinacija

Izbjegavajte prekomjerno izlaganje suncu i boravak na otvorenome od 10:00 do 17:00, jer je rizik nastanka melanoma povezan s prekomjernim izlaganjem kože ultraljubičastim zrakama. Obratite pozornost na svoju kožu i u ovisnosti o tipu kože zaštitite se kremama s odgovarajućim zaštitnim faktorom i prikladnom odjećom. S obzirom na to da svjetlija put znači povećan rizik za razvoj karcinoma, njezinu zaštitu treba dodatno pojačati. Posebno je važno zaštititi dječju kožu, kao i obratiti pozornost na zaštitu očiju, jer izloženost ultraljubičastim zrakama povećava rizik za razvoj katarakte.

Pridržavanje mjera prihvatljiva ponašanja i umjerena izlaganja prirodnom i umjetnom ultraljubičastom zračenju, nužno je zbog:

  • smanjenja rizika pojave raka kože u kasnijoj životnoj dobi;
  • smanjenja oštećenja vida;
  • smanjenja oštećenja imunosnog sustava;
  • poboljšanja kvalitete života;
  • reduciranja troškova liječenja;
  • produljenja očekivanog trajanja života.

Srpanj

Vrućina i ugrožene skupine ne idu skupa

Kako se i tijekom srpnja vrućine nastavljaju, svakako primjenjujte preporuke koje se objavljuju u sredstvima javnog priopćavanja, a vezane su uz visoke temperature i visok indeks ultraljubičastog zračenja. Posebno su namijenjene ugroženim skupinama, kao što su osobe starije životne dobi, kronični bolesnici, trudnice i djeca.

Zamijenite automobil biciklom

Svjetski dan biciklista
obilježava se 16. srpnja. Ostavite barem na taj dan automobil i krenite biciklom u avanturu. Mijenjajte svijest i navike samih sebe i svojih najbližih, a sve s ciljem promicanja zdravlja te osiguranja bolje i zdravije okoline u kojoj živimo. Ako je moguće, vozite se biciklom na posao dva puta tjedno, organizirajte obiteljske izlete u prirodu ili park – biciklom. Pazite na dovoljan unos tekućine.

Ne ljenčarite, aktivirajte um i tijelo

Uključite se u sportsko-rekreacijske sadržaje koji se tijekom ljeta organiziraju za odrasle i djecu (besplatno vježbanje, joga, tai chi chuan, sljemenski maraton…), radionice astronomije, fotografije, speleologije, organizirana predavanja o zaštiti okoliša i obnovljivim izvorima energije.

Iskoristite bogatstvo boja 

Promijenite način prehrane - jedite dovoljne količine voća i povrća! Posljedice nepravilne prehrane su porast šećerne bolesti tipa 2, pretilosti i bolesti cirkulacijskog sustava, što je i vodeći uzrok smrtnosti u Zagrebu. Suprotno, prehrana bogata voćem, povrćem i vlaknima, a s manje zasićenih masti, smanjuje rizik od nastanka srčano-žilnih bolesti, šećerne bolesti, pretilosti i raka.

Kolovoz

Dojenje je super

S ciljem poticanja rodilja na dojenje, kako bi se unaprijedilo zdravlje djece, od 1. do 7. kolovoza obilježava se Svjetski tjedan dojenja. Ako ste postali majka, učinite veliku dobrobit za zdravlje svoga djeteta - dojite ga! Dojenje pojačava imunost djeteta i ima niz drugih pozitivnih zdravstvenih učinaka na njegovo zdravlje. I ne samo to. Dojenje donosi dobrobit i majci, pojačava bliskost s djetetom i pruža veliko emocionalno zadovoljstvo. Uključite se i pomozite prijateljima, kolegama i svojoj zajednici da pronađu svoj put za primjenu programa Deset koraka do uspješna dojenja - uključite se u rad grupa za potporu dojenja, zahtijevajte promjene u zdravstvenom sustavu, mijenjajte stvari na lokalnoj razini.

Smanjite unos soli

Krajem kolovoza obilježava se Dan više bilja, manje soli (29. kolovoza). Priključite se inicijativi za smanjenje udjela soli u hrani pod motom "Manje soli - više zdravlja". Promijenite prehrambene navike i smanjite količinu soli u hrani na 6 g/dan (1½ čajna žličica) za odrasle osobe, a za djecu od jednog do sedam grama dnevno, ovisno o dobi! Prekomjerna upotreba soli jedan je od glavnih uzroka povišena krvnog tlaka. Imajte na umu da je veći dio soli koji unosimo u organizam skriven u gotovoj ili polugotovoj hrani. Izbjegavajte suhomesnate proizvode, paštete, tvrde sireve i sirne namaze, grickalice (poput čipsa, štapića, kikirikija, pistacija), gotove umake, senf, majonezu, hamburger, juhe iz vrećice… Pri odabiru namirnica birajte one s manjim udjelom natrija (do 120 mg natrija na 100 grama hrane). Dajte prednost svježoj hrani (voće, povrće, meso, mlijeko i jogurt) jer sadrži malo natrija.

Rujan

Trenirajte sive stanice

U rujnu se obilježava Tjedan cjeloživotnog učenja. Ne zaboravite na svoje mentalno zdravlje! Učite - u svom domu, kroz organizirano školovanje, uključite se u željeni tečaj. Godine nisu presudne. Učenje razvija naše mentalne sposobnosti, ima važnu ulogu u prevenciji demencije i Alzheimerove bolesti, razigrava duh i obogaćuje život novim iskustvima. Obilježavanje ovog Tjedna ima za cilj potaknuti sudjelovanje u cjeloživotnom učenju, povećati svijest svih sudionika procesa obrazovanja, donositelja odluka i cjelokupne javnosti o problemima koje određene društvene skupine imaju pri pristupanju tom procesu, predstaviti rješenja i primjere uspješna uključivanja socijalno osjetljivih skupina stanovništva, te potaknuti daljnji razvoj aktivnosti usmjerenih na uključenje svih građana u proces cjeloživotnog učenja.

Sportom mijenjamo dijabetes

Uključite se u ovu akciju, koja ima za cilj promoviranje organizirana bavljenja sportom kod djece školskog uzrasta putem postojećih sportskih društava. Ali i podizanje svijesti javnosti o opasnostima šećerne bolesti, povećane tjelesne težine, kroničnih nezaraznih bolesti i bolesti srca i krvnih žila, promoviranje redovite tjelesne aktivnosti, kretanja i zdravog načina života svih građana, te uključivanje djece s posebnim potrebama u redovito bavljenje sportom u sportskim društvima.

Srce moje tak’ imam te rad’

Svjetski dan srca
obilježava se 29. rujna. Razmislite koliko činite za zdravlje svoga srca? Promijenite životni stil i usvojite pozitivne životne i zdravstvene navike, a recite ne štetnima - odrecite se cigareta, smanjite unos hrane bogate zasićenim masnim kiselinama, smanjite unos alkohola, vježbajte. Za savjet o očuvanju zdravlja, prevenciji nastanka bolesti te usvajanju zdravog stila života javite se u Savjetovalište za zdravlje Nastavnog zavoda za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar".

Jeste li danas popili svoju čašu mlijeka?

Počinje i nova školska godina! Posljednje srijede u mjesecu rujnu obilježava se Dan školskog mlijeka sa svrhom skretanja pozornosti na potrebu obvezna mliječnog obroka u školama, jer je poznata činjenica da školska djeca često ujutro ne doručkuju, zbog čega im slabi koncentracija i nemaju volje za učenjem. A mlijeko je jedan od najcjelovitijih prehrambenih proizvoda. S obzirom na to da se pravilne prehrambene navike stječu već u najranijoj dobi, u prehrambenom odgoju djece trebaju sudjelovati svi - ponajprije roditelji, a zatim tete u vrtićima i nastavnici u školama. Ipak, potrebna je i dodatna edukacija, uz moralnu i materijalnu podršku nadležnih institucija i resornih ministarstava.

Listopad

Aktivirajte se za očuvanje mentalnog zdravlja

Značajna je povezanost mentalnog zdravlja i nastanka kroničnih tjelesnih bolesti (šećerne bolesti, raka, kardiovaskularnih i respiratornih bolesti, debljine). Cilj obilježavanja Svjetskog dana mentalnog zdravlja (10. listopada) je podizanje svijesti javnosti o problemima mentalnog zdravlja, i to na način da promovira otvorenu raspravu o bolestima i veće ulaganje u prevenciju i liječenje mentalnih bolesti. Ono što je zajedničko mentalnim i neurološkim bolestima te poremećajima ponašanja su velike patnje pojedinaca, koje u stopu prate visoki ekonomski troškovi za zajednicu i društvo u cjelini. Oboljele osobe izložene su socijalnoj izolaciji, smanjenoj kvaliteti života i većoj stopi smrtnosti.

S obzirom na sve više negativnog stresa u svakodnevnom životu, ulažu se napori za promicanje mentalnog i emocionalnog zdravlja, sprječavanje pojave psihičkih bolesti, osiguranje odgovarajućeg pristupa i brige za mentalno zdravlje ljudi. Uključite se u različite akcije koje se održavaju sa svrhom promicanja ideje o podizanju svijesti o pitanjima i potpori duševno bolesnim osobama i njihovim obiteljima, koji često ostaju usamljeni, stigmatizirani i diskriminirani.

Ako trebate savjet ili pomoć, javite se u Službu za mentalno zdravlje i prevenciju ovisnosti Nastavnog zavoda za javno zdravstvo "dr. Andrja Štamapar" - na telefon +385 1 3830 066 ili e-mail adresu mentalno-zdravlje@stampar.hr.

Život na dar

Europski dan darivanja organa
obilježava se sredinom listopada. Razmislite o tome koliko smo svi međusobno povezani i koliko je važnih životnih sadržaja vezano uz potporu drugih i suradnju s ljudima oko nas. Učinite jedan od najplemenitijih koraka u tom smjeru - potpišite donorsku karticu.

Ne dopustite tihom ubojici da prevlada

Svjetski dan osteoporoze
obilježava se 20. listopada. Osteoporoza je jedna od najčešćih metaboličkih bolesti koja zahvaća osam do 10 posto stanovništva. To je bolest postmenopauzalnih žena i osoba starije dobi. U prehranu unesite više hrane bogate kalcijem. Jedite puno zelenog povrća i konzumirajte neki od fermentiranih mliječnih proizvoda svaki dan (jogurt, LGG, kefir). Jedite više plave ribe, lososa, zelenog povrća, sušenog voća i orašastih plodova. Ponovno osvijestite važnost tjelesne aktivnosti u očuvanju i unaprjeđenju zdravlja, jer je to najučinkovitiji način prevencije osteoporoze (redovita tjelesna aktivnost povećava gustoću koštane mase do tri posto godišnje!). Ako do sada niste, uključite se u neki oblik tjelesne aktivnost. Za prevenciju osteoporoze korisni su šetnje, trčanje, odbojka, ples, tenis, golf, trening protiv otpora ili trening snage. Uz to, boravite na suncu (ali uz pridržavanje preporuka o zaštiti), jer izlaganje sunčevim zrakama od 10 do 15 minuta dnevno najbolji je način opskrbe organizma vitaminom D.

Studeni

Epidemija 21. stoljeća

Svjetski dan šećerne bolesti
obilježava se 14. studenoga. Zašto se govori o epidemiji, otkriva podatak da se do 2025. očekuje kako će se broj oboljelih povećati do 308 milijuna. Ako tome pribrojimo i oko 380 milijuna osoba s jednim od oblika predstadija šećerne bolesti, i uzmemo u obzir da je riječ o problemu cijeloga svijeta, govorimo o svjetskoj epidemiji ili pandemiji. S tako velikim brojem oboljelih čovječanstvo se još nije susrelo. Spadate li u skupinu ljudi s povećanim rizikom za razvoj šećerne bolesti, to je lako prepoznati uz pomoć jednostavna upitnika koji procjenjuje čimbenike rizika, kao što su dob, opseg struka, povijest šećerne bolesti u obitelji kao i povijest kardiovaskularnih bolesti i gestacijskog (trudničkog) dijabetesa. Svakako provjerite razinu šećera u krvi i obratite pozornost na eventualnu prisutnost nekih od sljedećih simptoma - pojačana žeđ, glad ili mokrenje, umor, manjak zanimanja i koncentracije, povraćanje i bol u trbuhu (često se miješaju sa simptomima gripe), osjećaj bockanja ili utrnuća u šakama ili stopalima, zamućen vid, česte upale i sporo cijeljenje rana.

Ako bolujete od šećerne bolesti, savjetuje se redovito mjeriti glukozu u krvi, uzimati lijekove, vježbati i prilagoditi prehrambene navike. Uz to, ako ste prisiljeni suočiti se i s dodatnim komplikacijama koje bolest nosi sa sobom, te ste primorani i psihološki se prilagoditi svom stanju, važna je neprekidna i visokokvalitetna edukacija prilagođena vašim potrebama, a koju provode kvalificirani zdravstveni djelatnici.

Pazite na pothlađivanje

U ovo doba godine već se susrećemo s niskim temperaturama zraka i hladnoćom, pa je važno pridržavati se preporuka koje su posebno namijenjene ugroženim skupinama stanovništva, kao što su osobe starije dobi, kronični bolesnici, trudnice i djeca.

U iščekivanju sezone gripe

U studenome započinje cijepljenje protiv sezonske gripe. Posebno se preporučuje osobama starijima od 65 godina života, oboljelima od kroničnih bolesti kod kojih gripa može izazvati ozbiljne komplikacije (kronični srčani, plućni i bubrežni bolesnici, oboljeli o šećerne bolesti, transplantirane osobe, osobe s patološkom pretilošću i ostali) te zaposlenima u zdravstvu i ostalim djelatnicima koji sudjeluju u njezi bolesnika. Za sve upite obratite se Službi za epidemiologiju Nastavnog zavoda za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar".

Prosinac

Stilom života protiv AIDS-a

Aktivnosti kojima se obilježava Svjetski dan borbe protiv AIDS-a (1. prosinca) pridonose boljem razumijevanju te bolesti, ali i potiču da se u skoroj budućnosti poveća dostupnost dobrovoljnom, anonimnom i besplatnom testiranju i savjetovanju cijele populacije. Poseban naglasak treba staviti na mlađu populaciju, s kojom treba intenzivno raditi na usvajanju pozitivnih stavova i stila života, posebno kad je posrijedi odgovorno spolno ponašanje i nekorištenje opojnih sredstava (droga).

Na prekretnici

Prosinac je mjesec duhovnog promišljanja. Dolazi nova godina – vrijeme rekapitulacije, svođenja računa, ali i donošenja novih odluka koje će unaprijediti naše zdravlje i spriječiti nastanak bolesti. Neka nove odluke promijene naš životni stil, poboljšaju zdravlje, kako mentalno i duhovno tako i tjelesno. Cilj novogodišnjih odluka je da poradimo na sebi, na svojim navikama i vrlinama!

"Cijela tajna kako da produljimo život je u tome da ga ne skraćujemo"
Saltikov

Datum objave članka: 1. 2. 2018.
izdvojeni proizvodi